Cik atšķirīgi vien var būt. Teātra notikumu apskats

Pagājušajā nedēļā notika divas pirmizrādes, kas estētiski ir tik radikāli atšķirīgas, cik vien iespējams. Latvijas Nacionālajā operā un baletā tapis ļoti tradicionāls Gaetāno Doniceti operas "Mīlas dzēriens" iestudējums, tikmēr Dailes teātra jauniestudējumā "Wintera stāsts" Viljama Šekspīra "Ziemas pasaku" var atpazīt ar zināmu piepūli.

Cik atšķirīgi vien var būt. Teātra notikumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Doniceti opera ir sarakstīta 1832. gadā, un režisors Svens Ēriks Behtolfs tās darbību ir pārcēlis, tomēr ne uz mūsdienām, bet apmēram uz Pirmā pasaules kara priekšvakaru. Taču skatītāji uztver šo kā absolūti tradicionālu iestudējumu, jo tāds tas arī ir – izteikti butaforiskās pilsdrupās, bet bez tādām ekstravagancēm kā šīs operas iepriekšējā iestudējumā mūsu operas namā, kad darbība bija risināta makaronu fabrikā.

Šoreiz viss ir skaidri un gaiši – neveiksmīgs mīlnieks uz divriteņa, skaista galvenā varone, elegants virsnieks un virtuozs šarlatāns. Ļaujot muzikālos sasniegumus analizēt Radio 3 "Klasika", piezīmēšu, ka galveno lomu atveidotāji ir lieliski aktieri – tā smējies operā nebiju sen, un īpaši asprātīgi darbojas Mihails Čuļpajevs Nemorīno lomā. Mākslinieku redzēsim abās Rīgas operas festivāla izrādēs jūnijā. Nepacietīgākajiem vēl ir pieejamas biļetes, gan ne pašas labākās.

Savukārt "Wintera stāsts" Dailes teātrī ir britu režisora Džefa Džeimsa versija pēc Viljama Šekspīra "Ziemas pasakas" motīviem, kaut gan izrādes sākumā liekas, ka tādu tur nemaz tik daudz nav. 

Stāsts ir par diviem miljardieriem, kas vada informācijas tehnoloģiju uzņēmumu un izstrādā jaunu datorspēli, bet sastrīdas, un strīds plešas plašumā un izraisa tālākus dramatiskus un pat traģiskus notikumus šekspīriskos mērogos. Otrajā cēlienā darbība notiek datorspēles iekšpusē, un aktieri folija kostīmos atveido spēles avatarus, taču beigās nonākam pie atziņas, ka virtuālā pasaule, sniedzot ilūziju par to, kā vairs nav, spēj dziedēt rētas.

Izrādē aizņemts plašs aktieru ansamblis, un tā ir neapšaubāmi oriģināli iecerēta, tomēr skatītājiem, kurus jau kaitina fakts, ka liela daļa darbības Dailes teātra izrādēs notiek uz ekrāna, jārēķinās, ka tas notiek arī šoreiz.

Daugavpils un tās apkārtnes iedzīvotājiem no 5. līdz 8. jūnijam tiks pasniegta īpaša dāvana – Teātra festivāls Nr.3 , kurā bez mājiniekiem piedalīsies Leļļu teātris un divi nevalstiskie teātri – "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātris. Uz dažām izrādēm biļetes vēl var noķert, bet jārēķinās, ka lielāko daļu rāda mazos spēles laukumos. Tiem, kas grib gūt pilnīgi jaunu, lai neteiktu – radikālu pieredzi –, varu ieteikt, piemēram, izrādi "Konference visumā labiem cilvēkiem", kurā nav aktieru un visus tekstus jālasa pašiem skatītājiem, kas kļūst par izrādes dalībniekiem. Pilnu festivāla programmu meklējiet Daugavpils teātra mājaslapā. Festivālā notiks arī vairākas diskusijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti