Pasaules koru olimpiādi Rīgā ieskandinās Miera zvans

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1.jūlijā ceļu uz Rīgu no Nīderlandes sāka īpaši izgatavots Miera zvans, piektdien to sagaida Rīgā, bet 9.jūlijā tas simboliski iezvanīs pasaules lielāko kormūzikas sarīkojumu - divas nedēļas ilgo Pasaules koru olimpiādi, pavēstīja Pasaules koru olimpiādes pārstāve Ilze Salna.

Unikālais zvans, kas īpaši Rīgai izgatavots Nīderlandes Karaliskajā zvanu lietuvē "Petit & Fritsen", sver 480 kilogramus, ir gandrīz metru augsts un noskaņots uz toņa la (a1, 440 Hz). Uz zvana attēlots Pasaules koru olimpiādes logotips, kā arī olimpiādes moto latviešu un angļu valodā: "Singing Together Bring Nations Together! Dziesma vieno tautas!“. Koru olimpiādes laikā zvans atradīsies vienā no centrālajām olimpiādes norises vietām - "Arēnā Rīga", kur tas iezvanīs koru olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijas.

Nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja Diāne Čivle zvanu salīdzina ar olimpisko lāpu.

"Šī zvana īstā ieskandināšana notiks Pasaules koru olimpiādes atklāšanas ceremonijā, kas būs 9.jūlijā un kur klāt būs visi tie koru olimpiādes dalībnieki, kuri tajā brīdi ir šeit Rīgā. Jā, tik tiešām to var salīdzināt ar tādu sporta olimpiāžu atklāšanu. Tieši tāpēc te ir arī tas olimpiādes, zināmā mērā sportiskais, bet patiesībā tāds humānais un vispār cilvēciskais kopā, tāds unikālais efekts. Ja mēs sportojam, tad tajā brīdi ieroči klusē, ja mēs dziedam, tad tajā brīdi esam visi kopā," uzsver Diāna Čivle.

Kā vēstīts, Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19.jūlijam Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādē Rīgā uzstāsies arī vairākas pasaules mēroga zvaigznes.

Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti