Laura Jēkabsone: Vēlamies festivālā parādīt klausītājiem «a cappella» daudzveidību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad desmito dzimšanas dienu svin spožā vokālā grupa „Latvian Voices”. Savas darbības laikā sešas meistarīgo balsu īpašnieces priecējušas ar starptautiskiem panākumiem, plūkušas laurus konkursos un sajūsminājušas publiku daudzviet pasaulē. Jau vairākus gadus viņas savā pieredzē dalās ar citiem, pasniedzot meistarklases, un nu nāk klajā arī ar savu festivālu. Pirmais „Latvian Voices” a cappella festivāls notiks šonedēļ - no 7. līdz 10. augustam - Valmierā. Tajā iekļauti četri koncerti, no kuriem īpaši izceļama slavenās zviedru grupas „The Real Group” viesošanās Latvijā.

Valmierā notiks “Latvian Voices a cappella” festivāls
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Latvian Voices” radās pirms 10 gadiem, un pa šo laiku ar savām balsīm kā vienīgo mūzikas instrumentu sešas dziedātājas ir izveidojušas savu īpašu stilu, vairākkārt novērtētu ar uzvarām arī starptautiskos a cappella konkursos.

Pirms trim gadiem ar savu uzkrāto pieredzi dziedātājas sāka dalīties arī meistarklasēs, un nu viņas iet vēl soli tālāk – rīko festivālu, kas, kā atklāj grupas dalībniece Laura Jēkabsone, bijis viņu sapnis jau izsenis.

„Festivāls ir rezultāts 10 gadiem, jo mēs vēlamies šeit, Latvijā, mūsu sekotājiem, mūsu faniem, arī mūsu draugiem, radiem parādīt to, ko mēs esam redzējušas pasaulē. Un līdz ar to, jā, iepriekšējos divus gadus bija meistarklases, tad nu

šogad ir sperts lielāks solis, jo mēs vēlamies šo a cappella daudzveidīgo stilistiku parādīt arī klausītājiem, kuri varbūt paši nedzied, bet ļoti mīl klausīties mūziku,” norāda Laura Jēkabsone.

Festivāla laikā pa dienu notiks meistarklases, bet vakaros, sākot no 7. augusta, dažādās Valmieras vietās tiks piedāvāti koncerti.

Festivālu atklās garīgās mūzikas koncerts Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā, kurā uzstāsies „Latvian Voices” aroda kolēģes, arī starptautiski atzītas meitenes no Ogres „Anima Solla”, nākamajā vakarā festivālu turpinās a cappella nakts Valmiermuižas parkā.

„Unikāls notikums Latvijas vēsturē – pirmo reizi būs a cappella nakts. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē to, ka uzstāsies divas a cappella grupas, viena tepat no Latvijas – jauniešu apvienība „Volta” - un no Pērnavas, Igaunijas – vokālā grupa „Mirt”. Šie būs koncerti tādā vēlākā vakara stundā, un paralēli tam brīvākos brīžos muzicēs dīdžejs no radio, kurš miksēs a cappella dziesmas, tātad būs arī iespējams dejot,” atklāj Jēkabsone.

Piektdien Valmieras Kultūras centrā būs pats īpašākais festivāla notikums, proti, pasaulslavenās a cappella grupas no Zviedrijas „The Real Group” koncerts. Grupa aktuāla jau 35 gadus, daudzas no viņu dziesmām ieguvušas hitu statusu, un vislabāk ir viņus redzēt uzstājamies, jo viņu koncerti ir atraktīvi, atjautīgi un reizē filozofiski.

„Mums ir ļoti liels prieks, ka mēs viņus dabūjām uz Valmieru, neskatoties uz to, ka viņiem ir ļoti pilns kalendārs ar koncertiem, bet es domāju, ka tur arī tāds mazs āķis, jo grupā muzicē mūsu pašu Jānis Strazdiņš, bass. Un es domāju, ir jābrauc ne tikai, lai dzirdētu pasaules līmeņa a cappella dziedājumu, bet lai dzirdētu arī mūsu pašu Jāni Strazdiņu un lai dzirdētu, kā viņi dzied latviešu valodā,” uzsver Jēkabsone.

Latviešu tautasdziesmas apdari speciāli „The Real Group” veidojusi „Latvian Voices” dalībniece Laura Jēkabsone, par to stāsta viņas grupas kolēģe Zane Stafecka.

"Tas ir skaņdarbs, kas grupas repertuārā ir jau kādus trīs četrus gadus, un es pati esmu arī dzīvajā izpildījumā dzirdējusi to divas reizes. Tas ir Lauras speciāli grupai radīts pasūtījuma darbs, un Laura tur ir ielikusi ļoti oriģinālu materiālu. Un tiešām grupas koncertos tas ir tāds ļoti emocionāls punkts katru reizi, kad viņi to dzied, arī viņiem pašiem, ne tikai latviešiem,” zina teikt Stafecka.

Festivāls izskanēs sestdien ar noslēguma koncertu Valmieras Kultūras centrā, kur „Latvian Voices” uzstāsies kopā ar meistarklašu dalībniekiem – a cappella ansambļiem no Ķekavas, Bauskas, Rīgas, Talsiem un Pērnavas. Noslēgumā izskanēs arī "Latvian Voices" radīts jaundarbs meistarklašu dalībnieku kopkorim.

Kā uzsver Zane Stafecka: gan meistarklases, gan festivāls – tā ir savstarpēja bagātināšanās, kas arī pašai grupai dod jaunus radošos impulsus, enerģiju un spēku darboties tālāk.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Laura un Zane grupā ir no pašas pirmās dienas. „Tā arī sevi saucam – vecās meitenes,” intervijā Latvijas Radio 3 - "Klasika" aizrautīgi smejas Zane Stafecka. „Tieši beidzamajā laikā atkal notikusi neliela rotācija mūsu sastāvā: pati zemākā balss nu ir jaukā kolēģe no Rīgas Doma kora skolas – Una Stade. Nu jau katru reizi uz to skatāmies kā uz iespēju – līdz ar katru cilvēku, kurš grupā ienāk vai aiziet, pamainās gan mikroklimats, gan vokālā specifikācija. Sākumā bija sāpīgi, bet nu jau to uzlūkojam kā ieguvumu.”

Kāpēc Valmiera? „Valmiera mums ir ļoti uzticama pilsēta - ja paskatāmies statistiku, valmierieši dzirdējuši pilnīgi visas mūsu programmas! Tur mūsu klausītāju loks ir tiešām ļoti plašs. Tad nu mēs metām kaunu pie malas, gājām un teicām valmieriešiem, ka mums ir ideja – gribam pašas savu a cappella festivālu. Tiešām nepārspīlējot, mūs sagaidīja atplestām rokām,” stāsta Jēkabsone.

Vaicātas, kā izvēlējušās festivāla dalībniekus, Zane Stafecka neslēpj: „Viss notiek  organiski – idejas jau nedzimst dienu pirms notikuma, tās gaisā virmo, un tad pienāk īstais mirklis, kurā zvaigznes sakrīt un ideja īstenojas…”

Vai ideja par šāda veida festivālu noskatīta kaut kur pasaulē, vai arī to simtprocentīgi izauklējušas pašas „Latvian Voices” dziedātājas? Laura Jēkabsone uzsver – daudz no visa piedāvājuma esot viņu pašu pienesums, un atceras, kā grupa viesojusies „The King Singers” meistarklasēs Lībekā: „Tas bija 2010. gads, un tas bija mirklis, kad pirmo reizi saņēmām ļoti, ļoti iedvesmojošus ceļavārdus un ieteikumus no šīs grupas, jo parasti jau konkursa apstākļos tu dabū tikai kritiku. Bet tur, nedēļu esot kopā ar citiem a cappella censoņiem, radās spārnojošā sajūta – mums visām tas palicis ļoti jaukā atmiņā. To arī vēlamies nodot citiem, kas darbojas šajā žanrā."

Pirmais „Latvian Voices” a cappella festivāls Valmierā notiks jau šonedēļ un izskanēs četros koncertos.

Uzreiz pēc festivāla „Latvian Voices” sāks aktīvi gatavoties vēl vienam ļoti lielam notikumiem – grupas lielajam jubilejas koncertam, kas notiks gada nogalē, 12. decembrī, Rīgā, jaunajā koncertzālē „Hanzas perons”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti