«Svešie svētki» aicina domāt un izjust

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmizrāde „Svešie svētki”  ir Daugavpils teātra jaunais uzvedums - trīs traģikomiski stāsti par mums pašiem, cilvēka dvēseles problēmu un iekšējās vientulības tēmu. Izrādes režisore ir Paula Pļavniece, kas par sevi interesi Daugavpilī radījusi Starptautiskā festivāla–laboratorijas „Telpa – Daugavpils” laikā. Šī jaunā izrāde neatstāj vienaldzīgus nedz  režisori, nedz aktierus, jo jautājumu, ko aptver iestudējums daudz - lielākoties  tā ir mūsdienās tik aktuālā cilvēka vientulības tēma.

Skatītāji un aktieri uz vienas skatuves, bez provokācijas  tuvība, izaicinājums un daudz jautājumu un atbilžu variantu. Tas pēdējā laikā kļuvis par Daugavpils teātra izpausmes veidu, savā veidā mēģinot kļūt tuvākiem saviem skatītājiem un kā atbildi sajust skatītāju reakciju, atklājot izrades stāstu - atzīst  jaunā iestudējuma „Svešie svētki” režisore Paula Pļavniece.

„Pat ja nepatīk – tā jau ir kaut kāda emocija un kaut kas cilvēkā mostas; respektīvi – nepalikt neitrālā līmenī. Emocijas, kas rodas, - tā jau ir laba zīme. Stāsts ir par pieciem vienkāršiem cilvēkiem, kas dzīvo mums apkārt; kuri nonāk dzīves situācijās, kas mums visiem kaut kādā ziņā ir pazīstamas un pašsaprotamas un kurās mēs esam kādreiz nonākuši; - un tad viņi satiekas ar sajūtu, ar vientulību, vai satikšanos ar sevi. Un galvenā sajūta – lai cik laimīga nebūtu laulība, lai cik laimīga nebūtu ģimene un bērni, mēs katrs tomēr esam viens un tāds būsim, un to, ko jūtam, zinām tikai katrs pats,” stāsta Pļavniece.

Saviļņojums un satraukums nepamet arī aktierus, to nenoliedz Ritvars Gailums, kuram šajā izrāde darba ir daudz:

„Protams, katra pirmizrāde ir gaidīta; tā arī šī. Ir strādāt un darbs ieguldīts ļoti liels. Šī pirmizrāde  varētu atšķirties ar to, ka šeit ir ļoti daudz ielikts aktierdarbos, mazāk tekstos," saka Gailuma. "Pirmajā plānā ir tas, ko aktieris izdzīvo. Galvenais ir cilvēku attiecības, mēs parādām, kā cilvēki dzīvo, ar kādām emocijām.”

Iejušanās lomā nav viegla, stāsta arī aktrise Līga Ivanova, vientulības tēma sarežģīta  un raisa daudz pārdomu un atklāsmju, katram skatītājam noteikti būs savs redzējums  un tā būs izrāde visiem.

„Manā stāstā ir sievietes pārdzīvojumi, kura gaida… Es domāju – visas sievietes gaida, tad tu esi gan trausls, gan smieklīgs, gan neparasts, gan traģisks… Tā ir izrāde, kura uzdod jautājumus man pašai. (..) Atnāks skatītājs un arī viņam būs savs viedoklis, savas asociācijas,” saka Līga Ivanova.

„Svešie svētki” ir latviešu dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu dramatizējums.

„Man ir svarīgi sajust skatītāja sajūtas izrādes laikā, ja es jūtu, ka smejas vismaz viens, tad man liekas – rezultāts ir izdevies,” atzīst Agnese Rutkēviča.

"Svešo svētku" pirmizrāde Daugavpils teātrī sestdien, 18. aprīlī, plkst. 18, nākamā izrāde 9.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti