Atšķirība starp tevi un slepkavu. Daugavpilī top izrāde «Karamazovs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

31. janvārī notiks pirmizrāde jau ceturtajam poļu režisores Lucinas Sosnovskas iestudējumam Daugavpils teātrī. Šoreiz sadarbībā ar Daugavgrīvas cietuma ieslodzītajiem tapusi izrāde pēc Fjodora Dostojevska romāna “Brāļi Karamazovi” motīviem, medijus informē teātra pārstāvji.

Romānā “Brāļi Karamazovi” tiek uzdoti jautājumi par katra cilvēka dzīves un cilvēces vēstures jēgu, par morāles pamatiem un cilvēku pastāvēšanas garīgajiem balstiem. Izrādē “Karamazovs” radošā komanda turpinās darbu pie cilvēka dabas un iekšējās pasaules izpētes, analizējot cilvēku apslāpētās vēlmes un to ietekmi, morāli, robežpunktu, kuru pārkāpjot, cilvēks kļūst par “kaut ko citu” civilizētā sabiedrībā, īpaši pievēršoties slepkavības tēmai.

Izrādes tapšanas procesa laikā ir uzsākta sadarbība ar Daugavgrīvas cietumu un Ieslodzījuma vietu pārvaldi un rīkotas vairākas radošās komandas tikšanās un intervijas ar ieslodzītajiem, kopīgi analizējot Dostojevska romānu.

“Slepkavas. No malas vērojot, viņi izskatās tāpat kā mēs. Tad kas veido šo atšķirību? Kurš ir tas mirklis, kad cilvēkā kaut kas izslēdzas un viņš ir gatavs lauzt bausli – “Tev nebūs slepkavot!”? Varbūt katrā no mums snauž spēja uz noziegumu?” ar šādiem jautājumiem režisore uzsāka darbu pie iestudējuma veidošanas, un uz tiem palīdz atbildēt ne tikai radošā komanda, bet arī ieslodzītie.

“Neviens nespēj simtprocentīgi atbildēt, kurš nogalināja Fjodoru Karamazovu – Dmitrijs, Ivans, Aļoša vai Smerdjakovs. Tādu šī romāna visumu ir izplānojis Dostojevskis – nenoteiktu, kas vienlaicīgi ir gan biedējoši, gan valdzinoši. Kā pati dzīve. Bet tā nebūs izrāde par to, kurš nogalināja Fjodoru Karamazovu, mūsu fokusā ir cilvēka dabas dažādās šķautnes,” pārdomās dalās režisore Lucina Sosnovska.

Izrādes dramaturģisko materiālu veido Patrīcija Kovaņska (Polija). Izrādē piedalās Jurijs Djakonovs, Mihails Abramovs, Vadims Bogdanovs, Miroslavs Blakunovs, Milena Savkina, Natālija Kotona, Žanna Lubgāne, Vanda Gibovska. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Elžbeta Šurpicka (Polija), komponists - Toms Auniņš, horeogrāfs - Tobiašs Bergs (Polija), gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Izrāde notiks krievu valodā un ir paredzēta skatītājiem, sākot no 16 gadiu vecuma.

Līdz šim Sosnovska Daugavpils teātrī iestudējusi izrādes “Cilvēks parastais”, “Hamlets”, “Pie mums viss kārtībā”.

Pirmizrāde: 31. janvārī, tuvākās izrādes 1. februārī un 1. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti