Kas jāņem vērā šoruden, apmeklējot teātrus?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī daļa Latvijas teātru sāka strādāt jau vasarā līdz ar pirmo ierobežojumu mīkstināšanu, tomēr pēc senas tradīcijas tieši septembris visvairāk saistās ar jaunās teātra sezonas sākumu.

Kas jāņem vērā šoruden apmeklējot teātrus?
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

Tieši šonedēļ jau strādājošajiem Rīgas teātriem piepulcējies arī Jaunais Rīgas teātris un Nacionālā opera, kas skatītājiem savas durvis vēra trešdien. Vakar savukārt sezonu atklāja Liepājas teātris.

Lai skatītājiem teātra apmeklējums būtu drošs, teātri parūpējušies par nedaudz citādāku skatītāju plūsmas organizēšanu un citiem piesardzības pasākumiem. Daži jauni noteikumi jāņem vērā arī skatītājiem.

Ar īpašu notikumu – Čaikovska baleta ''Gulbju ezers'' pirmizrādi – šo trešdien sezonu uzsāka Nacionālā opera. Pirms ēkas atvēršanas publikai tika veikta pilnīga operas publiskās daļas dezinfekcija, tāpat opera parūpējusies par citiem drošības pasākumiem. Piemēram, operā šobrīd līdzšinējās vienas ieejas vietā var iekļūt pa piecām ieejām, stāsta operas pārstāve Irbe Treile.

"No ēkas priekšpuses, no fasādes, trīs ieejas atvērtas ar norādēm, pa kurām durvīm jāiet iekšā skatītājiem no partera, pa kurām no baletāžas. Savukārt tiem skatītājiem, kuriem ir vietas pirmajā un otrajā balkonā, būs savas ieejas no Aspazijas bulvāra puses," saka Treile.

Opera un arī citi teātri aicina skatītājus nākt laicīgi, vismaz pusstundu vai 20 minūtes pirms sākuma, jo biļešu kontrole ir nedaudz atšķirīga kā līdz šim, proti, skatītājiem līdzās biļetei jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments ar fotogrāfiju.

"Tai nav jābūt obligāti pasei [vai] e-ID kartei. Tā pilnīgi noteikti var būt skolēna, studenta, pensionāra apliecība, autovadītāja apliecība vai kāds tamlīdzīgs dokuments," pauž Treile.

Tāpat saskaņā ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, nākot uz operu un arī pārējiem teātriem, katrai biļetei ir jābūt personalizētai, norādot skatītāja vārdu, uzvārdu un telefona numuru. Ja nācējs mainās, tad personalizāciju var nomainīt "Biļešu paradīzes" mājaslapā. Ja personalizācija šādā veidā tomēr nav veikta, tad to var izdarīt arī pirms izrādes, aizpildot anketu jau pašā teātrī.

Var izklausīties sarežģīti, bet prakse rāda, ka tā nav, atzīst Jaunā Rīgas teātra pārstāve Inga Liepiņa. Jaunais Rīgas teātris izrādes atsāka rādīt šo trešdien, un saistībā ar skatītāju plūsmu viss ritējis veiksmīgi.

"Process līdz šim ir diezgan viegls. Šajās dienās neredzam nekādas papildu drūzmēšanās. Kopējais skatītāju skaits nav liels. Arī izrādes nenotiek vienlaicīgi abās zālēs. Repertuārs ir tāds, lai nebūtu drūzmēšanās. Lai process notiktu pēc iespējas vieglāk," skaidro Liepiņa.

Nekādus sarežģījumus tas līdz šim nav sagādājis arī Dailes teātrim, kas teātra iekštelpas atvēra jau jūlija vidū. Tiesa gan, Lielajā zālē teātris var uzņemt uz pusi mazāku skatītāju skaitu, līdz ar to arī teātris nav tik pilns kā līdz šim – norāda tā pārstāvis Marko Rass.

"Mums šobrīd vienas ieejas vietā ir atvērtas divas ieejas teātrī un mēs cenšamies publiku arī dalīt divās zonās. Vestibilā ir divas kafejnīcas, tāpēc mēs cenšamies nodrošināt to, lai nebūtu tāda izteikti liela pulcēšanās," apgalvo Rass.

"Gulbju ezers" operā ievadījis arī rudens pirmizrāžu sezonu, vakar Liepājas teātrī bija pirmizrāde Dmitrija Petrenko iestudējumam "Mališ", bet 11. septembrī Daugavpils teātrī būs skatāms Ivara Lūša jauniestudējums "Mīlestība 32 kvadrātmetros". Nacionālā teātra Lielajā zālē pirmā rudens pirmizrāde būs 17. septembrī – koncerts "Īstā sālsmaize", kam dienu vēlāk sekos pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē - Gata Šmita iestudējums "Ārsts".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti