Labrīt

Noskaņojums pēc notikušā Ķelnē

Labrīt

Nezināmais Pauls: Aija Kukule dzied "Dziesmu par svēteli"

Nezināmais Pauls: Dziesmiņa par sauleszaķēnu

Nezināmais Raimonds Pauls radio arhīvos: Dārziņskolas zēni un «Dziesmiņa par saules zaķēnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Maestro Raimonda Paula 80. jubilejas nedēļā turpinām iepazīt viņa daiļrades aisberga neredzamo daļu, klausoties piemirstas un nedzirdētas melodijas, kuras glabā Latvijas Radio skaņu arhīvs.

Jau 1976.gadā mūsu šīs dienas gaviļnieks Raimonds Pauls aizsāka tradīciju - svinēt savas apaļās un arī pusapaļās jubilejas. Toreiz tie bija 40 dzīves gadi, kas tika atzīmēti ar īpašu koncertprogrammu "1956. - 1976.gada dziesmas", kurā piedalījās vairāk nekā desmit solisti.

Visdāsnākais pret saviem klausītājiem maestro bijis 80.gados, kad par godu 45. un 50.jubilejai tika rīkota teju vai muzikālā nedēļa - pieci dažādu žanru koncerti no džeza līdz tautasdziesmu apdarēm un kora dziesmām. 1991.gada sākums bija citu raižu un rūpju pilns, toties 1996.gadā 60.dzimšanas dienu Raimonds Pauls atzīmēja jau Operteātrī, jubilejai par godu klajā nāca dubultkompaktdisks "Zelta 60" ar komponista populārākajām dziesmām un notika jubilejas koncertturneja pa Latvijas pilsētām, kas rudenī turpinājās jau aiz okeāna. Pirms pieciem gadiem grandiozs Paula 75.jubilejas lielkoncerts skanēja "Arēnā Rīga". Jāsaka - katrā no savām dzimšanas dienām Pauls dāvinājis kādu koncertu.

Taču nu atgriezīsimies 35 gadus tālā pagātnē, kad 1981.gada janvāra sākumā klausītājus sasildīja vispirms jau džeza vakars ar Raimonda Paula instrumentālo trio, dziedātāju Olgu Pīrāgu un par brīnumbērnu atzīto jauno pianistu Hariju Bašu, atskaņojot Skota Džoplina regtaimus. Nākamais bija Paula teātra mūzikas koncerts ar dziedošajiem aktieriem, un īsta zvaigžņu stunda maestro 45.jubileja bija liepājniekiem - grupa "Credo" bija sagatavojusi Paula dziesmu programmu. Piektajā koncertā skanēja labākais no visa iepriekšējā, arī trešā vakara, kad Paula dziesmas dziedāja Emīla Dārziņa speciālās mūzikas vidusskolas zēnu koris, ar kuru maestro sadarbību uzsāka 1980.gadā.

Pirmais zēnu korim veltītais darbs bija dziesmu cikls ar Aspazijas vārdiem, tostarp slavenie "Circenīša Ziemassvētki", sekoja tautasdziesmu apdares un divi duči oriģināldziesmu. Lūk, kā "Dziesmiņu par saules zaķēnu" ar Leona Brieža vārdiem 1981.gada janvārī, svinot maestro 45.jubileju, dziedāja dārziņskolas zēni ar pašu Paulu pie klavierēm.

Daudz laimes komponistam šīs dienas jubilejā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti