Daudzviet pasaulē atzīmēs somu komponista Sibēliusa 150. jubilejas gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 4 mēnešiem.

Somu ambīcijas un lepnums par pasaulē ievērojamāko somu komponistu, iespējams, jau pēc dažiem gadiem atspoguļosies Somijas galvenās lidostas nosaukumā. Lēmumu par to, vai lidostu saukt dižgara Žana Sibēliusa vārdā, pieņems jau šogad, komponista 150. jubilejas gadā.

Šogad visā pasaulē tiek svinēts Jūhana Kristiana Jūliusa Sibēliusa, pazīstama kā Žana vai Jana Sibēliusa, 150. jubilejas gads. Sibēliusa gads šogad būs pamanāms arī katrā somu skolā - gan skolu svētkos, gan mūzikas stundās. Mūzikas stundu projektos skolēni pastiprināti iepazīsies ar komponista dzīvi un darbiem, Sibēliusa darbus skolēni arī izpildīs un pārveidos.

"Daudzās skolās norisinās gatavošanās konkursam par Sibēliusa darbiem. Tas ir Izglītības un Kultūras ministrijas projekts septītajām, astotajām un devītajām klasēm, kas svinīgi noslēgsies maijā, konkursa finālā. Skolēni jau kopš aizgājušā rudens mācās atpazīt noteiktus Sibēliusa skaņdarbus, to ir daudzi desmiti, un faktus, saistītus ar šiem skaņdarbiem," stāsta Sotunki liceja mūzikas skolotāja Kaisa Vuolle.

Viņa norāda, ka šobrīd skolās dažāda vecuma bērni ļoti iecienījuši čellista Jussi Makonena koncertu ar viņa paskaidrojumiem un sarunām par Sibēliusu. Makonena čella koncerti turpināsies visu gadu, uz tiem var pieteikties arī tālās Somijas skolas.

Katrs mūzikas skolotājs pats varot izlemt, ko darīt Sibēliusa jubilejas gadā. Daudzviet skolēni sacer mūziku, Žana Sibēliusa it kā pirmā, jau bērnībā sacerētā skaņdarba "Ūdens piles" iedvesmoti. Skolēni veido skaņdarba dažādas versijas, citi izmanto "ipad" programmas un planšetdatorus, citi sacer mūziku ar klasiskajām metodēm. Aktivitātes esot atkarīgas no skolēnu vecuma, taču tieši ar mūzikas sacerēšanu šogad nodarbosies daudzās skolās.

"Domāju, ka Sibēliusa jubilejas gads skolās kulminēs decembrī, Somijas Neatkarība dienā, kas ir tieši pirms Sibēliusa dzimšanas dienas. Tad pilnīgi noteikti katrā skolā tiks atskaņota Sibēliusa mūzika - gan atskaņota, gan kopā dziedāta. Zinu skolas, kur tiks dziedāta "Finlandia". Arī Neatkarības dienas svētku runās noteikti tiks minēta Sibēliusa jubileja," uzsver Kaisa Vuolle.

Mūzikas skolotāja Vuolle stāsta, ka liceja skolēni tiks iepazīstināti arī ar Sibēliusa (saukta arī par Sibi vai Sibu) mazāk zināmām rakstura īpašībām. Mazā Žana kabatās vienmēr atradušies salasītie meža augi un sūnas, pieaugušo komponistu mocījuši naudas parādi, depresija un bailes no uzstāšanās. Sibēliuss savulaik atteicies no sadarbības ar Voltu Disneju un Elvisu Presliju, taču komponista stiprā ietekme saklausāma daudzviet pasaulē, ne tikai Džeimsa Bonda filmu mūzikā.

Sibēlisusa gadu tikko atklājuši arī Berlīnes filharmoniķi. Somu komponista darbu ciklu viņi šonedēļ atskaņo Berlīnē, nākamnedēļ - Londonā.

Šī gada beigās būs zināms, vai Somija izmantos iespēju nosaukt savu lielāko lidostu Sibēliusa vārdā. Vairākas lidostas pasaulē nes citu muzikālo dižgaru vārdus, piemēram, Doņeckas Sergeja Prokofjeva lidosta, Mocarta lidosta Zalcburgā, Šopēna lidosta Varšavā, kā arī citas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti