Labrīt

Kijivā dzīvojošais latvietis Roberts Vaišļa stāsta par ikdienu kopš Krievijas iebrukuma

Labrīt

Karš Ukrainā: aktuālākie pavērsieni gada laikā

Agra Daņiļeviča un Aleksandras Špicbergas koncertuzveduma centrā mīlestības tēma

Koncertuzvedumā «Nestāstot» savijas deja, mūzika un horeogrāfa Agra Daņiļeviča dzeja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceļu pie skatītājiem tikko sācis horeogrāfa Agra Daņiļeviča un dziedātājas Aleksandras Špicbergas kopdarbā tapušais koncertuzvedums "Nestāstot". Tajā vienotā veselumā savijas deja, mūzika un dzeja. Neparastākais ir tas, ka Agris Daņiļevičs ne tikai veidojis horeogrāfiju, bet uzvedumā pats lasa arī savu dzeju. Tās centrā – mīlestības tēma, kas ir arī visa koncertuzveduma galvenais vadmotīvs.

Uzveduma pamatā ir spāņu kamermūzika, kas tiek izspēlēta, izdziedāta un arī izdejota. Dziedātāja Aleksandra Špicberga uzvedumā ir divu mūzu kalpone, viņa ne tikai dzied, bet arī dejo duetā ar Pauli Bārzdiņu. Bet lielākais pārsteigums ir tas, ka uzvedumā kā divu mūzu kalps atklājas arī Agris Daņiļevičs, jo viņš ne tikai veidojis horeogrāfijas, bet lasa arī savu dzeju.

Koncertuzvedums "Nestāstot"
Koncertuzvedums "Nestāstot"

Agris Daņiļevičs uzsver, ka viņš nekādā ziņā nepretendē saukties par dzejnieku, vismaz pagaidām, taču vēlme izteikt dzejas rindās savas sajūtas, pārdomas un ilgas viņam piemīt jau krietni sen: "Pamatā tas ir mašīnā. Braucot mašīnā, kādreiz ienāk prātā, vispirms es galvā piefiksēju to, kas ir atlidojis, un tad es mašīnu nobraucu malā un pierakstu telefonā. Tā nu tas tā gāja, gāja un beigās sakrājās. Nav jau daudz man to dzejolīšu. Kādi pārdesmit ir tādi, par kuriem nav kauns, tie tad šajā izrādē arī skan."

Protams, koncertuzveduma centrā ir mīlestības tēma, kas izskan gan spāņu mūzikā, gan Agra Daņiļeviča dzejā. Viņš godīgi atzīstas, ka viņam savu tik ļoti personisko dzeju nemaz nav tik viegli publiski lasīt. Mēģinājumos viņš pat speciāli dažādi ampelējies, lai nekļūtu pārāk emocionāls: "Grūti lasīt. Man pat bija tā, ka es sāku ar tiem dzejoļiem ampelēties, sāku tos kariķēt un izķēmot, lai es tajā izrādē nesāktu raudāt, tāpēc ka tas viss ir tik ļoti personiski. Tas ir tāds dvēseles striptīzs, tāda atkailināšanās. Tad, kad tu kaut ko radi un pēc tam rādi. Tas attiecas arī uz horeogrāfijām, bet pie horeogrāfiju rādīšanas es esmu druscītiņ jau pieradis, bet ne pie savas dzejas lasīšanas. Un man bija tā, ka man aizlūza balss, un es domāju – ak, nu, kā lai tagad tiek uz priekšu… Jā, tā ir atkal tāda pilnīgi neparasta lieta priekš manis. Bet forši!"

Koncertuzvedums "Nestāstot"
Koncertuzvedums "Nestāstot"

Līdzās dzejai Agris Daņiļevičs dažkārt izsakās arī prozā, pirms kāda laika tapis stāstiņu cikls bērniem, kas radās pēc tam, kad viņu kaķenītei piedzima bērni, par kuriem vislielākās rūpes uzņēmās Agra desmitgadīgā meita Emīlija: "Tad sarakstījās tādi septiņi mazi stāstiņi par mūsu mazo kaķenīti, kuru Emīlija nosauca par Vilkacīti. Par to, kā viņa piedzima, kā viņai atvērās actiņas, kā viņi visi tur dzīvojās līdz tam brīdim, kamēr visi brāļi un māsas tika izdalīti. Varbūt tagad varētu astoto sēriju uzrakstīt, par to, kā viņa tagad uzvedas."

Vai iecerēta maza stāstu grāmatiņa? Daņiļevičs atteic: "Jā, bija tāda doma par grāmatiņu ar audio disku, kurā mūsu ģimene paši varētu ierunāt lomas. Bet kurā brīdī tā varētu gaismu ieraudzīt, es šobrīd vēl nezinu."

Bet šobrīd koncertuzvedumā "Nestāstot" Agra Daņiļēviča paša lasījumā ir iespēja dzirdēt viņa dzeju. Tuvākā izrāde notiks sestdien, 25. februārī, Pārventas bibliotēkā Ventspilī, martā būs arī izrādes Alūksnē, Siguldā un Rīgā, mūzikas namā "Daile".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti