Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Nacionālā teātra direktors izgaismo "skeletus"

Nākotnes vīzija un nepabeigtie kriminālprocesi. Nacionālā teātra direktors izgaismo «skeletus»

18 dienas pēc jaunās Nacionālā teātra sezonas atklāšanas teātra direktors sasaucis preses konferenci, lai dalītos ar savu redzējumu par teātra attīstību un izgaismotu "skeletus" no paša dosjē.

Mēģinājums apsteigt pētnieciskos žurnālistus, vēlme būt pilnībā atklātam vai komunikācijas speciālistu ieteikta stratēģija? Nepilnu mēnesi pēc stāšanās amatā Latvijas Nacionālā teātra jaunais direktors Māris Vītols 18. augustā sasaucis preses konferenci, kurā ne tikai izklāstīja teātra radošās ieceres, bet arī izgaismoja pretrunīgi vērtējamu informāciju, pirms to interpretē citi.

Nedēļas nogalē par Māri Vītolu gaidāms arī izvērstāks LTV raidījuma "De facto" stāsts.

"Mēs ieviesīsim jaunu modeli, kā sarunāties ar sabiedrību, un pirmām kārtām ir jāsāk ar sevi personīgi," savu nostāju pauda Latvijas Nacionālā teātra direktors.

No šodienas visiem pieejama Māra Vītola amatpersonas deklarācija, un jaunais teātra direktors žurnālistiem darījis zināmu arī par bijušiem un vēl nepabeigtiem kriminālprocesiem saistībā ar Vītolam piederošu uzņēmumu. Viņš domā, ka šaubām nevajadzētu būt.

"Šis ir tas brīdis, kad visi, kas vēlējās kaut ko pateikt par Nacionālo teātri, savas domas jau ir pauduši, un es domāju, ka ir piemērots brīdis, lai arī es varētu iepazīstināt beidzot gan sabiedrību, gan arī teātra darbiniekus ar savu redzējumu par teātra misiju, vīziju, mērķiem, arī par teātra vērtībām," sacīja Vītols.

Par vienu no prioritātēm viņš uzskata jaunās teātra piebūves projektu, gada beigās tas būšot pabeigts, un tad arī taps zināmas aptuvenās būvniecības izmaksas. Jauni spēles laukumi varētu būt ēsma, ar ko pievilināt ne tikai skatītājus, bet arī papildspēkus trupā: "Viens no svarīgākajiem uzdevumiem būs nevis tagad aizpildīt tukšās štata vietas aktieru ansamblī, bet pienācīgi sagatavoties, lai mēs varētu pēc diviem gadiem iesaistīt mūsu aktieru ansamblī jauno aktieru kursu, kurš tiek šobrīd Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) gatavots tieši pedagoga Elmāra Seņkova vadībā, un mums ir vienošanās, ka jau nākamajā gadā Nacionālajā teātrī varētu tikt iestudēts diplomdarbs šiem studentiem."

Māris Vītols prezentē Nacionālā teātra vīziju
Māris Vītols prezentē Nacionālā teātra vīziju

Tuvāko piecu gadu laikā teātrī nebūs mākslinieciskā vadītāja. Vītols stāsta: "Mēs redzam, ja visa mākslinieciskā vara ir viena cilvēka rokās, šis modelis arī tomēr iekļauj zināmus vadības riskus, kā tas īstenībā pierādījās šajā nesenajā gadījumā ar teātra vadītāju maiņu, līdz ar to mākslinieciskā programma, repertuāra politika jāveido ir daudzbalsīgākā dialogā, kur ir iesaistīts arī teātra vadītājs."

Teātrī gaidāmas inovācijas, kādas līdz šim profesionālā teātra nozare vēl neesot pieredzējusi, detaļas esot komercnoslēpums. Sāktas sarunas arī par jauniem oriģināldramaturģijas darbiem, lai radītu jaunas nacionālās kultūras vērtības.

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu uzsāk jaunievēlētā direktora Māra Vītola vadībā. Līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aizgāja no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja. Dienu vēlāk par šādu pašu soli paziņoja arī Seņkova vadītā mākslinieciskā komanda – galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs, muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens un kustību māksliniece Elīna Gediņa.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu, kurā par jauno teātra vadītāju izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti