Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieri R.Graubi

Rīta Panorāma

Pulksteņa griešana

Sinfonietta Rīga koncerts''Jaundarbi''

Rihards Zaļupe un Santa Bušs pārsteigs ar nedzirdētām skaņu spēlēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielajā ģildē 28. martā kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” koncertā skanēs latviešu komponistu - Riharda Zaļupes un Santas Bušs - jaundarbi un poļu komponista Vitolda Lutoslavska skaņdarbs. Abu latviešu komponistu jaundarbi klausītājus pārsteigs ar dabā neesošu skaņu atveidojumu un nedzirdētu instrumentu spēli. 

Rihards Zaļupe savu opusu “Sequence transformed”, kurā skanēs arī elektroniskā mūzika, veltījis klarnetistam Guntim Kuzmam.

“Katram komponistam ir savs stils, savs izteikts rokraksts, ideāli un prioritātes. Rihardam Zaļupem tā ir ritmiskā mūzika. Šī mūzika ir uzvērta, izteikti ritmiska, ar izcili virtuozām klarnetes solopartijām,” par opusu raidījumam "Kultūras Rondo" stāsta diriģents Normunds Šnē.

Pats komponists atzīst, ka viņa skaņdarbs patiks tiem, kam patīk filmu mūzika.

Santai Bušs kamersimfonija “liminarité” ir jauna radošās izpausmes veida meklējumi. Nosaukumā autore izmanto antropoloģisku jēdzienu – atrašanos krustcelēs, pārmaiņu vidū, kad  izplēnējis pamats zem kājām, zuduši vecie orientieri un jārod jauni. Kamersimfonijā komponiste mēģina atrast īpašu spēles veidu katram instrumentam, apzinoties, ka radušās skaņas paliek nepabeigtas un dabā neesošas.

“Tā ir jautājuma zīme, nevis atbilde,” Bušs skaidro.

Līdzās abu latviešu komponistu jaundarbiem skanēs poļu laikmetīgās mūzikas komponista Vitolda Lutoslavska “Prelūdija un fūga”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti