Rīta Panorāma

Andra Maračkovska instalācija

Rīta Panorāma

Gaisa kvalitāte Rīgā

Intervija ar Inesi Galanti un Maksimu Taņičevu

«Summertime - aicina Inese Galante» - no klasikas līdz Āfrikas mežonīgiem ritmiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē 11.augusta vakarā sāks skanēs festivāls "Summertime - aicina Inese Galante", kas līdz 17.augustam piedāvās kopumā septiņus, noskaņās atšķirīgus koncertus ar izcilu mūziķu piedalīšanos.

Izcilās latviešu operas solistes Ineses Galantes festivāls šogad svin desmit gadu jubileju. "Es domāju, ka mana publika ir uzticīga visus šos gadus, viņi vienmēr ir kopā ar mani, viņi seko un nāk uz koncertiem, brauc no citām valstīm," saka operdziedātāja.

Ideja par festivālu radusies pirms 13 gadiem. Lai arī tad Inese Galante jau dzīvoja Vācijā, tomēr bieži centās braukt uz mājām Latvijā, lai sniegtu koncertus.

"Man vienmēr bija tāda sajūta, ka man kaut kas ir jādara. Tāda ideja man bija jau sen, bet tā nāk tad, kad tā nāk. Mana meita palīdzēja veidot manu fondu, mēs salasījām ļoti spēcīgu grupu, mēs - Ineses Galantes fonds - tagad daudz ko darām. 13 gadi pagāja ātri. Desmit gadi - vai tas ir daudz vai maz, man šķiet, ka vienam festivālam tas ir ļoti daudz. Mums vienmēr bijuši no visas pasaules salasīti top mūziķi. Ceru, ka tas aizvien vairāk paplašināsies un paliks ar logo "Made in Latvia". Tas ir mans pienākums," norāda Inese Galante.

Operdziedātāja par savu pienākumu arī uzskata jauno talantu kaldināšanu. Tā šogad pirmo reizi Ineses Galantes fonds rīkoja jauno talantu konkursu.

Par Latviju ir ļoti labas un skaļas runas - tik maza valsts un tik daudz izcilu mākslinieku. Kādreiz mēs bijām ļoti maza grupa, bet tagad jaunā paaudze - 30, 35 gadi - viņi kā plūdi piepildīja lielus teātrus pasaulē. Man par to ir gods, es vienmēr lepojos, ka nāku no Rīgas, Latvijas. Šeit ir īpaša vieta, kur rodas talanti. Man gribas, lai tas ietu uz priekšu, man gribas atmaksāt Latvijai to, ko es kādreiz esmu saņēmusi. Man gribas, lai pārējie, kuriem ir talants un dotības, lai viņiem arī veicas," saka Inese Galante.

Inese Galantes jauno talantu konkursa laureāts, pianists Maksims Taničevs gan saka: "Konkurss, manuprāt, nav īpaši godīgs. Piemēram, ja sacenšas vijoles ar klavierēm un tromboni ar flautām. Man šķiet, ka tas nav īpaši godīgi." Viņaprāt, būt jārīko vietēja līmeņa Pētera Čaikovska pianistu konkurss. "Bet es domāju, ka pagaidām tas nav iespējams. Mums gribējās izlasīt tos labākos, iespaidīgākos no tā, kas bija. Maksims kļuva par mūsu laureātu, un domāju, ka šodien viņam tas ir milzīgs gods iesildīt skatuvi pirms Mocarta rekviēma - lūgšanu par Baltijas jūru. Maksims drīkst ne tikai iesildīt, bet arī spīdēt, domāju, ka tas ir gods. Viņš ir pietiekoši labs, lai to izdarītu. Man gribas, lai viņa nākotne ir spoža," saka operdziedātāja.

Kā jau vēstījām, šogad festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" vadmotīvs ir Baltijas jūra. Festivāls 11.augusta vakarā tiks atklāts ar koncertu "Rekviēms - lūgšana par Baltijas jūru".

Es domāju, ka nevar iedomāties Latviju bez Baltijas jūras - tas ir mūsu dārgums, tas ir mūsu lepnums. Visi mani viesi, kas atbraukuši uz Latviju, saka – cik zaļa, cik skaista tā zeme. Es domāju, ka mums ir jārūpējas par to, kas mums ir un kas mums ir nepieciešams, un kas mūs padara par īpašu zemi. Es domāju, ka jākopj savs ķermenis, savas smadzenes, savu dzīvokli, savu zemi, savu jūru. Par to ir jārunā," uzsver Inese Galante.

"Es kā bijušais mediķis varu teikt, ka visas problēmas ir jāatrisina laicīgi. Kad cilvēks jau ir aizgājis uz citu pasauli, ir stipri par vēlu. Viss jāsāk tieši tagad. Par to jādomā gan mums, gan visiem kaimiņiem, kas dzīvo piekrastē. Es ļoti ceru, ka visi kopā varam izdarīt daudz vairāk nekā tikai mēs vieni paši. Tāpēc mēs iesākām šo tēmu. Vita Jaunzeme, kur strādā manā fondā un kura vada Lielo talku, to ierosināja, un mēs izdomājām - tas būtu ģeniāli, ar to varētu sākt. Mocarts - tā ir mūžība, tā ir harmonija, saule, gaišums, cerība. Tas ir īstais skaņdarbs, ar ko ir jāiesāk," saka Inese Galante.

Kā jau vēstījām, no 11. līdz 17.augustam Dzintaru koncertzālē norisināsies festivāls "Summertime - aicina Inese Galante".

Festivālā ar koncertu 12.augustā pirmo reizi Latvijā viesosies "Grammy" balvas laureāte, Āfrikas rietumu krasta mūsdienu mūzikas vēstnese, multimāksliniece Dobē Njaorē. 13.augustā festivālā viesosies Madrides flamenko grupa "Daminaro". Tā desmit gadu laikā izaugusi par Spānijā ievērojamu flamenko apvienību, kuras sastāvā ir gan dejotāji, gan mūziķi.

14.augustā notiks duetu vakars ar Inesi Galanti, kurā uzstāsies latviešu operdziedātāji Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš un Sergejs Jēgers. Koncerta diriģents būs Jānis Liepiņš.

15.augustā Dzintaru koncertzālē uzstāsies pazīstamais serbu izcelsmes mūziķis Gorans Bregovičs. Viņš Jūrmalā uzstāsies kopā ar savu "Kāzu un bēru orķestri".

16.augusta vakars būs atvēlēts džezam, blūzam un operai. Koncertā piedalīsies džeza mūziķi no Krievijas - pianists Daniels Krēmers, ģitārists Romāns Mirošņičenko un dziedātāja Armīne Sarkisjana.

Festivāls noslēgsies ar Galā koncertu Dzintaru koncertzālē svētdien, 17.augustā, plkst.18, kad līdzās pasaules mēroga zvaigznēm mirdzēs arī jaunie talanti. Koncertā uzstāsies Daniels Krēmers, Romāns Mirošņičenko un Armīne Sarkisjana, kā arī tenors Rejs Veids no ASV un Milānas "La Scala" dīva Bonita Haimena. Galā koncertu papildinās saksofonists Henks van Tvillerts, vairāku starptautisku konkursu laureāti - pianists Artūrs Cingujevs un čellists Maksims Beitāns, kā arī Ineses Galantes ilggadējie skatuves partneri - Intars Busulis, Raimonds Ozols, Aleksandrs Antoņenko un Sergejs Jēgers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti