Daugavpils teātrī top izrāde latgaliski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Teātra radošā komanda ir sākusi darbu pie izrādes – „Dabaseibys pūddarneica  jeb Viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca”. Respektīvi - ne par tādām smalkām dāmu lietām kā pūderis, bet gan par mālu, podniekiem un vissmalkākajām cilvēku jūtām - mīlestību un arī pasaules uztveri  ir šī izrāde. Izrādes veidotāji aicina skatītājus arī uz savu dzīvi paraudzīties kā uz māla piku, kas uzlikta uz podnieka ripas un ko ar savām rokām  veido pats cilvēks.

Vismaz viena izrāde latgaliski gadā  Daugavpils  teātrī  jau kļūst par tradīciju. Šobrīd rit mēģinājumi šī gada pirmajam iestudējumam latgaliski, dramaturga Laura Gundara lugai - atklāj izrādes režisors Juris Jonelis. Viņam kā kurzemniekam tas ir jauns izaicinājums - nebūt ne viegls, bet ārkārtīgi saistošs un dvēseli paņemošs, atzīstas izrādes veidotājs.

Izrāde nav viegla arī trīs izrādē nodarbinātajiem aktieriem. Mārim  Korsietim arī šī valoda nav dzimtā un nākas mācīties un iejusties latgalieša ādā.

„Man ir daudz teksta, es visu laiku runāju. Izrāde ir grūta, bet loma man interesanta – personāža emocijas ir galējas, raksturs krasi mainīgs,” saka Korsietis.

Kristīne Veinšteina savukārt mēģina atjaunināt akordeona spēli. Mūzikai tāpat kā valodai izrādē ir īpaša loma, to apstrādā  rēzeknietis Einārs Lipskis, un tieši akordeonam mūzikā atvēlēta galvenā loma, stāsta režisors  Juris Jonelis:

„Akordeons raksturo latgalieša dvēseli, sētu, dzīvi – tas ir bēdās, priekos, pavada visu dzīvi.”

Māli, podnieka ripa - viss izrādē  notiks kā īstā Latgales podnieka darbnīcā, un noteikti arī skatītājos viesīs pārdomas, cer režisors Juris Jonelis, uz pirmizrādi Daugavpils teātrī skatītājus aicinot 15. februārī

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti