Atgriešanās, atvadas un atkarības. Teātra aktualitāšu apskats

Dažāda veida kustības jaušamas uz teātra skatuvēm – vērstas gan uz atnākšanu, gan aiziešanu. Jaunais Rīgas teātris (JRT) atgriežas savās mājās Lāčplēša ielā ar jauniem izaicinājumiem, izmēģinot sevi kustību teātra žanrā, Latvijas Leļļu teātris atvadās no izrādes "Bez morāles. Ar lellēm", kuru iespējams šonedēļ noskatīties pēdējo reizi. Tikmēr "Dirty Deal Teatro" repertuārā nākamnedēļ atkal skatāms 2021. gadā ar "Spēlmaņu nakts" balvu godalgotais krimināldetektīvs "Konklāvs".

Atgriešanās, atvadas un atkarības. Teātra aktualitāšu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Sapņu tulkotāju sekta"

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvojusi Alvja Hermaņa "Sapņu tulkotāju sekta", kas ir JRT atgriešanās izrāde Lāčplēša ielā.

Milorada Paviča romāns "Hazāru vārdnīca" vēsta par kādu senu un teiksmainu tautu, hazāriem, kuri patiešām dzīvoja pirms 1000 gadiem, apmēram tai pašā teritorijā (starp Kaspijas un Melno jūru), kur tagad Ukrainā izšķiras pasaules un arī mūsu liktenis. Pēc izrādes veidotāju domām, šis materiāls atbilst ļoti daudziem kritērijiem. Tajā ir lomas visai trupai, un tas vēsta arī par pašu Jaunā Rīgas teātra kompāniju un tās vēsturi.

Izrādei bija ļoti daudz prasību. Lai tā būtu par aktiera un teātra dabu, par trauksmaini sarežģīto laiku, kurā dzīvojam. Lai tā būtu metafora par Latvijas likteni un tās iespējamo nākotni un arī ceļojums laikā un telpā, apkārt visai pasaulei un cauri visiem laikiem. Lai tajā krustotos visas cilvēka dzīves horizontāles un vertikāles. Lai tā būtu poētiska un lai teksts būtu ar visaugstāko literatūras zelta provi. Un lai šajā izrādē būtu tas, ko JRT patīk darīt vislabāk – darīt ko tādu, ko viņi nav darījuši pirms tam.

"Bez morāles. Ar lellēm"

Šonedēļ iespējams pēdējo reizi noskatīties Mārtiņa Eihes, Vijas Blūzmas, Edgara Kaufelda un Edgara Niklasona politiski erotisko kabarē "Bez morāles. Ar lellēm".

Skatītāji ir laipni aicināti Leļļu kabarē – vietā, kur skan atpazīstama mūzika, kur nav aizliegtu tēmu. Mūzikas instrumenti ir gatavībā, aktieri alkst solo, lelles jau uzvilkušas deju kurpes, konferansjē balansē starp humoru un provokāciju. Nemirstīgs mīlasstāsts ir vien pāris akordu attālumā. Burvju mākslinieki, mīms, dīvas un vienkārši ļaudis skatītāju acu priekšā sacentīsies par tiesībām mūs izklaidēt. Apvienojot leļļu teātra paņēmienus ar klasisku kabarē, ir radies stāsts… Vai kādam tajā izdosies iegūt visu? Slavu, mīlestību un kāroto lomu? Lai to noskaidrotu, atliek tikai ierasties.

Izrāde pieaugušajiem. Un pieaugušiem pusaudžiem.

"Konklāvs"

Nākamās nedēļas sākumā "Dirty Deal Teatro" būs redzama Klāva Kristapa Košina izrāde "Konklāvs".

Izrāde ir krimināls detektīvs, kas balstīts Košina personiskajā, dokumentālajā stāstā par atkarībām šī vārda visplašākajā nozīmē.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirknī tika uzsākts kriminālprocess par to, ka 2020. gada 14. janvārī tika iegūtas ziņas par narkotisko vielu nelikumīgu realizāciju Rīgas reģiona teritorijā. Liecinieks savās liecībās norāda, ka pazīst vīrieti ar segvārdu "Konklāvs", kurš nodarbojas ar narkotisko vielu realizāciju.

Izrāde 2021. gadā saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti