Rīta Panorāma

Tapusi filma par grupu "Pienvedēja piedzīvojumi"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Valters Sīlis iestudē drāmu "Terors"

Izrāde, kurā aktieri cīnās par skatītāja lēmumu. Nacionālā teātra jauniestudējums «Terors»

Provokatīva luga, kas ir īsts izaicinājums ikviena cilvēka domāšanai un vērtību sistēmai – tā var raksturot vācu autora Ferdinanda fon Šīraha drāmu "Terors", kas šobrīd top Nacionālajā teātrī.

Lugas darbība notiek tiesas sēdes laikā, kurā iztiesā aviācijas drošības eksperta Larsa Koha lietu. Viņš notriecis teroristu sagrābtu lidmašīnu ar vairāk nekā 100 nevainīgiem cilvēkiem, lai glābtu 70 000 cilvēku dzīvību, kas tobrīd atrodas Minhenes stadionā un ir teroristu mērķis. Vai viņa rīcība bija pareiza? Vai cilvēka dzīvības vērtību var mērīt skaitliski? Vai mēdz būt situācijas, kad likuma neievērošana ir attaisnojama?

Nacionālajā teātrī top jauniestudējums «Terors»
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Šie ir izrādes uzdotie jautājumi, uz kuriem atbilde jārod skatītājiem, jo tieši no viņu lēmuma ir atkarīgs, vai Larss Kohs tiek notiesāts vai attaisnots.

Ferdinanda fon Šīraha drāma "Terors" Vācijā pirmizrādi piedzīvoja pirms deviņiem gadiem, kopš tā laika plaši ceļo pa pasauli. Nacionālajā teātrī to iestudē Valters Sīlis, kuru jau pirmajā lasīšanas reizē luga pārsteidza ar to, cik ļoti dziļi, neparasti un intensīvi tā liek skatītājam domāt un arī just līdzi, turklāt skatītājs ir būtisks tās dalībnieks.

Viņš kļūst par dalībnieku tiesas procesam, kurā iztiesā gaisa spēku majora Larsa Koha lietu. Viņš rīkojies pret Vācijas konstitūciju. Notriecis teroristu sagrābtu lidmašīnu, kurā atradās 164 nevainīgi pasažieri, lai izglābtu 70 000 cilvēku, kas tobrīd atradās Minhenes stadionā un bija teroristu mērķis.

Ja sākotnēji skatītājam var šķist, ka viņa izvēle, vai Kohs ir notiesājams vai attaisnojams, ir gana skaidra, tad procesa gaitā, uzklausot juristus, lieciniekus, blakus prasību iesniedzējus un citus, pārliecība sāk šķobīties un situācija vairs nešķiet tik viennozīmīga.

Izrādē aplūkota ļoti ekstremāla un sakāpināta situācija, kas tomēr patiešām var notikt arī dzīvē, bet jautājumi, ko tā uzdod, ir aktuāli arī neskaitāmās citās daudz ikdienišķākās situācijās – atzīst režisors Valters Sīlis: "Gandrīz katru dienu mums šie jautājumi ir jāuzdod – kur ir vārda brīvības robeža, kur ir likuma robeža un kas ir tas balanss starp principiem. Jā, un kas tad ir cilvēka vērtība? Tā ir vienmēr – mēs gūstam labumu, kaut ko pārkāpjot, bet vienlaicīgi mēs kaut ko zaudējam. Tie ir tie ikdienas jautājumi, bet šeit tas ir tādā lielā, lielā mērogā."

Izrāde ir maksimāli pietuvināta realitātei, tāpēc tajā nav mūzikas un gaismu partitūras. Lai aktieri pēc iespējas organiskāk iejustos savos tēlos, ar viņiem strādāja tiesnesis, kurš skaidroja procedūras norisi un tiesvedības terminus.

Prokurores Nelsones lomā izrādē redzēsim Daigu Kažociņu, kura atzīst, ka viņai cilvēciski nav jāiet pret savu tēlu, jo viņas domas sakrīt ar prokurores viedokli, kura iestājas par likumu un pieprasa notiesājošu spriedumu apsūdzētajam: "Tā kā jūs teiktu, ka sistēmai, noteikumiem ir jāpaklausa šādās kardinālās situācijās? Noteikti! Jo mēs kā cilvēku kopiena būtībā tādā vai citādā veidā esam paši vienojušies, ka mums šādi  principi, likumi ir nepieciešami, tai skaitā, lai izvērtētu sarežģītas situācijas. Lai mums būtu, pēc kā vadīties, orientēties un izdarīt secinājumus. Bieži vien šie principi nesakrīt ar mūsu rīcību, bieži vien tie ir praktiski nesasniedzami, un tomēr tādiem principiem, par kuriem ir vienojušies profesionāli cilvēki, ir jābūt. Tie ir kā vadmotīvs, kā mērķis, lai mēs kā cilvēki attīstītos, lai mēs nepaliktu tikai dzīvnieciskā līmenī – zobs pret zobu."

Apsūdzētā Larsa Koha lomas tēlotājs Kaspars Aniņš lugu raksturo kā ļoti dziļi ievelkošu materiālu, kam piemīt domu lielums un kas arī izaicina mūsu domāšanu, mūsu robežas un vērtību sistēmu. Aktieriski ļoti aizraujošs ir vēl viens tieši šīs lugas aspekts, stāsta Aniņš: "Mēs kā aktieri šeit tādās kā divās pusītēs sēžam – aizstāvju pusīte un apsūdzētāju pusīte, un tās izrādes beigas mēs nekad nezinām pirms izrādes, tās ir principā atkarīgas no tā, kā mēs katrs nospēlējam.

Tā ka tajā visā ir arī tāda neliela sacensības deva, kas mūs visus notur uz tādām adatiņām, jo šeit katrai, pat mazākajai niansei ir liela nozīme, kā tas var atspēlēties uz skatītāju, kā tas var ietekmēt skatītāja viedokli un galu galā arī lēmumu."

Jāatzīst, ka man izrādes beigās pieņemt lēmumu nepavisam nebija viegli, bet no atbildes tiesai izvairīties nevarēju, un ar visai smagu sirdi vajadzēja atzīt, ka es apsūdzēto attaisnoju.

Valtera Sīļa jauniestudējuma "Terors" pirmizrāde Nacionālā teātra Aktieru zālē skatāma 26. septembrī, lomās redzēsim arī Voldemāru Šoriņu, Ivaru Kļavinski, Sanitu Paulu, Egilu Melbārdi un vēl citus Nacionālā teātra aktierus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti