«Ziemeļblāzmā» būs Strokam veltīts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras pilī „Ziemeļblāzma" šovakar uz koncertprogrammu „Pagājības laimes mirkļi" aicina dziedātāja Anta Eņģele un somu bajānists Marko Ojala. Programma veltīta mūsu tango karaļa Oskara Stroka piemiņai, kuram vakar apritēja 121. gadskārta.

Koncerta noskaņa solās būt emocionāli dažāda, taču pāri visam dominēs Stroka mūzikai raksturīgā kaisle un smeldzīgums.

Koncertā līdzās Oskara Stroka mūzikai dzirdēsim arī Antas Eņģeles stāstījumu par Stroka temperamentīgo personību un viņa visai vētraino dzīves gājumu. Stroks bija ļoti talantīgs pianists un komponists, sacerējis vairāk nekā 300 melodiju, bet pagalam neveiksmīgs biznesmenis.

Kā uzņēmējs viņš nemitīgi iekūlās parādos, bija spiests mainīt dzīvesvietas un vienu laiku pat nokļuva cietumā, kur sarakstīja dziesmu ar nosaukumu „Mans pēdējais tango".

Šķiet, Antas Eņģeles repertuārā šobrīd ir visvairāk Stroka melodiju. Daudzas no tām viņa atradusi, pētot Stroka daiļradi bibliotēkā, un viņai bijis pat pārsteigums, cik Stroks ir ražīgs komponists un cik daudz viņa melodiju vēl joprojām nav izceltas no aizmirstības.

„Īstenībā tango mūzika ir rakstīta vīrieša balsij, tāpēc manā repertuārā līdz šim tango nebija. Bet tā kā šos gabalus reti kur izpilda, es uzdrošinājos to darīt. Līdzīgi kā krievu romances, es atļaujos dziedāt tā, kā es izjūtu šīs dziesmas kā latviete. Tad, kad es meklēju Stroka skaņdarbus, es biju pārsteigta, cik bibliotēkā ļoti daudz ir viņa rokrakstu un aranžējumu," atklāj Anta Eņģele.

Pamatā Strokam raksturīgas smeldzīgas kompozīcijas par mīlas pārdzīvojumiem, tāpēc Antai Eņģelei jo īpaši interesanti bijis atklāt arī jautrākus sacerējumus, piemēram, „Jaša komivojažieris", kurā Stroks ironiskā veidā varētu būt atainojis arī savu biznesmeņa pieredzi.

Stroka kompozīcijas būtībā atspoguļo viņa ļoti vitālās personības dzīves stāstu, taču ar tām ļoti viegli identificēties ikvienam - Anta Eņģele stāsta, ka tas Stroka mūzikā viņu saista visvairāk.

„Es to uztveru kā stāstu, kas var notikt ar jebkuru no mums. Mēs jebkurš varam iemīlēties, jebkuram var paslīdēt kāja, jebkurš var pazaudēt milzīgu naudas summu. Tas ir kļuvis par tādu ļoti cilvēcisku stāstu," atklāj Eņģele.

Koncertprogrammā Anta Eņģele sadarbojas ar somu bajānistu Marko Ojalu, kurš jau ilgāku laiku dzīvo Latvijā. Marko stāsta, ka Somijā tango ir ļoti populārs, arī tango tradīcijas tur ļoti izkoptas, tāpēc šajā programmā viņš jūtas kā zivs ūdenī, un arī Stroka tango viņam ļoti patīkot.

„Ļoti patīk, tāpēc ka Strokam ir tāda melanholiska mūzikas pasaule un arī ļoti traģiska, un tas ir arī ļoti somiski. Arī mūsu tango pārsvarā ir minorā. Tā kā šajā programmā es jūtos kā mājās," saka Ojala.

Neapšaubāmi pati slavenākā Oskara Stroka kompozīcija ir „Ak, šīs melnās acis", kas tulkota daudzās valodās un atnesa Strokam atpazīstamību ārpus Latvijas.

Dziedātājas Antas Eņģeles un somu bajānista Marko Ojalas koncertprogramma, kam dots nosaukums „Pagājības laimes mirkļi" būs skatāma šovakar kultūras pilī „Ziemeļblāzma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti