Daugavpils teātra izrādē «Pieci vakari» mūžsena tēma - neizdzīvota mīlestība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvojis jauns režisora Georgija Surkova iestudējums - Aleksandra Volodina luga “Pieci vakari”. Tā ir izrāde par mūžsenu, bet vienmēr tik aktuālu tēmu, kā divu cilvēku savstarpējām attiecībām - mīlestību, šķiršanos un atkal tikšanos jeb mīlestības otro iespēju.

"Lai arī luga rakstīta tālajos padomju gados - 1959. gadā, stāsts būs saprotams arī mūsdienās”, saka izrādes viedotāji, kas cenšas pateikt, ka jebkuru laiku globālās sistēmas tīklos un pasaules notikumu virpulī galvenais  ir cilvēks, viņa jūtas, attiecības un pārdzīvojumi.

Ļeņingrada. Ziema. Snieg sniegs, divi cilvēki, kas šķīrušies pirms 17 gadiem, atkal tikušies. Barga ziema izšķīra viņus, varbūt šī spēs viņus savest kopā?

Tas ir jautājums, ko „Piecos vakaros” uz Daugavpils teātra skatuves šķetina izrādes režisors Georgijs Surkovs.

„Izrāde ir par mīlestību, diviem cilvēkiem, kas jaunībā viens otru mīlēja, pirms daudziem gadiem šķīrās, jo sākās karš, un atkal tie ir satikušies," stāsta Surkovs.

"Iļjins nobijās, ka viņš nebūs tāds, kādu viņu gribēja un cerēja redzēt Tamāru. Nobijās no atbildības un grūtībām un tā arī neparādījas viņas dzīvē. Bet Tamāra viņu gaidīja gandrīz 20 gadus, var teikt iekonservēja sevi, savas jūtas un savu sievišķību un būtību - ielika sevi ledusskapī," norādīja Surkovs.

Uz teātra skatuves izrādes laikā dominē baltā krāsā, pirmkārt, jau tieši ledusskapjos, tiem šajā izrādē  „Pieci vakari” visnotaļ simboliska nozīme, atzīst arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Dace Sloka

„Ledusskapji gan padomju laikos, gan mūsdienās ne tikai parāda svarīgu lietu, to, ko mēs ēdam, ko mēs tur liekam, bet papildus rada arī aukstuma un sasaluma sajūtu. Jo Tamārai un Iļjinam attiecības bija iesaldētas uz vairākiem gadiem, tad nu viņi satiekas un mēģina šo ledu kausēt, jūtām ļauties un dzīvot tālāk,'' klāsta Sloka.

Lai arī luga rakstīta 1959. gadā, savu aktualitāti tā nezaudē arī mūsdienās, liek domāt, vērtēt, bet galvenais - just un neslēpt savas jūtas, par savu lomu šajā iestudējumā un izrādes galveno tēmu saka Daugavpils teātra aktrise Milena Rožanska.

Arī Surkovs uzsver, ka mīlestības tēma būs aktuāla visos laikos.

Bet caur šo izrādi bijusi īpaša vēlme tieši cilvēku, tā jūtas un pārdzīvojumus likt jebkuru bijušu vai esošu pasaules notikumu priekšplānā.

„Šī luga ir ļoti poētiska, un poētisma pietrūkst mūsu dzīvē. Man gribas, lai skatītājs pēc šīs izrādes iet mājās, piepildīts ar mīlestības enerģiju," norāda Surkovs.

Nākamā izrāde „Pieci vakari” Daugavpils teātrī būs skatāma 3. decembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti