Kultūras ziņas

Vestards Šimkus un Klods Debisī "Rīgas festivālā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Paradīzes" atgriešanās Daugavpilī

«Paradīzes» atgriešanās Daugavpilī – aizvadīta pirmizrāde kopdarbam ar Raimondu Paulu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pretendējot uz Daugavpils pilsētas svētku kulminācijas notikumu, pirmizrādi Daugavpils teātrī piedzīvojusi izrāde "Paradīze". Krāšņais mūzikls "Dāmu paradīze" savulaik Daugavpils teātrim palīdzēja pārvarēt grūtības, taču šoreiz iestudēta cita tā interpretācija. Savukārt aktieri uzsver – izrādes galvenā pievienotā vērtībā ir un paliek Raimonda Paula komponētā mūzika.

2012. gadā iestudētais mūzikls "Dāmu paradīze" Daugavpils teātrim kļuva par teju vai par izšķirošu atspēriena punktu pastāvēšanā. Finanšu grūtībās nonākušajai iestādei nesen bija nomainījusies vadība un teātra direktors Oļegs Šapošņikovs iestudējumā redzēja iespēju uzrunāt savu auditoriju. Gan toreiz, gan arī tagad.

"Tiešām bija jautājums, izdzīvosim vai ne, spēsim vai ne. Šobrīd šis jautājums, paldies Dievam, nav aktuāls. Runa ir par to, vai mēs varam piedāvāt it kā izklaides produktu – viegls mūzikls –, tajā pašā laikā piedāvājot to ļoti nopietnu?" skaidro režisors.

Tāpēc šoreiz Emīla Zolā romāns izmantots tikai kā bāze, librets papildināts ar aktieru diskusijām par vērtībām, kas aktualizētas "Dāmu paradīzē" – cilvēcību, mantkārību, negausību. Tāpat arī mūzikai būs cits skanējums. Ja pirms desmit gadiem iestudētajā mūziklā Raimonds Pauls izrādi vēroja kā skatītājs, tad šoreiz Maestro jau kā tās dalībnieks pievienojās aktieriem uz skatuves.

"Manuprāt, svarīgākais šeit ir ne tikai stāsts, bet arī Maestro mūzika, kas arī, paejot gadiem, vēl joprojām ir aktuāla, saprotama skatītājiem un vēl joprojām aizrauj," teic aktieris Rihards Lepers.

"Mēs dzirdam jau pazīstamās dziesmas, bet mazliet citā interpretācijā, ko ir ļoti labi paveicis Māris Auziņš, kurš ir aranžējis šīs dziesmas," atklāj operdziedātāja Ilona Bagele.

Ilonai Bagelei ar Raimondu Paulu sestdienas vakars izvērtās par dubultsvētkiem – pirmatskaņojumu piedzīvoja abu kopdarbs, jauns klips dziesmai "Savāciet manus sapņus".

Izrādē skan dziesmas latviešu un krievu valodā. Dziesmu tekstu autori ir Jānis Peters, Jeļena Sigova, Vladimirs Dupaks, Kristīne Veinšteina. Izrādes muzikālo pavadījumu veido Raimonda Paula skaņdarbi no mūzikla "Dāmu paradīze", mūzikas aranžējumu autors – Mārcis Auziņš. Scenogrāfiju un tērpus iestudējumam veido Inga Bermaka, izrādes horeogrāfijas autore ir Irina Bogeruka, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs, libreta autori – Oļegs Šapošņikovs, Aleksandrs Komarovs, Kristīne Veinšteina. Izrādē kopā ar Daugavpils teātra trupu piedalās Ilona Bagele un Rihards Lepers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti