Lielās mūzikas balvas pasniegšanā vērienīga īpaša scenogrāfija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Otrdienas vakarā Latvijas Nacionālajā operā risināsies Latvijas akadēmiskās mūzikas dzīves lielākais notikums - Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija. Kā allaž, galvenā loma šajā pasākumā būs mūzikai, taču šoreiz īpaši rūpīgi strādāts arī pie ceremonijas vizuālā tēla, lai skatītājiem sagādātu daudzpusīgu laikmetīgās mākslas piedzīvojumu. Vizuālo tēlu veidos speciāla scenogrāfija, gaismas un videoprojekcijas

Vairāk nekā mēnesi Jura Podnieka studijā vairākas telpas pārvērstas par sava veida radošo darbnīcu, kurā top Lielās Mūzikas balvas vizuālais tēls. Īpaša loma tajā būs scenogrāfijai, ko veidojis jaunais arhitekts Didzis Jaunzems un videoprojekcijām, ko radījis režisors Roberts Rubīns, viņš arī šogad režisē visu Mūzikas balvas pasniegšanas ceremoniju. „Domājot par nākamo mūzikas balvu, man šķita, ka vajag iet vairāk uz priekšu arī vizuālajā jomā. Ja reiz šeit skan laikmetīgā mūzika, tad arī ceremonijai jāizskatās pēc iespējas laikmetīgākai. Tas ir unikāls pasākums, tāpēc tas ir arī unikāli jāpasniedz, un jāizrāda visa māksla, kāda Latvijā vien ir,” uzskata Rubīns.

Lai radītu priekšstatu, kāda būs pasākuma scenogrāfija, Didzis Jaunzems demonstrē Operas zāles maketu. Tajā redzams, ka uz Operas skatuves tiks izvietoti speciāli veidoti elementi, kas skatuvei piešķirs it kā lielākas atvērtības un plašāka horizonta iespaidu, kā arī, iespējams, raisīs asociācijas par kādu dabas elementu, piemēram, saules vai meža klātesamību. „Galvenā doma bija veidot objektu, kas necenšas interpretēt konkrētu vidi, bet ļauj klausītājiem pašiem veidot savas asociācijas un darbināt iztēli,” skaidro Jaunzems.

Uz skatuves izvietotais abstraktais objekts veidots no preskartona loksnēm, kas izvietotas pamīšus, un tā kā tas ir ļoti liels, tā gatavošana notika angārā Čiekurkalnā, atklāj Jaunzems: „Tā kā scenogrāfija ir ļoti liela, gandrīz trīsstāvu mājas augstumā, tad vajadzēja lielas telpas, un tādas atradām Čiekurkalnā”.

Iecerēts, ka scenogrāfija ceremonijas laikā tiks sakausētā vienotā veselumā ar mūziku, videoprojekcijām un gaismām, veidojot daudzslāņainu laikmetīgās mākslas piedzīvojumu. „Teiksim, ja būs fragments no „Daukas” , tad arī scenogrāfiju pielāgosim „Daukas” izrādei. Piemēram, uz Ešenvalda skaņdarba ir paredzēts izmatot viena norvēģu mākslinieka filmētās ziemeļblāzmas. Tās atstarosies pa visu scenogrāfiju, līdz pat korim,” stāsta Rubīns.

Ceremoniju papildinās arī vizītkartes par visiem nominētajiem māksliniekiem un kolektīviem, un arī tās veidojot, meklēti jauni risinājumi. Vizītkaršu filmēšanai izmantoti dažādu Latvijas koncertvietu neliela izmēra maketi, kuros ar datormontāžas palīdzību ievietotas nominantu projekcijas.

Jau trešo gadu pie Mūzikas balvas vizuālā tēla veidošanas strādā arī animators Dzintars Krūmiņš. Viņš neslēpj, ka šajā darbā bez pacietības neiztikt: „Bez pieciem čemodāniem pacietības to nevar izdarīt. Tur ir jābūt milzīgai pacietībai un zināšanām, kā to dabūt gatavu. Katru reizi gribas ko svaigu, jaunu, neredzētu, tādēļ visu laiku ir ārkārtīgi piesātināts radošais process”.

Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija notiks otrdien vakarā Latvijas Nacionālajā operā. Ceremoniju tiešraidē translēs gan Latvijas Televīzija, gan Latvijas Radio programma „Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti