Operā top «Figaro kāzas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 3 mēnešiem.

Piektdien Nacionālajā operā būs pirmizrāde Mocarta komiskajai operai „Figaro kāzas”. To iestudē režisors no Argentīnas Marselo Lombardero, kas nozīmē, ka līdzās Mocarta dzirkstošajai mūzikai uz skatuves valdīs arī Dienvidamerikas saulainums un krāsu košums. 

Arī scenogrāfiju un kostīmus izrādei veidojuši argentīniešu viesi, bet visas lomas dziedās pašmāju solisti, un pie diriģenta pults stāsies jaunais talants Valdis Butāns.

Operu „Figaro kāzas” šoreiz iestudē ļoti tāls viesis - režisors Marselo Lombardero no Argentīnas. Viņa izvēle ir izrādē maksimāli satuvināt ziemeļus ar dienvidiem un tieši šādā veidā rast atslēgu uz Latvijas skatītāju sirdīm.

 „Tā kā es nāku no pasaules vistālākajiem dienvidiem, man bija sajūta, ka man uz Latviju ir jāatnes kaut kas no sevis. Un tas, ko es varu atnest, ir mazliet vairāk krāsu, saules un siltuma. Visas šīs lietas ļoti labi var atrast arī Mocarta mūzikā un visā šīs operas garā,” stāsta Marselo Lombardero.

Marselo Lombardero uzsver, ka viņam Mocarta mūzika ir vissvarīgākā, tāpēc režija nevienā brīdī nedominēs pār mūziku. Taču stāstu viņš tomēr risinās pietuvināti mūsdienām, proti, tas veidots astoņdesmito gadu Latīņamerikas televīzijas seriālu stilā, kas ļauj akcentēt operas komisko aspektu un uztur jautrību arī izrādes radošās grupas darbā.

Pirmkārt, lai publika varētu izklaidēties, radošajai grupai ir jāstrādā ar lielu prieku un azartu. Man šķiet, ka tas mums kopā ļoti labi izdodas. Vēl līdz pirmizrādei pieliksim klāt tango un salsas aromātu, un tad īsta Latīņamerikas garša būs garantēta,” atklāj Lombardero.

Arī kostīmus un scenogrāfiju izrādei veidojuši argentīniešu mākslinieki, kuri atklāj, ka skatuves ietērps būs košs un vitāls, raisot asociācijas ar īstu Dienvidamerikas svelmi.

Pie diriģenta pults savukārt stāsies Latvijas  jaunais talants Valdis Butāns. Viņa karjerā šis būs pirmais operas jauniestudējums, un viņš ar tā atmosfēru esot pilnīgi pārņemts jau vismaz četrus mēnešus.

„Man ir tā, ka man galvā ir tikai „Figaro kāzas” pašlaik. Es pat aizbraucu mājās, man galvā nepārtraukti skan "Figaro", es naktī pamostos man galvā atkal skan "Figaro" kaut kādi rečitatīvi un teksti. Respektīvi, tā pagaidām būtībā ir mana dzīve,” stāsta Butāns.

Pavisam īsi operu „Figaro kāzas” var raksturot kā mīlas intrigu stāstu ar pārģērbšanos. Amora bulta ir skārusi daudzus operas varoņus, bet galvenie mīlētāji ir Figaro un daiļā istabene Suzanna, kuru Figaro vēlas precēt. Diemžēl šķēršļus viņiem liek viņu darba devējs Almaviva, kurš arī iemīlējies Suzannā. Taču beigās viss atrisinās ļoti laimīgi.

Par savu Suzannas lomu Inga Šļubovska stāsta, ka „Suzanna ir tāda pati sieviete, kādas sievietes ir bijušas un būs visos gadsimtos”.

„Un kādas sievietes ir mīlošas sievietes? Viņām acis dzirkstī, viņas ir laimīgas. Kāpēc? Tāpēc, ka viņai blakus ir brīnišķīgs vīrietis - Figaro. Mīlošs vīrietis, kas viņu dievina un paceļ, un skūpsta katru mīļu brīdi. Tātad šīs operas stāsts ir par to, ka visi alkst pēc mīlestības, bet Suzanna ir tā laimīgā kopā ar Figaro, kuri to bauda,” stāsta Šļubovska.

Diriģents Valdis Butāns īpaši uzsver - uz šo izrādi droši var nākt klasiskās operas cienītāji, jo pāri visam tā tomēr būs veidota kā klasiska muzikāla komēdija.

Argentīniešu režisora Marselo Lombardero iestudētā opera „Figaro kāzas” priekškaru pirmo reizi uz mūsu Nacionālās operas skatuves vērs piektdien. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti