Repere Viņa: Man vienmēr viss ir tādā kā haosā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmo reizi Viņas vārds repa kontekstā izskanēja 2014. gadā, ar skaņdarbu “Tēva Mājas”. Tolaik teksta izpildījums pēc noskaņas un ritma ļoti atgādināja kādu dzejas slema performanci, un par “Viņu” zināja vien ierobežots loks klausītāju, kas notikumiem latviešu hiphopā sekoja pastiprināti. Tagad, pēc nepilniem trim gadiem, “Viņa” (īstajā vārdā Zelma Jēgere) ir zināms vārds visā Latvijā.

Darbojoties grupā “Bandmaster”, izdodot solo videoklipus un uzstājoties dažādos pasākumos, Zelma ir kļuvusi plaši atpazīstama. Kā pēdējo lielo pieteikumu 2016.gada decembrī ”Viņa” izdeva debijas mazalbumu – “Elpo EP”.

Darbs ir muzikāli daudzveidīgs, tajā redzama ietekme no “Bandmaster” biedriem, kā arī ritmiskāka deklamēšana, salīdzinot ar Viņas pirmajiem darbiem. Zelma turpina eksperimentēt un atrast nestandarta pieejas dziesmu un videoklipu veidošanā, kā arī EP promotēšanā, trīs mēnešus pirms tam katru dienu ziņojot par savu EP sociālajā tīklā “Instagram”. Šie radošie piegājieni mudināja mani aprunāties ar Zelmu par viņas jaunāko sniegumu.

- Kāpēc savam EP izvēlējies nosaukumu “Elpo”?

- Pietiekami daudz es paskaidroju aprakstā savā „Bandcamp” lapā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

- Es vēlējos nosaukumā ietērpt to, ka viss ir mainīgs. Iesākumā es biju iedomājusies par sirdspukstiem, taču beigās nonācu pie šīs idejas. Man arī patīk tas, ka “Elpo EP” no otras puses var izlaasīt kā “People”, raksturojot vairākus cilvēkus, kas mīt manī. Tas manāms arī albuma vāciņā.

- Vai katra no šīm vāciņā redzamajām Zelmām raksturo atsevišķus EP skaņdarbus?

- Daļēji, jā. Tie tēli veidojās no dziesmām. Ja paklausās EP un paskatās uz bildēm, tad klausītājs droši vien varēs izsecināt, kura dziesma ir par kuru tēlu.

- Kāds bija EP ieraksta un veidošanas process?

- Skatoties apkārt uz to, kā rīkojās citi, mans process ir galīgi “greizs”. Es sāku ar tekstu, ko sarakstu bez pavadījuma. Pēc tam ietrenēju to uz kāda piemērota pavadījuma, ko viegli atrast interneta dzīlēs. Tad es aizsūtu vokālus vai nu bītmeikeriem no Valmieras, vai Rūdim un Andim (grupas “Bandmaster” biedri) . Visbeidzot, kad pavadījumi ir gatavi, es dodos uz studiju un ierakstu.

- Intro ar nosaukumu “Elpo” es ierakstīju kopā ar ģitāristu Mārtiņu Zariņu. To mēs darījām viņa mājās. Viņš improvizēja uz ģitāras un es skaitīju tekstu pa virsu. Tas process bija citādāks, taču nebūt ne sliktāks.

Kopumā bija ļoti jautri, man patika. Tās dienas studijā dod lielu piepildījuma sajūtu.

Vai ieraksta laikā tev blakus atradās minētie bītmeikeri?

- Tad, kad tiek rakstīti beigu vokāli, parasti blakus atradās Rūdis un Andis. Viņi man padod dažādus ieteikumus, iesaka “izpildi šo mazliet agresīvāk” vai “šo mazliet mierīgāk”. Tas ir labs atbalsts.

- Kad sākās ideja par šāda EP izveidi?

- Aptuveni pirms pusotra gada. Tas bija laiks, kad es jau biju izdevusi savas pirmās dziesmas un sajutu, ka vajadzētu nākt ar jaunu materiālu. Nevarēju sagaidīt mirkli, kad varēšu teikt “Esmu izdevusi albumu”!

- Tātad 2015. gadā, kad tu izlaidi “Uguni” tu jau zināji, ka tas galā rezultēsies ar EP?

- Jā

- Nenoliedzami, tavā EP ir manāma liela muzikālā daudzveidība. Vai tas atspoguļo tavu muzikālo gaumi?

- Jā, jo mūziku, ko es klausos, nevarētu ielikt vienā žanrā. Manā pleilistē ir gan reps (Kendrick Lamar, Notorious B.I.G. utt), gan „Nirvana”, „Red Hot Chilli Peppers”, gan visādi raudamie gabali, Damien Rice, pilnīgs rasols. Tāpēc, es domāju mans EP skan tā, kā tas skan.

Man vienmēr viss ir tādā kā haosā.

- “Un nakts” ir viens no pirmajiem šī mūzikas žanra video, kur gandrīz visā dziesmas garumā ir horeogrāfija. Kā tu nonāci līdz šai idejai?

- Kad es uzrakstīju dziesmu, es sapratu, ka vēlos to attēlot video. Pirmais, kas ienāca prātā ir deja, jo šo dziesmu var labi salīdzināt ar deju. Neilgi pēc tam es arī redzēju sapni, kur es atrodos „Zirgu pastā”. Tur atradās vēl viens čalis, mēs ar viņu saskrējāmies, nokritām uz zemes un sākām dejot. Tas mani pārliecināja vēl vairāk par to, ka video ir jābūt dejai.

Es atcerējos par Nauri, ar kuru kopā spēlējām iemīlējušos pāri Latvijas Kultūras koledžas studentu kustību izrādē “Neviens”. Tā kā bijām jau sadejojušies, uzrunāju Nauri un viņš piekrita piedalīties arī klipā.

- Ir iznācis EP. Nākamais loģiskais solis droši vien ir uzstāšanās. Vai zināms, kad varam sagaidīt iespēju “Elpo” dzirdēt dzīvajā?

- Tā kā janvāris ir izvērties visnotaļ aizņemts mēnesis, par koncertiem sākšu domāt februārī. Kad, kur, kā un cikos – noteikti darīšu zināmu sociālajos tīklos.

- Nupat ir uzsācies jauns gads. Kāds būtu tavs novēlējums citiem radošiem māksliniekiem un mūziķiem?

- Novēlu to, kas man pašai bijis ārkārtīgi svarīgs tieši saistībā ar radošo procesu - neļauties tām negatīvajām domām, kas sazin no kurienes uzrodas tavā galvā un stāsta, ka visa tava daiļrade ir mēsls. Atrast spēju noticēt sev, lai cik banāli arī tas skanētu. Tas ir ļoti svarīgi.

Mākslinieks var izmest mēslainē savu dzīves episkāko darbu tikai tādēļ, ka pats sev ir iestāstījis - tas nekam neder. Pārliecība par to, ko tu dari, ir nepieciešama, lai apkārtējo viedoklis par to nespētu tevi nekādā veidā satricināt. Tāpēc tas arī ir mans novēlējums. Pozitīvs skatījums pašam uz sevi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti