Kaislības, kas liek aizmirst visu. Tuvojas JRT pirmizrāde «Pelēka vasara, saulaina ziema»

Nevis skumt vai dusmoties uz dzīvi, bet ļauties tai kā aizraujošam piedzīvojumam – uz to aicina pirmais šīs sezonas jauniestudējums Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) – "Pelēka vasara, saulaina ziema" –, kura pirmizrāde gaidāma piektdien, 8. septembrī.

To veido teātra jaunākās paaudzes komanda: režisors ir Gerds Lapoška, kurš kopā ar Matīsu Ozolu radījuši arī izrādes dramaturģisko materiālu. Izrādes centrā ir mūsdienu mīlas stāsts ar negaidītu sižeta pavērsienu.

Tuvojas JRT pirmizrāde «»Pelēka vasara, saulaina ziema«»
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

Gerds Lapoška jau gana labi iepazīts kā aktieris, bet viņš ir atvērts arī citām radošām izpausmēm, piemēram, tekstu radīšanai, un tā tapa arī viņa sarakstītā luga, kam viņš tagad pats kļuvis arī par režisoru.

"Tas notika tā, ka es nejauši, garām ejot, Alvim ieminējos, ka man ir luga. Viņš teica, lai es atsūtu. Pagāja neilgs brīdis, viņš zvanīja un teica – nu, kas to varētu iestudēt? Es teicu, ka viņš, bet es varētu spēlēt. Viņš savukārt teica – varbūt pamēģini pats? Es tā vieglprātīgi teicu – labi! Sākumā tik un tā bija doma, ka spēlēšu es pats, bet tad vienā brīdī es sapratu, ka tas taču ir galīgi neiespējami. Režisēt un spēlēt – tas taču ārprāts! Tad Matīss, paldies dievam, piekrita piedalīties," stāsta Lapoška.

Lai arī lugas ideja ir Gerda izlolota, iestudēšanas procesā tā jau kļuvusi par vienu lielu kopdarbu, kurā īpaši liels ir Matīsa Ozola pienesums, kurš spēlē arī galveno lomu ciešā partnerībā ar Agati Kristu.

Gerds Lapoška atzīst, ka izrādes noskaņai iedvesmu guvis franču jaunā viļņa stilistikā: "Nosaukums "Pelēka vasara, saulaina ziema" labi ataino izrādes būtību, tajā ietverts kaut kāds paradokss, kaut kāda kļūda, kaut kāda neiespējamība, kas tikpat labi var būt arī iespējamība. Būtu labi, ja katrs tur mēģinātu sajust kaut ko savu, bet

izrādē būs atminējums, kas ir pelēka vasara un kas ir saulaina ziema. Pat diezgan racionāls.

Tas var būt kaut vai tik vienkārši kā – kad citiem ir auksti, man ir silti, kad citiem ir silti, man ir auksti."

Divu jaunu cilvēku kaislība, kas liek aizmirst visu citu uz pasaules, ir izrādes galvenais vadmotīvs, bet tā pieskaras arī citiem jautājumiem, kas īpaši aktuāli jaunībai.

"Kas ir tas, kur mēs atrodamies? Kā ir jādzīvo? Šķiet, tie 20 gadi nav tas vieglākais vecums, bet mēs negribam skumt vai bubināt par šo pasauli, taisni otrādi – mēģināt to saprast, tajā "iekosties", doties piedzīvojumā šajā pasaulē.

Jā, tas ir mēģinājums skatīties ar plusa zīmi, bet, protams, tāpat mēs saskaramies ar kļūdām, ar skaudrāku dzīves apziņu, bet pāri visam tomēr būs daudz romantikas," teic režisors.

Jauno mīlētāju pāri – Klementu un Bellu – izrādē spēlē Matīss Ozols un Agate Krista, kuri vēlas iedvesmot skatītājus nebaidīties just un pilnasinīgi ļauties dzīvei un mīlestībai.

Matīss Ozols saka: "Man šķiet, ka tā arī ir ļoti svarīga daļa no jaunības – mīlestība, kaislība. Un kaislība ne tikai pret otru cilvēku, bet arī pret to, ko tu dari, pret jaunības brīvību, uzdrīkstēšanos un atļaušanos. Protams, ka notiek visādi "feileri" un kļūdas, bet galvenais, ka viņi viens otru ļoti mīl.

Tas, manuprāt, ir tiešām ļoti skaists mīlas stāsts, pēc kura ilgojas katrs cilvēks, un es pieļauju, ka ļoti daudzi cilvēki to ir pieredzējuši."

Izrādē "Pelēka vasara, saulaina ziema" lomās redzēsim arī Gunu Zariņu, Dāvidu Pētersonu un Jāni Grūtupu. Pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī skatāma piektdien, 8. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti