Diena sākusies

Andris Poga: Mūzika ir viens no stresainās pasaules pēdējiem bastioniem

Diena sākusies

Juris Vizbulis: Mīlu Dārziņa mūziku - tā ir tik dziļa un piesātināta emociju pasaule!

Pēteris Vasks pirms festivāla Cēsīs: Mūsu reģionālās koncertzāles ir kā spožas bākas

Pazemīgā kalpošana mūzikai. Saruna ar komponistu Pēteri Vasku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aprīlī Cēsīs notiks pirmais Pētera Vaska mūzikas festivāls. Intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" pasaulē slavenākais latviešu komponists dalās pārdomās par gaidāmo notikumu, atklāj, kādas attiecības viņu saista ar Cēsīm un atzīmē, ka reģionālās koncertzāles ir kā gaišas bākas, kas ar savu spožumu tālu izgaismo katru mīļās Latvijas novadu.

Lai gan Vaska 70. jubileja plaši tika svinēta aizpērn, labām idejām taču nav nepieciešami apaļi skaitļi. 16. aprīlī Vasks atzīmēs 72. gadskārtu, un pēc koncertzāles "Cēsis" ierosmes šis mēnesis tiek pasludināts par Pētera Vaska mūzikas mēnesi – 7., 12. un 28. aprīlī te izskanēs festivāls "Pētera Vaska mūzikas aprīlis".

Vaicāts, vai patīk, ja cilvēki zina, kad Vaskam dzimšanas diena, komponists sirsnīgi smej bārdā: "Varbūt ielasmeitas kāda iemesla dēļ savus gadus slēpj, bet ko nu tur liegties – jā, mana dzimšanas diena ir aprīļa vidū, laikā, kad pasaulē nākuši dažādi tirāni – Napoleons, Ļeņins, Hitlers un Hruščovs."

Elpot kopā ar skatītājiem

Vasks un Cēsis ir divi cieši savīti jēdzieni, vēl jo vairāk tālab, ka desmit kilometrus no pilsētas centra ir Vaska ģimenes lauku mājas. "Vasara noteikti jāizdzīvo laukos, un, ja vēl mums pašiem mazs namiņš, kurā turklāt ir arī instruments... Turpat netālu ir arī manas māmiņas dzimtā puse," stāsta Vasks un atzīstas, ka Cēsu koncertzāle viņam kļūst aizvien mīļāka: "Te ir laba vieta kamermūzikai, arī nelieliem orķestriem. Te vari redzēt, sajust mūziķus – viņi elpo kopā ar skatītājiem. Arvien vairāk iemīlu šo mājīgo, sirsnīgo vietu, un arī klausītāji te diezgan jauki. Tā vispār man šķiet fantastiska lieta – katra no mūsu reģionālajām koncertzālēm ir kā bāka, kas ar savu gaismu tālu apgaismo katru novadu."

Kopā muzicēšanas brīnums

Festivāla atklāšanas koncertā 7. aprīlī muzicēs konncertzāles "Cēsis" 2018. gada rezidences ansamblis – "Trio Palladio" jeb vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš, kurš šogad ir arī Latvijas Radio rezidences mākslinieks.

"Katrs par sevi viņi ir brīnišķīgi mūziķi, kopā – pavisam lieliski," māksliniekus slavē komponists, kura ieskatā kamermūzikai piemīt īpaša vērtība:

"Solisti, iespējams, spēlē mazu teātri pie sava instrumenta, bet kamermūziķi seko ar acīm savam kopā muzicēšanas brīnumam. Kamermūzikai piemīt brīnišķīga burvība!"

Pirms koncerta, plkst. 18:00, interesenti aicināti uz pirmskoncerta sarunu ar komponistu Pēteri Vasku. To vadīs Latvijas Radio 3 "Klasika" ētera personība, muzikologs Orests Silabriedis.

Koncertprogramma bagātīga. Piemēram, "Episodi e canto perpetuo" ir tieši šāda veida trio rakstīts darbs, kas daudz tiek spēlēts ārzemēs, tas iekļauts daudzos albumos. "Pat mūziķi Dienvidāfrikā to ierakstījuši! Latvijā gan šī kompozīcija nav pārāk bieži spēlēta," pārliecinājies Vasks.

Skanēs arī opuss "Līdzenuma ainavas", kas oriģinālvariantā rakstīts korim. Trio variantā korbalsis uzticētas klavierēm. "Ar lielu interesi ķēros klāt – diezgan daudz dabas atmodas epizodē atšķiras."

Vēl būs skaņdarbs "Zaļā ainava", kā arī "Castillo interior" - kompozīcija, kas tapusi pēc čellistes Solas Gabetas un vijolnieces Patrīcijas Kapočinskas ierosmes. Skaista meditācija, kuru divās vietās pārcērt enerģētiski uzlādēta mūzika. "Eva un Kristīne ļoti vēlējās to iestudēt – redzu šajā darbā potenciālu citām versijām. Visticamāk, trīs stīgu instrumentiem vai kamerorķestrim," ieminas komponists un uzsver – kādu savu darbu pārlikt citam instrumentam nenozīmē to vienkārši pārinstrumentēt, izmantojot profesionālās iemaņas:

"Tas nozīmē, ka tu atgriezies, esi karsti un dziļi atkal tajā iekšā. Tas ir svarīgs, radošs process, kurā idejām nereti gadās atrast pat citu izpausmi."

Vaska korbalsis

12. aprīļa koncertā tiks akcentēta Vaska kormūzika, un programmā "Debesis un zeme" tiks atspoguļota gan komponista sakrālā mūzika, gan vokālie darbi ar nacionālpatriotisku nozīmi. Kora "Kamēr...", Spīķeru kvarteta un diriģenta Jāņa Liepiņa sniegumā dzirdēsim tādus skaņdarbus korim kā "Mūsu Tēvs Debesīs", "Dona nobis pacem", "Zīles ziņa", "The Fruit of Silence", "Savā tautā", "3 skatieni", "Māte saule", "Līdzenuma ainavas" un "Lūgšana Latvijai".

Kalpošana Dieva balsij - mūzikai

28. aprīļa koncertā "Tālā gaisma" Pēteris Vasks atkal tiksies ar savu gara radinieku mūzikā – somu maestro Juhu Kangasu, kurš šoreiz diriģēs kamerorķestri "Sinfonietta Rīga".

Vaicāts, vai abu labā saprašanās vairāk balstīta sarunās vai klusumā, Vasks saka tā: "Mums it kā nav kopīgas valodas – ar Juhu Kangasu abi sarunājamies vāciski. Taču ir vārdos neizsakāma garīga radniecība. Viņš pazemīgi kalpo Dieva balsij, kas, manuprāt, ir mūzika, un es daru līdzīgi."

Juha Kangass (kreisajā pusē) un Reinis Zariņš
Juha Kangass (kreisajā pusē) un Reinis Zariņš

Līdzās simfonijai "Balsis", opusiem "Epifania" un "Musica Serena" vakara epicentrā likts Vijolkoncerts "Tālā gaisma", kurā solists būs britu izcelsmes vijolnieks Hugo Tičati no Zviedrijas. Ar ekstravaganto mūziķi Vasks pirmoreiz saticies pirms pusotra gada: "Hugo mani uzaicināja uz Stokholmu, kur atskaņoja "Tālo gaismu". Tur viņš bija pilnīgi traks! Pieņemts, ka vijolei jāskan skaisti, bet te ir vietas, kur tai jābūt riebīgai, griezīgai, plēsīgai. Hugo to prata!

Turklāt viņam ir tādas apaļas brillītes, kuras vienā brīdī aizlidoja pa gaisu... Domāju – kas nu notiks?! Prātam neaptveramā ātrumā Hugo noliecās, zibenīgi tās pacēla, uzlika atpakaļ vietā un turpināja.

Viņā ir radošs trakums, fantastiski interesants. Pēc tās reizes ļoti sadraudzējāmies. Nupat opusu "Vox Amoris" viņš spēlējis Indijā, bet Latvijā viesosies pirmoreiz. Nezinu gan, kā Juha reaģēs uz viņa spēles manieri..."

Hugo Tičati
Hugo Tičati

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti