Dienas ziņas

Priekuļos apseko selekcijas izmēģinājuma laukus

Dienas ziņas

"Eiropas meklētāko personu kauss"

Studenti pēta Latgales folkloru

Studenti arī šovasar ekspedīcijā pēta Latgales folkloru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ik vasaru Latvijas Universitātes (LU) mācībspēki kopā ar studentiem dodas ekspedīcijā uz kādu Latvijas novadu, lai pētītu folkloru, tradicionālo kultūru un mutvārdu vēsturi. Ekspedīcijas tiek rīkotas kopš 1999.gada. Izpētītais apkopots vairākos krājumos. Šovasar ekspedīcija devusies uz Preiļu un Līvānu novadiem.

Līvānu novada folkloras kopa "Turki" uz vakarēšanu Preiļu novada Saunas pagasta Salas pamatskolā ierodas ar dziesmu. Preiļu un Līvānu puses bagātīgais tautasdziesmu pūrs ir viens no iemesliem, kādēļ LU folkloristi par šī gada ekspedīcijas mērķi izvēlējušies tieši šos Latgales novadus. Galvenais uzdevums – pētīt tradicionālo kultūru un mutvārdu vēsturi.

"Saprast, kas mēs esam, kā mēs esam mainījušies, kas ir palicis no tradīcijām, vai tradīcijas kaut ko nozīmē. Jaunajiem tā ir iespēja iepazīties ar to, kas notiek ārpus Rīgas," teica LU folkloristu ekspedīcijas vadītāja Janīna Kursīte.

Ekspedīcijā piedalās 25 cilvēki – LU studentiem un pasniedzējiem pievienojušies arī Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma topošie videooperatori, lai fiksētu ekspedīcijas norisi.

Studentu vidū ir arī jauniete no Lietuvas, kura vienu gadu mācās Latvijā. Viņu fascinē latgaliešu dialekts.

"Dialekts ir brīnišķīgs! Tas, kas man visvairāk patīk, ir tas, kā cilvēki runā, ka viņi nekautrējas no sava dzimtā dialekta, ka viņi nedomā – "ak, Dievs, mani nesapratīs". Nē, viņi runā droši, viņi runā tā, kā runāja viņu vecāki, kā runāja viņu vecvecāki.

Un ziniet, tas cilvēku sirds siltums, tā atklātība – tas atgādina Lietuvu, un tas tiešām fascinē," sacīja LU baltu filoloģijas studente Aiste Brusokaite.

Ekspedīcijas dalībnieki pēta arī tradicionālās prasmes un vēsturi, apciemojot  saimnieces, latvisko ieražu zinātājus un citus vietējos iedzīvotājus.

"Tas ir vispār nebijis notikums pie mums. Es esmu stāvā sajūsmā par to, ka beidzot arī mūsu pusē kaut kas tāds notiek, īpaši jaunie cilvēki, kuri nav latgalieši, brauc. Tās ir jaunas vēsmas ciematā, un jaunas domas rodas arī," vērtēja Salas pamatskolas direktores vietniece un matemātikas skolotāja Valentīna Madalāne.

Nākamgad plānots atkārtoti viesoties Līvānu un Preiļu novados, lai vēlāk šajās ekspedīcijās izpētīto apkopotu grāmatā un filmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti