Dienas ziņas

Vārmenieki vēlas atjaunot senas ēkas

Dienas ziņas

Top mūsdienīgu Latgales amatniecības vērtību mājvieta

Bauskas Tautas teātrim – 60

Bauskas Tautas teātris, nosvinējis 60 gadu jubileju, lūkojas nākotnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar atskatu uz pēdējo piecu gadu izrādēm oktobra pēdējā nedēļas nogalē savu sešdesmito gadskārtu atzīmēja Bauskas Tautas teātris. Savulaik tajā tika iestudētas daudzas operetes, un tā ir vienīgā dramatiskā kopa, kas ir saņēmusi Muzikāli dramatiskā Tautas teātra nosaukumu.

Mūsdienās teātra kopā darbojas divdesmit aktīvi dalībnieki, un tas joprojām var lepoties ar augstiem sasniegumiem amatierteātru skatēs.

Priekškars Bauskas Tautas teātrim vēries vismaz deviņdesmit reizes, jo tieši tik lugas iestudētas tā pastāvēšanas vēsturē. Divdesmit divi teātra režisori, katrs savā laikā, rūpējušies, lai repertuārs allaž būtu visai daudzveidīgs. Tā arī bijusi viena no atslēgām, kas uz ilgiem gadiem piesaistījusi talantīgus cilvēkus.

Bauskas Tautas teātra dalībniece Daina Zvejniece stāsta, ka mīlestību pret teātri “nevar iepotēt, tas jau ir iekšā no bērnības. Nu, bet ko, lai dara, ja teātris patīk… Kam patīk dziedāt, kam dejot, kam patīk teātris... Bet tā nav spēlēšana, tā ir iejušanās lomās.”

Teātra laika atskaite uzsākta 1959. gadā, kas Bauskas teātra spēlētāju vēsturē bijis īpaši nozīmīgs. Tolaik dramatiskā kopa ieguvusi Latvijā vienīgā Muzikāli dramatiskā Tautas teātra nosaukumu.

“Bauskas Tautas teātrī toreiz bija ļoti daudz dziedošu aktieru, un ļoti daudz iestudēja operetes, un tieši muzikālus gabalus. Brīnišķīgas operetes iestudēja, un tāpēc arī tika piešķirts nosaukums Muzikāli dramatiskais tautas teātris,” atklāj Bauskas Tautas teātra režisore Ināra Hegenbarte. Viņa gan atzīst – kaut teātra dalībnieki šodien gatavi dziedāt, klausītāju esot maz.

Cerība atgriezties pie muzikālajām izrādēm neesot zudusi, it īpaši tagad, kad teātra spēlētājiem pievienojies arī savs mūziķis.

Bauskas Tautas teātra dalībnieks, grupas ''PakavRockBand'' dalībnieks Dāvis Zāģeris domā, ka iestudēt opereti varētu, ja sadarbotos ar citiem reģiona teātriem:

“Vajadzētu no plašāka reģiona sapulcināt tiešām tādus cilvēkus, kas ir muzikāli un kas varētu to izdarīt.”

Bet tikmēr Tautas teātris lepojas ar labiem rezultātiem citos žanros, vien ilggadējā režisore raizējas  par to, cik lapaspušu vēstures grāmatā vēl būs lemts ierakstīt.

“Nu, man liekas, ka tā ir izzūdoša māksla. Es dikti šaubos, vai tā ilgi uz priekšu pašvaldības to vēl sponsorēs,” atzīst Bauskas Tautas teātra režisore Ināra Hegenbarte.

Teātra spēlētāju gan mazāk nekļūstot. Bauskas Tautas teātrī aktīvi darbojas divdesmit dalībnieki. Pašreizējā Bauskas novadā esot septiņas amatierteātra kopas, bet topošajā novadā tādu varētu būt jau gandrīz desmit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti