Kultūras ziņas

Rebeka, Osokins un Rahmaņinovs

Kultūras ziņas

Veinberga kamermūzika orķestrim un solistiem

Tautas deju ansamblim "Katvari" – 100

Ar repertuāra klasiku un Agra Daņiļeviča īpaši veidoto «Ģimeņu deju» aizvadīta «Katvaru» 100. jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar diviem atšķirīgiem koncertiem – vienu laikmetīgai, otru tradicionālai skatuves dejai veltītu, savas pastāvēšanas pirmsākumu simtgadi nedēļas nogalē Limbažos atzīmēja tautas deju ansamblis “Katvari”.

Tas, ka Neatkarības kara gadā Katvaru pagasta padome izdevusi rīkojumu par izrādes rīkošanu ar deju priekšnesumiem, esot nevis mīts, bet arhīva materiālos balstīts fakts.

Daudziem vairāk zināms krietni jaunāks fakts – svinot 90 gadu jubileju, kolektīva vadītājam Edžum Arājam radās ideja, kas vēlāk pārtapa tik plaši pazīstamajā dejas lieluzvedumā “No zobena saule lēca”.

Par to, ka TDA “Katvari” vēsture patiesi ir bagāta, sena un Limbažu novadam nozīmīga, sestdienas vakarā, gaidot koncerta sākumu,  apmeklētāji varēja pārliecināties, ielūkojoties vairāk nekā 400 dažādu laiku avīžu rakstos, kas palielināti veidoja koncerta “1/2 Naftalīna “ skatuvisko tēlu. Naftalīnam šoreiz arī saturiska un filozofiska nozīme!

“Viena puse naftalīna – ļoti vienkārši, naftalīnam ir 200 gadu, kopš tas tika atklāts, mums 100 gadi, tātad viena puse! Ja runa par šīs dienas koncertu, tad “Katvaru” spilgtākie ziedu laiki ir bijuši Taisas Arumas, manas mammas laikā, tie ir 80.  gadi, 70. gadi, un 100.jubilejas reizē mēs gribējām pacelt augšā tā laika repertuāru, un mēs to arī esam veiksmīgi izdarījuši,” atzina “Katvaru” mākslinieciskais vadītājs Edžus Arums.

Tieši pateicoties Mučukam, kā ilggadējo vadītāju  mīļi sauc dejotāji, daudzas jo daudzas limbažnieku ģimenes dejotprieka gēnu nodod no paaudzes paaudzei, un šajā jubilejas koncertā to bija iecerēts īpaši uzsvērt.

To, ka visā kolektīvā valda ģimeniska gaisotne, spilgti apliecināja gan savstarpējās rūpes, gan īpašie pirmskoncerta rituāli – vībotņu lapu ēšana veiksmei un kopīgā “uzlāde”.

Godam tika izdejota “zelta klasika”, savu iznācienu parādīja visizturīgākie seniori, bet Agra Daniļēviča īpaši veidotajā “Ģimeņu dejā” pirmo reizi uz skatuves satikās dejotāju dzimtas pat divās un trijās paaudzes  - raibā rakstā lieli un mazi, jauni un ne tik jauni, vitāli apliecinot, ka latvieši ir un būs dejotāju tauta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti