Dienas ziņas

Karstākās brīvdienas kopš jūnija svelmes

Dienas ziņas

Maskavā opozīcijas protestu laikā daudz aizturēto

Gatavojas Valmieras vasaras teātra festivālam

Pilsēta kā milzīgs teātris - gatavojas Valmieras vasaras teātra festivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau nākamās nedēļas izskaņā norisināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, un tā uzmanības centrā būs bērni, jaunieši un ģimenes. Mākslinieki aicinās doties zinātniskās īstenības piedzīvojumā, tikties ar šausmīgiem elementiem un, sēžot braucošā autobusā, saredzēt pilsētu kā milzīgu teātri.

Savām izrādēm režisori izraudzījušies neparastas vietas pilsētvidē, kur jau vairākas dienas notiek mēģinājumi.     

Neapdzīvotā ēkā Valmierā horeogrāfe Liene Grava iestudē muzikāli dramatisku dejas izrādi “Pus Otrs”. Tas ir stāsts par diviem dvīņiem, kuri visu dara kopā līdz dienai, kad viens no brāļiem vēlas atrast savu individuālo identitāti un vairs nevēlas būt viens no diviem. Mēģinājumi atbrīvoties vienam no otra pārvēršas komiskās rotaļās.

 “Man mērķis izrādi bija taisīt maksimālu dinamisku tā kā multenes, lai bērnus iedvesmotu, lai viņiem nebūtu garlaicīgi,” stāsta Liene Grava.

Dejotāji Ģirts Bisenieks un Ivars Broničs savukārt atzīst, ka šī izrāde ir brīnišķīgs veids, kā mēs atkal spējam tiem jauniešiem parādīt - ejiet ārā, izbaudiet to sauli, izbaudiet vasaru un mēģiniet kaut ko sajust mazliet savādāk, protams, apzinoties savas iespējas un netaisot pārgalvības.

Tikmēr kādā daudzdzīvokļu nama pagalmā atdzīvojas lietas - jaunieši sarunājas ar asfaltu, garāžas durvīm, automašīnu, mēģinot saprast, ko tās jūt, domā un kā sadzīvo vienā garāžā.

Šādā veidā izrādes “Pagalms atdzīvojas” radošā komanda vēlas pievērst uzmanību pārmērīgajai patēriņa kultūrai un vienlaikus rosināt bērnu un jauniešu iztēli.

“Bērniem, kas ir man apkārt, viņiem ir ļoti, ļoti daudz mantu, un tās pilda vienu funkciju - mašīnīte ir mašīnīte, grāmata ir grāmata. Tas stāsts ir par to, ka varam pārstrādāt otrreizējai lietošanai vecas lietas, un tās var atdzīvināt no jauna, radīt pilnīgi citu funkciju viņām,” skaidro režisors Toms Treinis.

 Festivālā būs skatāmas kopumā 9 izrādes. Par īslaicīgām skatuvēm pārtaps arī tādas teātrim neierastas vietas kā angārs, mazdārziņš, Valmieras memoriāla tilts, pat braucošs autobuss, kurā režisore Džesika Vilsone no Austrālijas veido izrādi “Unwanted” jeb nevēlamais.

Lai arī formās atšķirīgi, iestudējumus vieno kopīga tēma - “Dzīvā pilsēta”.

“Es aicināju paskatīties uz pilsētu kā uz dzīvu organismu, kuram ir savas domas un jūtas - ka tas nav vienkārši koks, ka tā nav vienkārši māja, iela, zāle, ka tas ir tas, kur mēs dzīvojam, kas ar mums sarunājas. Mēs ieklausāmies un varbūt pamanām jaunas, dzīvas lietas, kuras līdz šim varbūt neesam pamanījuši,” saka Valmieras vasaras teātra festivāla programmas direktors Jānis Znotiņš.

Šoreiz festivāla centrs atradīsies Vecpuišu parkā, kur taps arī festivāla pilsētiņa. Šeit jauniešus izklaidēs brīvdabas kino un “pop up” radio studija, savukārt laikmetīgo mākslu aicinās iepazīt 11 meistardarbnīcas.

Intervijā LR3 "Klasika"  festivāla radošais direktors un aktieris Jānis Znotiņš uzsver, ka šogad festivāls veltīts bērniem, jauniešiem un ģimenēm: "Kā šī gada festivāla programmas direktoram man ir ļoti svarīgi kopā ar visu festivāla komandu radīt bērniem un pusaudžiem domātu unikālu saturu, lai uzrunātu viņus veidā, kas viņiem liek justies kā līdzvērtīgai sabiedrības daļai. Festivālā mēs viņiem gribam ne tikai dot, bet arī uzklausīt un kopā būt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti