Kultūra

Iznākusi Gata Šļūkas jaunā grāmata "Karikatūra LV"

Kultūra

Gobelēni no Francijas - iedvesmojošs stāsts par tradīciju spēku

Nedēļas nogalē sākas Rīgas festivāls

Nedēļas nogalē sākas Rīgas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Spoža mūziķu plejāde klausītājus priecēs ikgadējā Rīgas festivālā, kas savu skanējumu uzsāks nedēļas nogalē – sestdien. Festivālu atklās azartiskā trio "Artišok" koncerts, tāpat tajā būs tikšanās ar Latvijas Radio kori, pianistu Vestardu Šimku, ģitāristu Matīsu Čudaru un citiem izciliem mūsu mūziķiem. Kulminācija būs festivāla noslēgums, kad vienā koncertā satiksies leģendārie "Vīnes filharmoniķi" un mūsu lepnums – operdziedātāja Elīna Garanča.

Dienvidnieciskas noskaņas un dzirksteļojošs temperaments šī gada Rīgas festivālā mīsies ar miera un harmonijas piepildītu mūziku, ko interpretēs vesela virkne izcilu mūsu mūziķu.

Rīgas festivāla niša ir parādīt akadēmisko mūziku pēc iespējas plašā spektrā, un tā tas būs arī šogad – apliecina festivāla mākslinieciskais vadītājs Guntars Ķirsis. "Pats svarīgākais – mēs aicinām mūsu labākos Latvijas māksliniekus piedalīties un, protams, arī iepazīstinām ar viesiem.

Un tā ir tā galvenā būtība, ka koncentrētā veidā mēs parādām to, kas mums ir labākais un parādām arī Latvijas iedzīvotājiem, kas ir pasaulē labākais."

Festivāls ir atvērts arī eksperimentālākiem meklējumiem, un šoreiz tos pārstāvēs trio "Artišok", kas atklās festivālu sestdien ar koncertu Spīķeru koncertzālē. Koncerta nosaukums ir "Bolero", kas nozīmē, ka klausītājus gaida spāniskas noskaņas. Trio tās uzburs gan spāņu, gan citu tautu komponistu mūzikā, ko iedvesmojusi Spānija. 

"Ar ko tad mums asociējas "bolero"? Vispirms jau, protams, ar Morisa Ravēla skaņdarbu, kas ir rakstīts simfoniskajam orķestrim, un Andrejs Puškarevs tagad ir izveidojis aranžiju tieši mūsu sastāvam," stāsta trio dalībnieces Agnese Egliņa un Guna Šnē. "Mēģināsim šajā vakarā uzburt krāsainu, nedaudz smeldzīgu, temperamentīgu, kaismīgu vasaras nakti."

Klusums, Mīlestība un Gaisma – šie trīs vārdi savukārt ir piekļuves kods Latvijas Radio kora vadītāja Sigvarda Kļavas izauklētajai koncertprogrammai "Mātes Terēzes lūgšana". Impulsu tai devis Pēteris Vasks, komponējot "Lūgšanu" un "Klusuma augli" - dziesmas ar Mātes Terēzes vārsmām.

Latvijas Radio kora koncerts izskanēs 12.jūnijā Rīgas Domā, kam nākamajā dienā sekos programma "Bahs un Šimkus" Lielajā Ģildē.

Pianists Vestards Šimkus tajā spēlēs Baha iedvesmotu koncertprogrammu. Tās pirmajā daļā būs deviņas Baha korāļprelūdijas, bet otrajā – paša Vestarda komponētas deviņas sapņu ainas.

"Viss šis cikls ir veltīts tieši sapņiem un sapņu ainām. Tām sapņu ainām, ko es pats redzu savos sapņos, un tās acīmredzot ir iedvesmotas no tā, ko es redzu ikdienā –

iedams pa mežu katru dienu savās pastaigās, tāpēc arī sapņu ainu nosaukumi ir daudzējādā ziņā saistīti ar dabu, mēs redzam gan plūdu vārtus, gan čūskas, gan sudrabtumšos kokus, gan peldošās zvaigznes," saka Šimkus.

Talantīgā ģitārista un komponista Matīsa Čudara jaundarbi savukārt būs uzmanības centrā koncertā Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Autors tos atskaņos kopā ar Latvijas Radio kora grupu, diriģentu Kasparu Putniņu, un koncerta noskaņā īpaša loma būs arī Pētera baznīcas atmosfērai un raksturam.

Matīss Čudars programmu nosaucis "Mīlestības vēstules Dievam". "Šīs te dziesmas ir balstītas uz 12 gan Rietumu, gan Austrumu mistiķu dzejoļiem. Kas ir interesants šiem dzejoļiem, ka tie gandrīz nevienā brīdī nepieskaras nevienai konkrētai reliģijai, bet tanī pašā laikā tās visu laiku runā pat Dievu, tas man šķiet ārkārtīgi spēcīgi, kad caur tādu ikdienišķu valodu tu spēj aizskart kaut kādu dievišķu stīgu."

Pats nozīmīgākais notikums – kā akcentē Ķirsis – gaidāms festivāla izskaņā, kad Dzintaru koncertzālē uz vienas skatuves satiksies Elīna Garanča un leģendārie ''Vīnes filharmoniķi''.

"Šāda savienība pati par sevi vien jau ir ārkārtīgi unikāla, kad pasaules orķestris numur viens un arī viena no vadošajām pasaules operdziedātājām savienojas vienā programmā un, ja tas vēl notiek Latvijā, tad es domāju – mēs varam būt ārkārtīgi lepni. Jā, tā kā mums tas ir liels izaicinājums, raugoties nākotnē, ko piedāvāt nākamajā Rīgas festivālā."

Festivāla kulminācija un noslēgums notiks 20.jūnijā Dzintaru koncertzālē, bet Rīgas festivāls sāksies jau šīs nedēļas nogalē ar trio "Artišok" koncertu "Bolero" Spīķeru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti