Rīta Panorāma

Kosmoss! Noķer VIP biļetes, un dodies uz finālu!

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ilzi Pētersoni - Godmani

LNSO sezonas noslēguma koncerts

LNSO noslēdz sezonu ar Viļņa Šmīdberga «Jūras rakstu» pirmatskaņojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Noslēdzot 2014./2015.gada sezonu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz koncertu ar vijolnieces Vinetas Sareikas solo šīgada lieljubilāra Žana Sibēliusa Vijoļkoncertā. Vēl programmā skanēs Sergeja Rahmaņinova "Simfoniskās dejas" un ļoti gaidīts pirmatskaņojums - Ventspilī dzimušā un augušā Viļņa Šmīdberga zīmētās ūdeņu krāsas jaundarbā "Jūras raksti". LNSO sezonas noslēguma koncerts skanēs 28.maijā plkst. 19 Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē un 29.maijā plkst.19 Lielajā ģildē Rīgā.

2014./2015.gada sezonas noslēguma koncertam LNSO aicināja Vilni Šmīdbergu komponēt jaundarbu. Viens no LNSO ieteikumiem bija simfoniskā valodā aplūkot jūru. Vilnis Šmīdbergs dzimis un audzis Ventspilī, intervijā žurnālam "Mūzikas Saule" viņš saka: "Jūra joprojām mīļa. Kā atbraucu uz Rīgu, jūtu, ka man trūkst gaisa, kā saka, riktīgu lufti nevar ievilkt plaušās. Kā aizbraucu uz Ventspili, uzreiz jūtu - tāds sulīgs ventiņu jūras gaiss. Pilnīgi cits cilvēks!"

Pēc ilgākām pārdomām komponists izšķīrās par nosaukumu "Jūras raksti". Vilnis Šmīdbergs norāda: "Es ar lielu bijību izturos pret jūru. Mans jaunais opuss noteikti nebūs jūras skaniska ilustrācija. Mani interesē dažādu slāņu saspēles, viļņu zīmējumu projekcija daudzbalsīgā partitūrā, nemitīgas dinamikas gradācijas, faktūras elementu mikrofrāzējums - uzdevums ir ļoti grūts un arī ļoti interesants. Savā ziņā tā būs muzikāla grafika. No citas puses - jūras fenomena pielūgšana."

Vēl sezonas noslēguma programmā būs divi klasiski romantisma darbi - 2015.gada lieljubilāra Žana Sibēliusa Vijolkoncerts un Sergeja Rahmaņinova "Simfoniskās dejas".

Kā simbolisku 2015./2016.gada sezonas koncertu svētku uzrunu orķestris šogad piedāvā savu pirmo vasaras festivālu "LNSO Vasarnīca". Kā vēstīts, tas no 21. līdz 23.augustam norisināsies Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti