NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: The Bubble Gum expLOTION, Cloud Nothings, IAN SWEET u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Laibach, Four Minute Man, Kapteinis Reinis u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Imants Daksis, D+, Empirion u.c.

Radio «Naba» mūzikas topa jaunumi: «dzīvespriecīgākā dziesma» un vibrācijas no Dienvidkorejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ radio “Naba” mūzikas topa aktualitātēs Imanta Dakša sveiciens jaunajā mācību gadā, "D+" driskās saplēsts CD un "Say Sue Me" pozitīvas vibrācijas no Dienvidkorejas. 

Imants Daksis – "Idiots" [self-released]

Pērnajā dekādē Imants Daksis bija viens no ražīgākajiem mūziķiem solo albumu izdošanā Latvijā. Pēdējos gados mūziķis ir, tā teikt, gājis līdzi laikmetam un mazāk aizrāvies ar albumu izdošanu (pēdējais – “Mūžīgā ģeogrāfa piedzīvojumi” – izdots 2016.gada jūnijā), toties ik pa laikam mūs palutina ar jaunu singlu. Turklāt kādu!

Jaunāko skaņdarbu “Idiots” Imants Daksis izdevis, sveicot visus ar jauna mācību gada sākšanos. Nevajag pat lasīt preses relīzē minēto rindiņu, ka šī esot “dzīvespriecīgākā dziesma” Dakša karjerā, lai uztvertu sarkasmu. “Šodien es esmu bezlaika deglis / Šodien es esmu cilvēces bēglis,” ir pirmās rindiņas dziesmā, kuras drīz vien papildina piedziedājums “Es esmu idiots, es vairs neticu nevienam / Ir tikai rokenrols līdz grīdai un lūgšana vientulībā”.

Tikmēr muzikāli šo var dēvēt (nu jau bez sarkasma!) par visai dzīvespriecīgu, katrā ziņā ritmiski pacilājošu skaņdarbu, ko šeit perfekti papildina neatkārtojamais Evijas Vēberes blakus vokāls. Izglītība ir svarīga lieta, bet dažās jomās tās iegūšana pēcāk rada sajūtu, ka “Es esmu idiots (...)”. Un tad atliek “tikai rokenrols līdz grīdai un lūgšana vientulībā”.

"D+" - "Oh Well" [self-released]

Fils Elverums pēdējo gadu laikā bijis gana aizņemts vīrs. Pirmkārt, divu gadu laikā izdoti divi "Mount Eerie" albumi (abi veltīti viņa 2016.gadā mirušajai sievai un abu kopīgās meitiņas mātei Ženevjēvai), otrkārt, šovasar pusslepeni apņēmis jaunu sievu (slaveno aktrisi Mišelli Viljamsu), treškārt, pavisam nesen izsludinājis savu pirmo "Mount Eerie" konctertalbumu (“(after)” tiks izdots 21.septembrī).

Arī ar to nav gana, un Elverums kopā ar kolēģiem Bretu Lansfordu un Karlu Blau reanimējuši savu 20 gadus seno projektu "D+". "D+" pēdējais albums “What Is Doubt For” tika izdots pirms desmit gadiem, un pagājušajā nedēļas nogalē tam pievienojies “Destroy Before Listening”. Trijotne arī parūpējusies par gadījumu, ja Jums jaunais albums nepatiks. Par 10 dolāriem iespējams iegādāties... jau driskās saplēstu CD (komplektā ar digitālo kopiju). Pašiem nebūs jāplēš, atliks vien izmest atkritumu urnā. Vai tas ir joks, uzziniet, nopērkot albumu "D+" "bandcamp" vietnē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Empirion" - "I Am Electronic" [self-released]

"Empirion" ir jau pirms 25(!) gadiem dibināts "industrial/EBM/techno" kolektīvs, kura zināmāko gabalu “Narcotic Influence” starp visu laiku 100 labākajiem deju mūzikas singliem savulaik atzina tāds ietekmīgs mūzikas portāls kā "Mixmag". Mēneša izskaņā "Empirion" izdos jaunu EP, ko šobrīd ieskandina ar singlu “I Am Electronic”.

Deviņdesmito gadu manierē ieturētais skaņdarbs skan kā "The Prodigy" un "U96" krustojums. Starp citu, ar "The Prodigy" "Empirion" ir visai tiešs sakars, jo "Empirion" dalībnieks Džeimijs Smārts ir ļoti labs un sens draugs "The Prodigy" “smadzenēm” Līemam Hauletam, ar kuru abi vēl pirms nodošanās mūzikai kopā strādāja kādā automazgātavā.

"King Dude" - "Good And Bad" (feat. Džozefīne Olīvija) ["Ván"]

Gandrīz katru nedēļu radio "Naba" Top 25 mani pārsteidz ar kādu mākslinieku, par kuru man tikpat kā nav informācijas. Šoreiz kārta kādam mūziķim no ASV ar segvārdu "King Dude" (nejaukt ar angļu "King Krule"!). Cik nu esmu uzzinājis, zem šī segvārda noslēpies mūziķis Tomass Džefersons Kaugils, kurš savu debijas albumu izdevis vēl tālajā 2010.gadā. Viņa ierakstus gan izdod Vācijas kompānija "Ván Records", un izņēmums nav jaunākais albums “Music To Make War To”, kas dienasgaismu ieraudzījis augusta izskaņā.

Šajā platē arī atradīsit singlu “Good & Bad”, kurā kā viesvokāliste piedalās arī Merilendas dziedātāja Džozefīne Olīvija.

"Say Sue Me" - "Just Joking Around" ["Damnably"]

Dienvidkoreja jebkuram kaut nedaudz ar mūziku saistītam cilvēkam vispirms asociēsies ar “k-pop” un vispār popmūzikas žanru, bet, kā jau tas ir ar visiem stereotipiem, tie neatspoguļo patieso situāciju. "Say Sue Me" ir salīdzinoši ļoti jauna grupa no Dienvidkorejas, kas darbojas "indie-rock" žanrā.

Tikai pērn SSM izdeva savu debijas albumu, kam pavisam nesen pievienoja četru skaņdarbu EP “it’s just a short walk”, kurā bija iekļautas grupas versijas par tādu zvaigžņu kā "Velvet Underground", "The Ramones", "Blondie" un Bobija Frīmena dziesmām.

“Just Joking Around” ir jauns "Say Sue Me" oriģināldarbs. Tas ir apvienības veltījums zaudētam grupas kolēģim, taču atšķirībā no citiem līdzīga rakstura skaņdarbiem “Just Joking Around”, īpaši uz beigām, saglabā pozitīvas vibrācijas, liekot uzsvaru uz visu jauko, kas kopā darīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti