Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdevas ABC: Kāpēc Gatves deja ir latviešu deju deja?

Kāpēc latvieši tā mīl «Gatves deju»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Poļiem – mazurka, argentīniešiem – tango, lietuviešiem – pankūkdancis, bet mums, latviešiem, – ''Gatves deja''. Šo deju 1947. gadā kā ainu komponista Anatola Liepiņa oriģinālbaletam “Laima” radīja Helēna Tangijeva-Birzniece. Tautas deju kolektīvu repertuārā ''Gatves deja'' iekļuva 60. gados, bet pirmoreiz Dziesmu un deju svētkos tika nodejota tikai 1980. gadā.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

“Gatves dejā” tiek atainotas kāzas – vairāki pāri veido gatves kompozīciju, kurai cauri dejo solo pāris – līgava ar līgavaini. Dejai raksturīgs gājiens puspēdā un pieliciena solis, bet kā jauns elements šai kāzu dejā (bet, cerams, ne pāra laulībā!) parādās sānsolis.

Jūtot, ka dejai kaut kā pietrūkst, Tangijeva-Birzniece devusies uz muzeju. Ieraugot kādu senu latviešu tautas mūzikas instrumentu, viņa ieinteresēti jautājusi: “Kas tas par bimbaļu?” Tā “Gatves deja” kļuva par pirmo, bet ne pēdējo latviešu deju, kurā tiek izmantots trejdeksnis. 1980. gados šo bimbaļu jeb trejdeksni un “Gatves dejas” horeogrāfijas elementus uz skatuves dziesmas “Gandrīz tautasdziesma” laikā sāka izmantot grupas “Pērkons” soliste Ieva Akurātere, kurai savā ziņā var teikt paldies par ieguldījumu šīs dejas popularizēšanā.

Latvieši ir uzstādījuši ne tikai rekordus, pagatavojot pasaulē lielāko rasola bļodu vai uzšaujot gaisā limonādē “Coca Cola” ieliktas konfektes “Mentos”, bet arī izdejojot pasaulē garāko deju. Rekorda uzstādīšanā piedalījās 2208 dalībnieki, kas bija vairāk nekā divas reizes vairāk nekā iepriekšējiem rekorda īpašniekiem no Honkongas, kopīgi izdejojot “Gatves deju” tās senākajā horeogrāfijā. Pagājušajā gadā par godu Baltijas ceļa 30. gadu piemiņai “Gatves deja” tika izdejota arī uz lidostas “Rīga” skrejceļa, organizatoriem par to iegūstot prestižo sabiedrisko attiecību IPRA Golden World Awards 2020.

Ar ko tad šī deja ir tik īpaša? Tas būtu tāpat kā vaicāt, ar ko īpaša ir saule vai jūra?

“Gatves deja” ir simbols tam, kā mūžu nodzīvot stalti, skaisti un gaiši.

Majestātiska un nesteidzīgi cēla, tāpēc jādejo ar lielu iznesību. Jebkurš, redzot šo deju, iztaisno muguru. Izslejas. Piekārto kreklu. Šajā it kā vienkāršajā dejā ielikts Latvijas tautas kodols. ''Gatves deja'' ir simbols mūsu tautas gara spēkam, pašapziņai un lepnumam, kas ļāvis iziet cauri sarežģītajiem un traģiskajiem vēstures līkločiem, saglabājot ticību savai valstij un arī – sev.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti