Lielajā Ģildē ar koncertu godinās komponistu Vitoldu Ļutoslavski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lielajā Ģildē 15. marta vakarā ar koncertu 100. dzimšanas dienā tiks godināts 20. gadsimta ievērojamākais poļu komponists Vitolds Ļutoslavskis.

UNESCO un Polijas valdība 2013.gadu pasludinājusi par poļu komponista Vitolda Ļutoslavska gadu, jo šogad leģendārajam 20.gadsimta komponistam - simtā jubileja.

Latvijas koncertzālēs Ļutoslavska mūzika skan, lai arī ne pārāk bieži, taču šovakar Lielajā Ģildē kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” un soliste Gunta Davidčuka-Gelgote atskaņos Ļutoslavska skaņdarbus – „Chantefleurs et chantefables” un „Sēru mūzika, programmā arī Mocarta un Bēthovena simfonijas. Bet pie diriģenta pults šoreiz poļu viesdiriģents Mareks Moss.

Ļutoslavski ar Latviju saista ne tikai fakts, ka 1935. gadā tieši Rīgā notikusi Ļutoslavska un poļu komponista Karola Šimanovska vienīgā tikšanās. Ir arī daudz personiskākas saiknes ar Rīgu.

"Ļutoslavskis nāk no senas poļu muižnieku dzimtas un viņa ģimenes biogrāfija iesniedzas arī Latvijā. Viņa tēvs gāja ģimnāzijā Rīgā, savukārt divi viņa tēvoči bija studējuši Rīgas Politehnikumā. Pats Ļutoslavskis mācījās nmūziku un matemātiku Varšavā, " stāsta muzikoloģe Baiba Kurpniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti