Lindas Hamfrīsas mūzikls „Es Tev novēlu… mani!” - par to, ka mums jābūt kopā, brīviem, laimīgiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

„Mēs dzīvojam, lai mīlētu un būtu mīlēti,” šī ir viena no galvenajām atziņām, ko Linda Hamfrīsa likusi sava jaunā mūzikla „Es Tev novēlu… mani!” pamatā. Mūzikls domāts visai ģimenei, tā noskaņa ir silta, sirsnīga un gaiša, un tas vēsta par diviem bērnības draugiem, ko dzīve izšķir un pēc gadiem atkal laimīgi saved kopā.

Mūzikla pirmizrāde būs sestdien, 7.decembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā, tajā lomas atveidos Baiba Bite, Salvis Sprūžs, Eremijs Sējāns un citi vokālisti, Teicējs būs Mārtiņš Vilsons, muzicēs pavadošā instrumentālā grupa.

Lindas Hamfrīsas mūzikls „Es Tev novēlu… mani!” - par to, ka mums jābūt kopā, brīviem, laimīgiem
00:00 / 05:20
Lejuplādēt

Mūzikla autore Linda Hamfrīsa ir profesionāla komponiste, kompozīcijas nodaļu Mūzikas akadēmijā beigusi pie profesora Jura Karlsona.

Kādu laiku viņas dzīve nebija saistīta ar mūziku, līdz, pateicoties kādam dzīves pavērsienam, mūzika atkal kļuva par viņas dzīves neatņemamu sastāvdaļu.

“Pilnīgi noteikti zinu, ka aiziešana no dabas ir lielākā cilvēces kļūda, jo tieši tur var radīt visu skaistāko, tā ir tā platforma, kur radīt uz visu pasauli, un nav jādzīvo pašā industrijas viducī,” saka Linda Hamfrīsa.

Viņas teiktais balstās viņas pašas pieredzē. Savulaik viņa pabeidza Mūzikas akadēmiju kā komponiste, bet tad no mūzikas distancējās, jo šķita – viņa nespēj savā mūzikā būt līdz galam patiesa. Tad viņa ļoti veiksmīgi sāka darboties kā grafiskā dizainere, labi pelnīja, bet arī tas gandarījumu nesniedza, jo Linda nevēlējās kalpot sistēmai, viņā bija alkas pēc daudz dabiskākas un tīrākas dzīves, un tā viņa pirms 10 gadiem no Rīgas pārcēlās uz laukiem - vietu, kas saucas Pērle, Druvienas pagastā.

“Es sāku sajust, ka nav kaut kas pareizi, labi, un es atteicos būt par dizaineri tieši tāpēc, ka tas bija komerciāli, un kaut kādā ziņā man bija jālauž sevi, jo es nevis iedvesmoju cilvēkus kaut kam patiesi vērtīgam, bet veicināju man nepieņemamās sistēmas darbību, kas orientēta uz to, lai cilvēki bezjēdzīgi kaut ko pirktu, tērētu savu naudu, lai vēl vairāk bojātu planētu,” skaidro Linda Hamfrīsa.

“Man fiziski gribējās dzīvot tīrāk un dabiskāk, es pārcēlos uz pilnīgu viensētu meža malā un sāku tur dzīvot, atdalīties no sistēmas, ķīmijas, toksiskas vides. Piekļuvu atkal pamazām tuvāk sev, atradu sevi un ļoti, ļoti priecājos, ka man atvērās čakra uz mūziku tā pa īstam tikai tur,” atzīst Linda.

Viņa Druvienā, tās tuvākā un tālākā apkārtnē tagad ir ļoti iemīļota un pieprasīta dažādu ansambļu vadītāja, strādā ar bērniem un jauniešiem, arī pati audzina trīs bērnus.

“Kā mani draugi saka – un tu to savā mežā noorganizēji?” smej Linda.

Mūzikls „Es Tev novēlu…mani!” vēsta par diviem draugiem Anci un Ludi, kuri bērnībā ir nešķirami, bet ko dzīve izšķir, lai pēc tam jau pieaugušus atkal savestu kopā.

“Man bērnība lien ārā no katras dziesmas, tie ir tie laiki, kad vēlām sniegavīrus līdz vēlai tumsai, mammas nezināja, kur atrodamies visu dienu. Bet mēs bijām pašpietiekami un mums nevajadzēja daudz, lai būtu priecīgi. Un šajā mūziklā man ļoti svarīgi atsaukt atmiņā šo nostalģisko sajūtu, ka mums vienkārši ir jābūt kopā, brīviem, laimīgiem, dzīviem, no visa materiālā neatkarīgiem, lai nav šī tukšuma, vientulības sajūta, kas bieži vien ir Ziemassvētkos tieši,” saka Linda.

Anci un Ludi bērnībā atveido daudzsološie jaunās paaudzes vokālisti Roberta Kumsāre, Eremijs Sējāns, Kristaps Kumsārs un Alise Nebēdniece, bet pieaugušā vecumā – Baiba Bite un Salvis Sprūžs.

Muzicē arī pavadošā instrumentālā grupa, bet visas epizodes vienotā veselumā savieno aktieris Mārtiņš Vilsons, un šī ir viena no retajām reizēm, kad viņš arī dzied.

Mārtiņš Vilsons mūziklu kopumā raksturo kā siltu, mīļu un sirsnīgu, kurā sev tuvo atradīs kā bērni, tā pieaugušie.

“Tā ideja ir par ātri skrienošo laiku, kā mēs izaugam, kļūstam pieauguši un kas aiz mums paliek. Bet tas viss tādā stilā, lai bērniem būtu interesanti un viņi varētu saprast. Bet kopumā mēs jau vienmēr mākslas darbos runājam vai nu par naidu, vai par mīlestību, par citu jau nav ko runāt, tikai par šīm divām lietām,” atzīst Mārtiņš Vilsons.

Līdzās Lindas Hamfrīsas mūzikas partitūrām mūzikla dalībnieki apguvuši arī dejas, ko iestudējusi horeogrāfe Ilze Jankovska.

Lindas Hamfrīsas mūzikla „Es Tev novēlu… mani!” pirmizrāde būs sestdien, 7.decembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā, pēc tam to izrādīs arī Rēzeknē, Druvienā, Gulbenē, Kandavā, Talsos, Ogrē un Varakļānos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti