Kultūras rondo

Gleznotāja Aija Zariņa aicina uz gara aktivitātēm un rada 11 jaunus darbus

Kultūras rondo

Portreti, piezīmes, sarakste - izstāde “Es, Lucija Zamaič, un mani vārdi”.

Tapusi utopijas opera jauniešiem "(Iz)dzīvot pirmdienu"

Izrādē «(Iz)dzīvot pirmdienu» Edgars Niklasons risina jauniešiem aktuālas tēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Utopijas opera jauniešiem "(Iz)dzīvot pirmdienu" ir režisora Edgara Niklasona un komponista Goran Gora kopdarbs, patiesos notikumos balstīts stāsts par robežām jauniešu savstarpējās attiecībās. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos piektdien, 6.decembrī.

Izrāde ir daļa no projekta "Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani", kas dažādos novados veiksmīgi iedzīvinājis kopienas teātra tradīcijas. Šajā iestudējumā iesaistot nevis apkaimes iedzīvotājus, bet jauniešus kā kopienu. Izrāde tiks rādīta Rīgas Valsts tehnikuma sporta zālē. 

"Manās izrādēs ar jauniešiem (man ir jauniešu studija Rīgas Teikas vidusskolā) vienmēr bijuši reāli stāsti, tātad dokumentālais teātris par reālajām jauniešu pieredzēm," atklāj režisors Edgars Niklasons.

Režisors Edgars Niklasons ikdienā strādā ar jauniešiem un savos iestudējumos allaž risina dažādas viņiem aktuālas tēmas. To turpina arī jaunākajā izrādē "(Iz)dzīvot pirmdienu”.

"Izejot no manas pieredzes un saskares ar jauniešiem, jau sen gribējās izveidot izrādi jauniešiem arī kopā ar profesionāliem aktieriem, bet iesaistot jauniešus, jo, manuprāt, lai taisītu jauniešu izrādi, viņi arī jāiesaista procesā," norāda Niklasons.

Šajā iestudējumā jaunieši ir iesaistīti gan darbībā uz skatuves, gan palīdzot satura veidošanā.

"Tu vari kā pieaugušais ieslīgt dažādos stereotipos un priekšstatos par viņa dzīvi un viņu ikdienu, kas pēc tam rezultējas ne sevišķi patiesā darbā. Te nu mēs esam Rīgā un mums ir jauniešu pieredzes stāsti, kas ir savīti kopā vienā sižetiskā līnijā.

Galvenie tēli un visa situācija, no vienas puses, ir fiktīva, bet, no otras puses, tas ir nācis no reāliem jauniešu pieredzes stāstiem," skaidro Niklasons.

Izrādes tēma ir par brīvības robežām, par brīvības robežu pārkāpšanu attiecībās vienam pret otru un tas notiek caur sevis meklēšanu, savas vietas meklēšanu. Režisors uzskata, ka tas nav aktuāli tikai jauniešiem, bet visiem vecuma posmiem,

Izrādes žanra apzīmējums – utopijas opera jauniešiem – "nav jāsaprot kā opera klasiskā nozīmē. Izskanēs arī operas dziedājums, bet utopijas opera ir vairāk saistīta ar šo pašu sižetu. Līdz ar to, nākot uz šo izrādi, nevajag gaidīt no izrādes kaut ko, kas ir pieredzēts, teiksim, Latvijas Nacionālajā operā un baletā," uzsver Niklasons.

Izrāde veido tiltu ar jauniešiem arī caur mūziku, un veids, kā to pasniedz, nav gluži kā operā, taču tā ir klasiskā mūzika.

"Plašums mūsu operā slēpjas smalkās niansēs, mūzika palīdz vairāk saprast tēlus, viņu iekšējo emocionālo stāvokli,

un viņš ir tāds smalks un ļoti niansēts," uzskata Niklasons. 

Mūzikas autors Goran Gora stāsta – bijis jāņem vērā, ka darbība risinās skolas sporta zālē. Arī iestudēšanas procesā šis tas mainās, tomēr komponists atzīst, ka izbauda procesu.

"Tā ir opera tādā ļoti utopiskā veidolā. Varētu teikt, ka no muzikālā viedokļa šajā operā skanēs faktiski tikai uvertīra, ļoti daudz uvertīras visu laiku un pēc tam arī noslēpums, protams," atklāj Goran Gora.

Viņš vērtē, ka šis ir labs formāts, kā jauniešiem saklausīt šajā mazliet sintētiskajā laikmetā kaut ko ļoti trauslu, dzīvu un akustisku.

Režisoram patīk sastrādāties ar aktieriem, ar kuriem jau strādājis savos iepriekšējos darbos, tie būs gan profesionāli aktieri, gan 17 jaunieši no Teikas vidusskolas, no Valsts tehnikuma, kā arī no citām skolām. Izrādes darbība risinās sporta zālē.

"Jā, sporta zāle, kurā tu esi atkailināts ar visām savām fiziskajām spējām, kādas tev viņas ir, tur arī var just, man liekas, cilvēku iekšējo pasauli visspēcīgāk, cik pārliecināts par sevi esi un ko par tevi stāsta tava ķermeņa valoda.

Kāds jutās kā zivs ūdenī sporta stundā, bet kādam tas ir liels pārdzīvojums un sporta stundas šķiet ļoti nežēlīga," uzskata Niklasons. 

Ar to viņš pats saskāries dzīve un izrādē ir viņa pieredze, līdzcilvēku pieredze. 

Izrādes radošajā komandā arī horeogrāfs Jānis Putniņš, kam rit aktīvs darbs gan ar profesionāliem dejotājiem, gan skolēniem. Viņš uzskata, ka izrādes risinājumi ir fiziskā teātra tradīcijās un līdz ar to iestudējums būs ļoti laikmetīgs ar minimālu tekstu un daudz kustībām.

Utopijas opera "(Iz)dzīvot pirmdienu” domāta skatītājiem no 14 gadu vecuma, taču arī pieaugušajiem izrādē skartās tēmas nebūšot svešas, sola tās veidotāji. Un vēl – skatītāji pirms ierašanās zālē pārvelkot sporta apavus, arī kļūs par daļu no spēles komandas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti