Marijai Naumovai jauna koncertprogramma – «Čigānu nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ klausītāju vērtējumam savu jauno koncertprogrammu „Romani Rat” jeb „Čigānu nakts” nodos dziedātāja Marija Naumova. Ar to viņa svinēs radošās darbības 20 gadu jubileju.

Programmas centrā būs čigānu mūzika, ko dziedātāja atzīst par savai būtībai ļoti tuvu. Koncerts būs arī vizuāli krāšņs, kopā ar Mariju Naumovu uz skatuves tajā muzicēs un dejos aptuveni 15 mākslinieku ne tikai no Latvijas, bet arī Spānijas, Francijas un Rumānijas.

Koncertuzveduma pirmizrāde būs skatāma trešdien Jelgavas kultūras centrā. „Būs ļoti krāsains un krāšņs koncerts kaut vai tikai tērpu dēļ. Ja mēs izstieptu garumā visu audumu, visas lentītes, visus volānus -  izveidotos kilometrs. Tā kā es domāju - būs ļoti skaisti!” saka dziedātāja par jaunā koncertuzveduma vizuālo pusi. Savukārt muzikālo vēstījumu dziedātāja slīpējusi jau no šī gada sākuma, apgūstot ne tikai čigānu dziesmas, bet ļoti rūpīgi iedziļinoties šīs tautas vēsturē, tradīcijās un dzīves uztverē.

Caur tikai čigāniem raksturīgo smeldzīgo un reizē ugunīgo kaislīgo mūziku Marija Naumova koncertā izstāstīs arī stāstu par čigānu tautas vēsturi, viņu stingrajiem iekšējiem likumiem un viņu sīkstumu.

Čigāniem ir teiciens, ka „labo čigānu neviens nepamana, bet slikto čigānu visi ievēro”. Marija ar savu uzvedumu darīs pavisam otrādi - viņa centīsies atklāt tieši labo, kā arī uzminēt noslēpumu, kā šai tautai, kam nav ne savas zemes, ne valsts, tomēr izdevies ne tikai izdzīvot, bet arī saglabāt savu valodu un kultūru. „Viņi ir ļoti ticīga tauta. Dievs, baznīca viņiem ir ļoti svarīgas lietas. Ja jūs ieiesiet kādās mājas, tur būs tāds ikonostass, kādu mūsu mājās nevar atrast. Ieejot viņu mājās, es redzu vēl vairākas būtiskas lietas, ko mēs esam pazaudējuši, piemēram, ģimeniskumu. Viņi ļoti ciena pieaugušos cilvēkus, ģimene - tas viņiem ir viss. Tu ienāc mājās, sākumā tur sēž, piemēram, divi cilvēki, pēc minūtes atnāk vēl kādi trīs no citas istabas, pēc tam vēl kādi četri. Un tu sajūties kā tādā lielā taborā, kas tev ir visapkārt. Un tiešām cieņa pret vecākiem un vecevecākiem tur ir milzīga,” stāsta Naumova.

Marija Naumova dziedās čigānu valodā, pie tam dažādos tās dialektos. Tiesa, dziedātāja atzīst, ka šoreiz viņai, kurai valodas padodas viegli, vajadzējis pacīnīties.

Koncertuzveduma „Romani Rat” pirmizrāde būs skatāma trešdien Jelgavas kultūras centrā, ceturtdien to izrādīs Valmierā, bet sestdien Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti