Rīta Panorāma

Intervija ar Gaidi Bērziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Agiju Ozoliņu - Kozlovsku un Miervaldi Jenču

Leļļu teātra krievu trupas aktieri atveido Maksu un Moricu

Pasaules slavenākie delveri Makss un Morics blēņosies Leļļu teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 28.februāra Latvijas Leļļu teātrī izrādē "Slavenie delveri" savus niķus un stiķus rādīs pasaules slavenākie delveri Makss un Morics, kuru tēlos iejutīsies krievu trupas aktieri Rodions Kuzmins un Vladimirs Svoboda.

Iestudējuma varoņi ir jau pieauguši un kļuvuši nedaudz prātīgāki, bet piekrituši izstāstīt savas dzīves neparastākos atgadījumus ar visām no tā izrietošajām sekām. Aktieri stāstīs un rādīs puišeļu nedarbus gan ar leļļu, gan citu rekvizītu palīdzību. Izrādi pēc Vilhelma Buša darba "Makss un Morics" motīviem krievu trupā iestudē režisors Edgars Kaufelds.

"Es arī bērnībā lasīju šo grāmatu, man ļoti žēl bija, ka viņus samala dzirnavās. Es biju Maksa un Morica pusē jau bērnībā. Tagad, pieaugot un veidojot izrādi, es arī sapratu, ka gribu būt bērnu pusē un Maksa un Morica pusē," saka Edgars Kaufelds.

Latvijas Leļļu teātra izrādē "Slavenie delveri" darbojas Vilhelma Buša populārie varoņi Makss un Morics. Puiku paveikto blēņu fantāzija ir tik neparasta šodien, ka aktieri ar lielu baudu izspēlē vistu zagšanu, skrodera izjokošanu; daudzas blēņas ir bērniem kopīgas arī šodien.

"Bieži nav īsti nedarbi, tāpēc ka ar daudzām darbībām bērni vispār pēta pasauli. Viņi vēl nezina, kas būs labi vai slikti no pieaugušo puses," stāsta Radions Kuzmins (izrādē Morics). "Kad mēģinājām, vienmēr atcerējāmies, ko mēs darījām. Man ļoti patīk atmiņā turēt šo stāvokli," piebilst Vladimirs Svoboda (izrādē Makss). Abiem šī būs pirmā satikšanās ar Maksu un Moricu, jo krievvalodīgo auditorijā šis darbs neesot populārs.

Aktieriem šī ir arī pirmā sadarība ar Latvjas Leļļu teātri un pirmā iespēja darboties ar lellēm. "Viss, ko es mācēju līdz šim, tas viss nestrādā, tāpēc ka esmu dramatiskais aktieris, bet šeit vajag, lai ticētu tev, ka lelle arī ir dzīva," norāda Radons Kuzmins, un kolēģis viņu papildina: "Pirmkārt, tev vajag lellei ticēt. Kā tu tici un kā tu jūti, to visu redz, tā ir maģija."

"Katrā ziņā izrāde nav didaktiska, pamācoša, ar kaut kādu konkrētu atbildi. Izrāde ir tāda, pēc kuras bērns ar saviem vecākiem parunāt par nedarbiem, tā veicina domāšanu," teic režisors Edgars Kaufelds.

Edgaram Kaufeldam šis būs piektais iestudējums Leļļu teātrī. Izrādes veidotāji ir arī māksliniece Ieva Ozoliņa, scenogrāfs Uģis Bērziņš un mūziķis, grupas "Dzelzs vilks" solists Juris Kaukulis.

Piesātinātā un radošā darba rezultāts, kurā abi aktieri pamanīsies nospēlēt vairākas lomas un parādīt savu mūziķu talantu, būs redzams iestudējuma pirmizrādē 28.februārī plkst.15 Latvijas Leļļu teātra Mazajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti