Daugavpils teātrī top dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aprīlī Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos latviešu dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu iestudējums Paulas Pļavnieces režijā.

Daugavpils teātris pēdējo gadu laikā aktīvi cenšas piesaistīt jaunus režisorus, scenogrāfus un dramaturgus, kuri nebaidās eksperimentēt. Starptautiskajos festivālos - laboratorijās "Telpa - Daugavpils" Daugavpils teātris ir pulcējis jaunos teātra profesionāļus, kuri apliecinājuši spēju radīt mūsdienīgus un interesantus iestudējumus. Tieši šī festivāla laikā Daugavpils teātrim izveidojusies sadarbība ar režisori Paulu Pļavnieci.

Pļavniece ir jaunā režisore, kura aktīvi darbojas "Dirty Deal Teatro", meklējot jaunus, savdabīgus veidus, kā sarunāties ar skatītāju, piemēram, pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles "Nāves ēnā" motīviem iestudēta izrāde-spēle, kurā bērniem pašiem ir ļauts būt daļai no teātra notikuma, kustību izrāde "Nobiedē mani", muzikālā izrāde "Čigānmeitēns Ringla" un citi iestudējumi. Pļavniece veido arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra bērnu programmas koncertu režiju, kā aktrise spēlējusi izrādē "Skroderdienas Silmačos" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī piedalījusies citos projektos.

Agnese Rutkēviča ir dzejniece, rakstniece, dramaturģe un aktrise. 2012.gadā ar literāro pseidonīmu Anna Foma iznākusi viņas pirmā dzejoļu grāmata "Jaunā Vāgnera klusēšana", kas bija nominēta Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Spilgtākā debija". Rutkēviča līdz šim sarakstījusi trīs lugas, kas iestudētas Latvijas teātros. 2014.gada sezonu Latvijas Nacionālais teātris atklāja ar jauniestudējumu, Rutkēvičas lugu "Mans nabaga tēvs" Elmāra Seņkova režijā, luga "Kartupeļēdāji" iestudēta teātrī "Dirty Deal Teatro", bet luga "Dukši" Gata Šmita režijā uzvesta Jaunajā Rīgas teātrī. Izrāde "Dukši" izrādīta arī jaunās dramaturģijas festivālā Vīsbādenē Vācijā, par šo lugu Rutkēviča nominēta 2013./2014.gada sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā".

Kā norāda Daugavpils teātra pārstāvji, plašāka informācija par topošo izrādi vēl sekos, tomēr jauniestudējums solās būt ar interesantu māksliniecisko koncepciju, caur traģikomismu atklājot cilvēka dvēseles problēmas un iekšējās vientulības tēmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti