Kultūras ziņas

Austriešu avangarda klasiķa Hermaņa Niča māksla

Kultūras ziņas

Izstāde "Tagad ir visu laiku" Kuldīgā

Opermūzikas svētki koncertā "Draugi – Andrejam Žagaram"

FOTO: Cēsīs norisinājies opermūzikas koncerts Andreja Žagara piemiņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ir pagājuši gandrīz trīs gadi, kopš mūžībā devās aktieris, režisors un ilggadējais Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars. Un jau trešo gadu tiek rīkots Andrejam Žagaram veltīts koncerts. 16. oktobrī, Andreja Žagara 63. dzimšanas dienā koncertzālē “Cēsis” pulcējās aktiera, režisora un ilggadēja Latvijas Nacionālās operas direktora draugi, domubiedri un tie, kurus vieno mīlestība pret operu. Koncertu sadarbībā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Cēsīs jau trešo gadu Andreja Žagara dzimšanas dienā rīko “Andreja Žagara kultūras atbalsta fonds”.

"Tas, ko neapšaubāmi viņš ir atstājis, – kaut kādu pārliecību un ticību, ka Latvija mūzikas pasaulē var būt pasaules spēlētāja," atzīst Andreja brālis Juris Žagars.

“Man vienmēr bijis bail būt viduvējam!” – šos Andreja Žagara vārdus, izceļot viņa rūpes par izcilības klātbūtni Latvijas kultūrā, koncerta ievadā citēja muzikoloģe Gunda Vaivode. Vakara gaitā izskanēja Žagaram tuvo komponistu Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi, Pētera Čaikovska un Modesta Musorgska opermūzika. 

Koncertzāles "Lielais dzintars" vadītājs Timurs Tomsons pēc koncerta teica: "Tas, ko es šodien dzirdēju, tā mīlestība pret operu, kas skanēja tieši no solistiem un orķestra arī, protams, bija visaugstākajā līmenī.''

Koncertu apmeklēja arī bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers: "Ja mēs gribam pieminēt Andreju, tad koncertam jābūt ļoti labam. Un šovakar tā bija. Tā bija tāda zināma dāvana viņam dzimšanas dienā. Un to viņš bija nopelnījis."

Teju visus koncerta māksliniekus vienoja kādreizēja draudzība un sadarbība ar Andreju Žagaru. Krievijas operdziedātāja Oļesja Petrova dalās atmiņās: "Ar viņu varēja runāt par visu. Kad uzturies kopā ar tik skaistu cilvēku, tā ir estētiska bauda. Vienmēr bija tik patīkami ieklausīties viņa balsī. Viņa klātbūtnē man vienmēr bija vēlme iztaisnot muguru. Manas atmiņas ir ārkārtīgi siltas, saulainas un aizkustinošas."

Savukārt diriģents Modests Pitrens teic: "Andrejs ar savu klātbūtni, draudzību, raksturu un māksliniecisko temperamentu piepildīja telpu. Viņš spēja aizraut daudzus. Viņš bija kā liels enerģijas burbulis savā enerģijas laukā. Andrej, es joprojām tevi atceros, un Rīga man vienmēr būs Žagara pilsēta."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti