Latvijas Nacionālajā operā notiks starptautiskais jauno vokālistu konkurss «Operalia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālajā operā no 24. līdz 30. oktobrim notiks starptautiskais vokālistu konkurss "Operalia", kura dibinātājs un vadītājs ir operdziedātājs un diriģents Plasido Domingo. Šis notikums Latvijā norisināsies pirmo reizi. Skatītājiem klātienē būs iespēja apmeklēt konkursa pusfinālu 26. oktobrī un svinīgo fināla galā koncertu 30. oktobrī. Fināla dalībnieki uzstāsies Latvijas Nacionālās operas orķestra pavadījumā ar Plasido Domingo pie diriģenta pults, informēja opernama pārstāvji.

Konkursu "Operalia" 1993. gadā dibinājis Plasido Domingo, lai atklātu daudzsološus mūsdienu jaunos operdziedātājus un palīdzētu viņiem uzsākt karjeru. "Operalia" mērķis ir piesaistīt visas pasaules visu balss tipu dziedātājus vecumā no 18 līdz 32 gadiem.

Katru gadu konkursam tiek iesniegts simtiem pieteikumu. Priekšatlases žūrija noklausās katru iesniegto ierakstu un izraugās labākos kandidātus, kuri piedalās konkursā. "Operalia" ceturtdaļfinālos Latvijas Nacionālajā operā piedalīsies 35 dalībnieki no tādām valstīm kā Austrālija, ASV, Beļģija, Armēnija, Dienvidkoreja, Somija, Latvija, Meksika, Venecuēla, Apvienotā Karaliste, Itālija, Jaunzēlande, Polija, Spānija, Krievija, Mongolija, Vācija, Ķīna un Turcija. Latviju konkursā pārstāvēs baritons Daniils Kuzmins.

Starptautiskā žūrija, kuras priekšsēdētājs ir Plasido Domingo, divu dienu ceturtdaļfinālā noklausās katru no izvēlētajiem dalībniekiem. Pēc tam tiek atlasīti divdesmit dziedātāji, kas turpina piedalīties pusfinālā, savukārt desmit dalībnieki tiek izraudzīti finālam. Ceturtdaļfināli un pusfināls notiek ar klavieru pavadījumu, bet fināls norisinās kā svinīgs koncerts orķestra pavadījumā. 

"Esmu ļoti priecīgs, ka "Operalia" varu pirmo reizi atvest uz šo skaisto un muzikālo valsti – Latviju. Ir saviļņojoši būt šajā vēsturiskajā teātrī, kurā karjeru sākuši daudzi izcili Latvijas Nacionālās operas dziedātāji, mani dārgie kolēģi Aleksandrs Antoņenko, Elīna Garanča, Marina Rebeka, Kristīne Opolais, maestro Andris Nelsons un mūsu laipnais saimnieks Egils Siliņš, kuram kā Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājam esmu ļoti pateicīgs par šī "Operalia" konkursa rīkošanu," saka konkursa vadītājs Plasido Domingo.

Konkursa norisi Latvijā atbalsta Latvijas Kultūras ministrija. "Talanta dzimšana, sākotne un iemirdzēšanās vienmēr ir brīnums, kas dzimst mūsu acu priekšā. Vokālistu konkursu sniegtās iespējas nereti ir viena no iespējām ieraudzīt un iepazīt nākotni. To nākotni, kas iekaros skatītāju un opermīļu sirdis tuvākajās desmitgadēs, noteiks muzikālo gaumi, kā arī atkal no jauna lasīs gan opermūzikas klasiku, gan mūsdienu opusus," sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

"Latvijas Nacionālā opera un balets ar lielu prieku un gandarījumu šoruden uzņem starptautisko jauno vokālistu konkursu "Operalia", kas jau ilgstoši Plasido Domingo mākslinieciskajā vadībā apliecinājis sevi kā izcils jauno solistu atklājējs un kļuvis par pasaulē plaši pazīstamu zīmolu un garantu, ka tā laureāti ir augstas raudzes mākslinieki," sacīja Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Konkursa fināla tiešraidi Latvijā nodrošinās Latvijas Televīzija un Latvijas Radio 3 ''Klasika'', bet visā pasaulē konkursa finālu varēs vērot kanālā Medici.tv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti