Rīta Panorāma

Anglo-austriešu mākslinieces Alīsijas Ēdelveisas vienīgais koncerts Latvijā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

LNSO tiekas ar franču maestro Ž. K. Kazadesī

Rīgā un Francijā – LNSO tiksies ar maestro Žanu Klodu Kazadesī

Jau ceturtdien, 21. martā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz pavasarīgi skaistu un emocijām pilnu koncertu. To diriģēs mūsu orķestra draugs, lieliskais franču maestro Žans Klods Kazadesī. Latviešu klausītājiem šī būs iespēja dzirdēt programmu, kuru jau nākamajā nedēļā Nacionālais simfoniskais orķestris vedīs uz prestižo Ēksanprovansas Lieldienu festivālu.

19. gadsimta vācu komponista Kārļa Marijas fon Vēbera operas mūsdienās pasaules opernamos nav pārāk bieži sastopama parādība. Taču to uvertīras romantiskās noskaņas un muzikalitātes dēļ gan izskan simfoniskās mūzikas koncertos. Kopā ar franču leģendu, izcilo diriģentu Žanu Klodu Kazadesī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņos uvertīru no operas "Oberons".

"Šī programma ir ļoti aizkustinoša, Vēbers bija lielisks komponists, un šie mūziķi ir ļoti jūtīgi, ja diriģents spēj ar viņiem komunicēt tā, kā viņi to ir pelnījuši. Man tiešām jāsaka, ka esmu sajūsmā par šo sadarbību un par orķestra jūtīgumu," teic diriģents Žans Klods Kazadesī.

Tāpat koncertā skanēs Mendelszona vijoļkoncerts mi minorā un Rimska-Korsakova tēlainā svīta "Šeherazade". Stāstā, kas balstās "1001 nakts pasakās" īpaši virtuozas un emocionālas muzikālās pasāžas veltītas vijolēm un fagotam.

Maestro Kazadesī svarīgi, lai mūziķi ar katras nots dziļumu spētu ievibrēt klausītāju sirds stīgas.

LNSO fagotu grupas koncertmeistars Jānis Semjonovs stāsta: "Arī pats maestro ir kā tāds pasaku tēls, kurš ieradies pie mums ar savu pieredzi savos 88 gados, viņš ir tik temperamentīgs un vitāls un spēj aizraut mūs. Tā ir bauda spēlēt un sekot viņa stāstiem un vēstījumam."

"Es cenšos klausītājiem nodot pats savas emocijas, jo mūzika ar mani runā ļoti patiesi un es esmu tai uzticīgs. Mūzika man ir kā neticami skaista planēta ārpus jebkā cita, un tev ir jābūt cienīgam kalpot šai mūzikas pasaulei," uzsver Žans Klods Kazadesī.

Prestižais Ēksanprovansas Lieldienu festivāls Francijā norisināsies no 22. marta līdz 7. aprīlim un aicinājis maestro Kazadesī tajā uzstāties. Franču diriģēšanas leģenda izvēlējās to darīt kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

"Dažkārt festivālos, kur blakus dienā vai pat blakus koncertā ir kāds pavisam cits orķestris, tad mūziķiem ir iespēja dzirdēt pavisam kaut ko citu un ir iespēja pavērtēt, dzirdot, kādi vēl festivālā uzstājas mākslinieki un orķestri. Svarīgi just, kur apmēram mēs atrodamies, uz ko mēs tiecamies, kādi ir mūsu mērķi," atzīmē LNSO direktore Indra Lūkina.

Šī sezona Nacionālajam simfoniskajam orķestrim noslēgsies Lielajā ģildē, bet, visticamāk, ka nākamajā šajā koncertzālē beidzot sāksies ilgi gaidītā rekonstrukcija un orķestri Latvijas klausītāji vairāk varēs dzirdēt reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti