Kultūras ziņas

Kas atrodas otrpus gleznām?

Kultūras ziņas

Sākas skolēnu dziesmu svētku koru skates

20 stāsti par cilvēka dzīvi Liepājas teātrī

Bogomolova «Mans Blasters ir izlādējies» izraisa diskusijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Uz Liepājas teātra skatuves pirmizrādi piedzīvojis nu jau otrais režisora Konstantīna Bogomolova un Liepājas teātra trupas kopiestudējums- “Mans Blasters ir izlādējies”. Pirmizrāde publiskajā telpā jau ir paspējusi raisīt asas diskusijas par izrādē aprunātajām tēmām un izvēlēto izteiksmes valodu. Izrādes apmeklētāju vecuma ierobežojums ir līdz 16 gadiem.

Režisora Konstantīna Bogomolova izrāde “Mans Blasters ir izlādējies” ir īpaša ar to, ka to veido vairāk kā 20 nesaistīti stāsti, ainu sakopojumi, kuros tiek runāts ne tikai par cilvēciskajām ikdienas attiecībām, bet arī par mūžības jautājumiem kā dzīvība un nāve.

“Nāve taču ir neatņemama dzīves daļa, mēs visi par to domājam, tā kā mēs visi dzīvojam un tā vienmēr mums ir līdzās. Kā pret to attiekties un kādu daļu tā katra cilvēka dzīvē ieņem - tas ir jautājums," saka scenogrāfe un kostīmu māksliniece Larisa Lomakina.

Skatītāju reakcija pirmizrādes laikā bija dažāda, daži pēc pirmajām 10 minūtēm pameta teātra zāli, citi savukārt spēja atzinīgi novērtēt režisora provokatīvo skatījumu un ironiju.

“Mani  šokēja. Ja būtu viena epizode, es tur saskatītu līdzībās, metaforas, bet ja tā izrāde ir stundu un stundu ar pusi, tad vienkārši, es teikšu, tas ir bēdīgi,” atzīst Inese.

“Droši vien ir lietas, kuras ir vienkārši jāpārdomā un jāmēģina saprast sacītais," spriež Rasa.

“Secinājām, ka mēs nevēlamies analizēt neko, mēs vienkārši plūstam, mēs pieņemam, kā režisors ir šo izrādi uzvedis,” teic Ilze.

Savukārt teātra kritiķe Līga Ulberte norāda, ka izrāde ir ārkārtīgi neparasta.

''Arkārtīgi neparasti izvēlēta forma, bet forma, protams, ir ļoti konceptuāla, un skatītājam, kurš nāk uz šo izrādi, ir jārēķinās ar to, ka tas nebūs tāds teātris, kādu varbūt ir pierasts redzēt,"skaidro Ulberte. "Šis ir teātris, kurā ir ļoti jādomā līdzi, kurā ir jābūt gatavam pieslēgt paradoksālu domāšanu, kur jāspēj uztvert tas, kas tiek teikts vai darīts uz skatuves ne tiešā nozīmē, bet drīzāk asociatīvā.”

“Mans Blasters ir izlādējies” maijā viesosies Rīgā – Latvijas Nacionālajā teātrī "Latvijas izrāžu skates ietvaros", kur to kopā ar skatītājiem vēros arī ārvalstu kritiķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti