Ar iedzīvotāju līdzdalību veido unikālu ekspozīciju «Dziesma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina sabiedrību iesaistīties topošās ekspozīcijas "Dziesma" veidošanā, atbildot uz aptaujas jautājumiem par dziesmu lietošanas un klausīšanās paradumiem savā ikdienā.

Rakstniecības un mūzikas muzeja pastāvīgo ekspozīciju "Dziesma" plānots atklāt līdz ar rekonstruēto muzeja ēku 2016.gada pavasarī. Pamatojoties uz dziesmas un dziedāšanas tradīcijas nozīmību Latvijas kultūrā, tā iecerēta kā muzeja dāvana Latvijas Republikas 100 gadu jubilejā.

Ekspozīcijas struktūra tiks veidota, stāstot Latvijas dziesmu vēsturi caur mūsdienu cilvēka dzīves ritējumu. Līdzīgi kā Krišjāņa Barona tautasdziesmu kārtojumā, ekspozīcijā cilvēks piedzims, augs, izies cauri noteiktai sociālajai pieredzei, ieaugs savas kopienas mantojumā un kļūs jau par nākamās paaudzes bāzi.

Ar aptauju un interviju palīdzību Rakstniecības un mūzikas muzejs centīsies noskaidrot, cik pamatoti ir tādi tradicionāli un arī klišejiski apgalvojumi kā: latvieši ir dziedātāju tauta; latviešu kori ir Latvijas "Nokia"; dziesmotā revolūcija ļāva atjaunot Latvijas valstisko neatkarību un citi. Ar dziesmas vēstures interpretācijas starpniecību Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcija sniegs ieskatu ne tikai divu profesionālu mākslas nozaru - rakstniecības un mūzikas - attīstībā, bet arī veicinās diskusiju par nacionālās identitātes jautājumiem.

Kā uzsver Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāvji, šodienas Latvijas iedzīvotāju iesaiste ekspozīcijas izveidē ir ļoti nepieciešama.

Dalīties savā pieredzē iespējams dažādos veidos. Ekspozīcijas izveidei nepieciešamā aptauja pieejama internetā. Tāpat muzeja pārstāvji dosies izbraukumos uz dažādām Latvijas pilsētām (Daugavpili, Jelgavu, Cēsīm un Liepāju), kur izvaicās vietējos iedzīvotājus. Sadarbībā ar reģionu kultūras iestādēm aptaujas anketas būs pieejamas arī ilgākā laika periodā. Ikviens, kuram ir personīgs stāsts par īpašu notikumu, kurā liela nozīme bijusi kādai dziesmai, tiek aicināts sazināties ar Rakstniecības un mūzikas muzeju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti