Kultūras ziņas

Ukrainas džezs Latvijas Radio 1. studijā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Pasaules mūzikas forumā "Womex" Baltija sevi prezentē vienoti

Pasaules mūzikas forumā «Womex» Baltija sevi prezentē vienoti

Ikdienā esam pieraduši sevi salīdzināt ar kaimiņzemēm – kas labāk Igaunijā, kas Lietuvā… Taču pasaules kontekstā sevi spēcīgāk varam prezentēt, apvienojot spēkus. To apliecināja arī šī gada pasaules mūzikas forums "Womex", kur pirmo reizi visas trīs Baltijas valstis veidoja kopīgu stendu un vizuālo identitāti.

Kokles, kanneles un kankles – šie trīs mūzikas instrumenti vieno Baltijas valstis, un ar tiem priekšplānā mēs sevi šogad prezentējam arī pasaules mūzikas forumā "Womex".

Pirmo reizi trīs kaimiņzemes mēģināja tuvināties jau pirms četriem gadiem, kad "Womex" norisinājās Tamperē, taču šoreiz lielāka jauda, vienots stends un Baltijas saimes galds.

"Mēs esam pamanāmi, mēs esam ievērojami, cilvēki mūs redz, mūs tā arī saprot kā vienotu, kopēju Baltijas valstu mūzikas tirgu. Bieži vien sajauc valstis, bet, kad saprot, ka Baltijas jūra, Baltijas valstis – tie esam mēs, un, ja mēs esam šādi, lieli, spēcīgi nostājušies, vienkārši mūs nepalaiž garām, mēs esam lieli," stāsta Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors Egīls Šēfers.

Visu trīs valstu pārstāvji atzīst – lai arī ikdienā mēdzam konkurēt un cenšamies pārspēt viens otru, pasaules kontekstā varam gūt panākumus tikai tad, ja sadarbojamies.

"Cilvēkiem var šķist, ka mēs sadarbojamies vairāk, nekā tas ir patiesībā. Mums pat ir iniciatīvas, kā sadarboties spēcīgāk tieši festivālu un koncertvietu līmenī, bet jebkura sadarbība ir grūta – jābūt gataviem ilgām diskusijām, kopīgiem lēmumiem, bet šķiet, ka esam tikuši ar to galā,  un rezultāts ir brīnišķīgs, kopā šeit esam 50 profesionāļi no trim valstīm," skaidro "Music Estonia" direktore Ave Sofija Marija Telpta.

Kopīgs darbs nenozīmē savas identitātes zaudēšanu, taču tas dod lielāku spēku un iespēju dzimt jauniem projektiem.

"Mēs cenšamies saglabāt savu tradīciju unikalitāti, nemēģinām mākslīgi radīt kopīgas lietas, bet Baltijas paviljonā Tamperē trīs dziedātājas satikās un apvienojās, tagad tā ir grupa "Baltijas māsas", un šāda sadarbība ir dabisks rezultāts mūsu vienotībai," uzsver Lietuvas Mūzikas informācijas centra direktore Radvile Buividiene.

Reģiona saliedētību un kopīgo spēku uzsver arī ārvalstu partneri.

Ierakstu kompānijas "CPL Music" vadītājs Kristians Plifke teic: "Jūsu mūzika ir tumša un melanholiska, tajā ir spēcīgas balsis. Tas mani uzrunā, tāpēc nolēmu strādāt ar šo mūziku un iepazīstināt ar to arī citas valstis, īpaši Vāciju."

Atzinīgi Baltijas spēju apvienoties novērtē arī "Womex" direktors Aleksandrs Valters, uzsverot nepieciešamību pamanāmi un spēcīgi sevi prezentēt tieši klātienē: "Tagad mums ir pierādījumi, cik "Womex" ir nozīmīgs, jo pandēmijas laikā, kad forums bija digitāls, guvām apliecinājumu, ka tas nevar aizstāt klātbūtnes tikšanos. Ikviens šeit pateiks, cik svarīgi ir reizi gadā satikties, lai būvētu uzticību. Sadarbojoties ar cilvēkiem no otras pasaules malas, tā ir viena no būtiskākajām lietām."

Nākamajā gadā "Womex" norisināsies Mančestrā. Vēl gan nav skaidrs, vai arī tur dosimies zem viena Baltijas karoga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti