Liepājas teātrī - «Aktiera pirksts Nr.2703 »

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Starptautiskajā Teātra diena Liepājas teātra aktieris Marģers Eglinskis uz skatuves intervēs Liepājas pilsētas eņģeļus - domes deputātus, uzdodot viņiem filozofiskus jautājumus – piemēram, par to, kurš vairāk melo – meteorologi vai deputāti. Šo politiski māksliniecisko performanci, kas pirms pašvaldību vēlēšanām parāda pilsētniekiem visus pozīcijas un opozīcijas deputātus, papildinās dziesmas un dejas no dažādām izrādēm.

Pirmā uz teātra skatuves ekrāna parādās kolorītā Liepājas domes deputāte Irēna Opšteine. Kopā ar koncerta vadītāju Marģeri Eglinski viņi aizmaldās no jautājumiem par aktiera sūtību līdz pat Atlantīdai.

Konkrētus jautājumus, uz kuriem var sniegt tikai konkrētas atbildes, aktierim pieprasa opozīcijas deputāte Elita Kosaka, ik pa laikam smejoties par uzdotajiem jautājumiem: „Kurš melo vairāk – deputāts vai meteorologs? … - Labs jautājums! Meteorologam vienmēr ir tā – viņš solīja, nepiepildījās, bet viņš cerēja uz to labāko. Deputāts sola, un mums jau ir aforisms – kā varēja nesolīt! Ticēt deputātam? Nu, ļoti uzmanīgi, kā nu kuram.”

Aktieris Marģers Eglinskis intervējis visus 15 domes deputātus, reizēm ieturot aktiera cienīgu pauzi, kas deputātos izraisa dažādas reakcijas. Viņš stāsta par savu pieredzi un atklājumiem, intervējot tautas kalpus: „Brīžiem radās sajūta, ka daži deputāti bija konsultējušies jau ar tiem, kuri bija pirms tam intervēti, līdz ar to zināja, par ko būs saruna. Bija deputāti, kuriem tu vari uzdot jebkuru jautājumu un viņi vienalga runās par to, par ko viņi ir paredzējuši runāt.”

Savukārt Liepājas domes deputāta, mūziķa un kluba īpašnieka Stīna Lorenca jeb Luija Fonteina intervija notiek kopā ar tulku. Atbildot uz nopietniem teātra mākslas jautājumiem, viņš izvēlas runāt angļu valodā, piebilstot, ka teātra māksla ir ļoti dārgs mākslas veids, kurā iesaistīti daudzi cilvēki. ”Teātris, pēc viņa domām, ir ļoti skaista lieta, kas ir ļoti sena, ar gadu tūkstošiem senām tradīcijām. Teātris pēdējā simtgadē nav īpaši mainījies, neskaitot, ka ir labāks apgaismojums un augstāka tehnika,” Fonteina teikto atstāsta tulks.

Savs vērtējums par aktieru un skatītāju mijiedarbību ir arī Liepājas domes deputātam Gunāram Ansiņam. Aktieri ir cilvēki, kuriem ir talants iepriecināt citus un ietekmēt sabiedrību: „Es joprojām vērtēju, ka šī augša un apakša veido ļoti konkrētu saliedētību. Ir interesanti vērot aktiera spēli no augšas un apakšas. Kā skatītājiem un kā aktieriem. Manuprāt šī sasaiste ir ļoti korekta.”

Liepājas aktieri direktora Herberta Laukšteina vadībā Teātra dienai sarūpējuši atraktīvu koncertu, kura laikā skatītāji varēs redzēt fragmentus no dažādām izrādēm, galvenajām lomām izvēloties īstus politiķus. Laukšteins spriež, ka teātrim jāizturas ar cieņu pret vēsturi un skatītājiem, taču skatītāji ir dažādi, tāpat arī vēsturi var traktēt dažādi. Nekad jau pa prātam visiem nebūs.: „Klasiķis savulaik ir teicis – kungi, par ko jūs smejaties, par sevi vien smejaties! Teātris ir sabiedrības spogulis. Jāņem vērā viss, ko vēsture mums atstājusi mantojumā. Ja kādam kaut kas liekas ne tā, tad vispirms atkal jāseko kādam labam padomam – ja gribi kaut ko mainīt, sāc ar sevi,” ir pārliecināts Laukšteins.

Teātra dienai veltītais koncerts „Aktiera pirksts Nr.2703” izskanēs arī rīt - 28. martā. Skaidrojot aktiera pirksta jēgu, Herberts Laukšteins spriež, ka tautā mēdz teikt – ja savārītas ziepes, tad tas ir viņa pirksts. Nr. 2703 ir teātra diena, kad viss ir atļauts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti