FOTO: Klausītāju veiksme – grupa «Eagles of Death Metal» uzstājas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

22. maija vakarā koncertzālē "Palladium", Rīgā, uzstājās amerikāņu rokgrupa "Eagles of Death Metal". Koncerts bija ne vien izklaidējošs, bet arī iespēja Latvijā dzirdēt autentisku Kalifornijas roku, kas tur cieņā arī blūzu un tradicionālo mūziku. 

Grupu "Eagles of Death Metal" ("EODM") 1998. gadā dibināja Džesijs Hjūzs un Džošs Homme, un pirmsākumos grupā spēlējuši, koncertā vai ierakstā piedalījušies mūziķi no tādām grupām kā "Queens Of The Stone Age", "Foo Fighters", "Tenacious D", "Mastodon" un citi. Tas viss ļoti labi iederas "EODM" filozofijā, jo galu galā grupas koncerti ir kā labu draugu sanākšana, lai kopā muzikāli un ar humoru pavadītu laiku. Pastāvēšanas laikā grupa izdevusi četrus albumus un vienu kaverversiju albumu. 

Grupas līderis Džesijs Hjūzs jau no pirmsākumiem ir bijis pamanāms gan ar savu rokenrola ģērbšanās stilu, gan ar savām publiskajām ekspresijām, gan ar plašajām zināšanām par mūzikas vēsturi. Viņš arī darbojas solo projektā "Boots Electric". Kad 2015. gadā "EODM" koncertā Parīzē notika terorakts, kurā tika nošauti 130 cilvēki, "EODM" un arī Hjūza vārds ieguva pasaules uzmanību. Šī traģēdija mūziķi salauza, atnesa dažādus publiskus pārpratumus, bet laiks dziedē brūces, tāpat to dara skatuve.

Koncertēšana ir labākais darbs pasaulē, uzskata lādzīgais izklaidētājs Džesijs Hjūzs.

Grupas “Eagles of Death Metal” koncerts Rīgā
Grupas “Eagles of Death Metal” koncerts Rīgā

Pirms vakara lielajiem māksliniekiem koncertzālē "Palladium Rīga" sanākušie klausītāji varēja iepazīties ar jauno īru grupu "Dea Matrona", kuras kodolu veido māsas Mollija un Mamija Makginas (Mollie, Mammie McGinn). Grupas mūzika – blūzroks, hārdroks, demonstrējot lieliskas prasmes ģitāras un basģitāras spēlē, pamīšus mainoties instrumentiem.

Iepriecinoši skatīties, ka blūza tradīcija joprojām ir dzīva arī starp mūsdienu divdesmitgadiekiem. 

"EODM" koncertu atklāja ar 70. gadu vokālās grupas "Sister Sledge" dziesmas "We Are Family" ierakstu, uzkurinot klātesošos, lai tūlīt paši ķertos pie instrumentiem un klausītāju pulsa kontroles divu stundu. "EODM" mūzikā saplūst ļoti daudz stilistiskās ietekmes, to padarot par ceļojumu Kalifornijas rokmūzikas skatuves līkločos un Amerikas populārajā mūzikā kopumā. Vienkārši sakot, "EODM" mūziku var dēvēt par boogie roku, kas ar uzsvariem uz ritmu un grūvu rada hipnotisku sajūtu. Hjūza skatuviskajās darbībās ietekmi atstājis rokenrola mūziķis Little Richard. Esot publikā, tev nekas cits neatliek kā dejot – "EODM" iekustina tavus gurnus. 

Tekstuāli "EODM" ir rotaļīgi, humorīgi un flirtējoši, atsaucoties gan uz folkloras mantojumu, gan uz dažādiem mūsdienu jokiem. Koncertā tika izpildītas dziesmas no visas "EODM" diskogrāfijas, zināmākās:  "I Want You So Hard (Boy's Bad News)", "Complexity",  "I Love You All The Time". Katrā koncertā esot savs dziesmu saraksts. Viena no vakara kulminācijām – enerģiskais Hjūzs, meiteņu ovāciju atbalstīts, uz "Palladium" balkona džemoja "Speaking In Tongues". 

Grupas “Eagles of Death Metal” koncerts Rīgā
Grupas “Eagles of Death Metal” koncerts Rīgā

Grupa nospēlēja "Save A Prayer", grupas "Duran Duran"  dziesmu, kas "EODM" versijā ieguvusi jaunu elpu kā labdarības dziesma, tā arī Deivida Bovija un Elvisa Preslija dziesmu kaverversijas. Basģitāristes Dženijas Vī (Jennie Vee, Kortnijas Lovas sastāva basģitāristes) izpildījumā dzirdējām fragmetu "Motorhead" no "Ace Of Spades".  Jāpiemin, ka šoreiz "EODM" sastāvā bija arī ģirāristi Džošs Džo un Edens Galindo, bet bungas pārvaldīja Jorma Viks, kurš ir spēlējis pankroka grupā "The Bronx". 

"EODM" uzstāšanās "Palladium Rīga" ir viena no mazas zemes klausītāju veiksmēm – piedzīvot ekskluzīvu koncertu, kurš, piemēram, Vācijā tiktu momentā izpārdots (saku no savas pieredzes).

Kā mūzikas apskatniecei man šķiet interesanti – kāpēc? Droši vien tas ir tāpēc, ka Latvijas klausītāju gaumi ir ietekmējusi Lielbritānijas mūzikas industrija, kuriem pašiem ir pietikami daudz rokgrupu, kamēr amerikāņi "EODM" savu popularitāti Eiropā ieguva vāciski runājošajās zemēs. Latvijā "EODM" nonāca, pateicoties koncerttūres ceļa optimizēšanai, par ko es kā klausītāja esmu ļoti pateicīga. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti