Inesei Galantei - 60!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izcilā latviešu operdziedātāja Inese Galante 12. martā svin 60 gadu jubileju. Savā dzimšanas dienā skatuves māksliniece cenšas domāt tikai pozitīvas un saprotošas domas un intervijā Latvijas Radio 3 - “Klasika” raidījumā “Benefice” saka, ka vecums nozīmē mirkli, kad cilvēkam vairs ne no kā vairs nav kauns.  

Vēl studējot Latvijas Mūzikas akadēmijā, Inese Galante kļuvusi par Latvijas Nacionālās operas solisti. Ar īpašu sirsnību operdziedātāja atceras savu skolotāju, Jeruzālemes konservatorijas profesori Rašeli Šulovu, pie kuras joprojām sūta citus skolniekus. Savukārt par iedvesmu kļūt izcilai dziedātājai viņa pateicīga dziedātājām Marijai Kallasai un Imai Sumakai.

Savā radošajā karjerā māksliniece allaž bijusi meklējumos, nekad neapstājoties profesionālajā izaugsmē – viņa izdzīvojusi daudzu slavenu varoņu lomas: bijusi Violeta „Traviatā”, Mimī „Bohēmā”, Čo-čo-sana „Madama Butterfly”, Adīna „Mīlas dzērienā”, Džilda „Rigoleto”,  galvenā varone „Aīdā” un „Jenūfā”. Varoņu iedzīvināšanā dziedātājai lieliski noderējusi veselīga pašironija un spēja saprast un iztēloties.  

Mākslinieces karjeru iezīmē ne tikai slavenas lomas, bet arī uzstāšanās pasaulē atpazīstamos operteātros - Sanktpēterburgas Marijas teātrī, Manheimas Nacionālajā teātri, Diseldorfas "Deutsche Oper am Rhein", Parīzes Elizejas lauku teātrī, Glāzgovas Karaliskajā operas teātrī, Stokholmas Karaliskajā operā, Maskavas Lielajā teātrī u.c. Dziedātāja uzstājusies gandrīz visā pasaulē, un viņas balss ieraksti saņēmuši daudzas atzinības. 

Pēdējos gados māksliniece bieži piedalās Latvijas Nacionālās operas galā koncertos. Dziedātājai ir svarīgi dalīties tajā, ko iemācījusies, dot tālāk saņemto – viņa nekad neatsaka padomu citiem, kaut arī pati skolniekus vēl neņem.

Galante ir starptautiskā mūzikas festivāla "Summertime" idejas autore un patronese, kā arī Ineses Galantes fonda vadītāja. 2005. gadā māksliniecei piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Inese Galante nav tikai lieliska dziedātāja, bet arī apbrīnojama personība un kolēģe. Citi operas mākslinieki ir lepni par iespēju strādāt ar pasaulslaveno dīvu – kā diriģenti, tā dziedātāji novērtē viņas neatkārtojamo talantu un gara lielumu.

Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone atzīst: „Inese Galante ir skatuves dižākā dīva. Viņai nepiemīt liela mākslinieka untumi, bet gan bezgala liela sirsnība. Ineses Galantes apburošās balss ieraksti bija iemesls, kādēļ vispār tik ļoti iemīlēju mūziku un dziedāšanu. Patiesībā, viņa ir mana vislielākā autoritāte, kuru ļoti cienu un apbrīnoju.”

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti