Skaņa plašā diapazonā! Latvijas mūzikas jaunumi marta noslēgumā

Marts Latvijas mūzikā ir bijis aktīvs – jaunas dziesmas izdevuši visdažādāko žanru mūzikas pārstāvji – mākslinieki, kuru vārds komentārus neprasa, gan jaunie, talantīgie, kuri savu vārdu vēl piesaka. Piedāvājam mūzikas jaunumu izlasi, kas ļaus iepazīt pašmāju mūzikas daudzveidību.

Shipsea – "I Carry Your Heart"

Dziesma "I Carry Your Heart" ir Jāņa Šipkēvica solo projekta Shipsea jaunākā albuma "Lielas cerības" vēstnese. Albums iznāks vasaras sākumā un šis notikums tiks atzīmēts ar koncertiem Fon Stricka villā 6. un 7. jūnijā.

"I Carry Your Heart" iedvesma ir amerikāņu dzejnieka un gleznotāja Edvarda Estlina Kamingsa (e.e. cummings) 1952. gadā tapusī dzeja.  Albumā "Lielās cerības" tiks iekļauti skaņdarbi, kas sarakstīti pirms desmit gadiem "Piena svētkos", Kultūras pilī "Ziemeļblāzma", kad Shipsea pievienojās ģitārists Matīss Čudars, sitaminstrumentālists Ivars Arutjunjans, taustiņinstrumentālists Rūdolfs Macats, arfiste Elizabeta Lāce un čellists Lenarts Heindelss. Šogad, kad pagājuši 10 gadi, atmiņu un muzikālās sinerģijas vadīti, mūziķi atkal apvienojās, lai ierakstītu un laistu klajā eksperimentālās popmūzikas albumu.

Gustavo – "Tagad tikai sākās Delux" muzikālā īsfilma

"Tagad tikai sākās Delux" muzikālā īsfilma prezentē četras jaunas Gustavo dziesmas "Kāds sakars?" ,"lēmumi lēmumi", "Zeme atveras" (pied. Wiesulis), "ISA", kā arī muzikāla etīde "Par atkārtojumu", kas atrodamas albuma "Tagad tikai sākās" delux versijā. 

"Manas daiļrades un vietējā hip hop žanra ietvaros muzikāla īsfilma, kurā ir apvienotas vairāku klipu ekranizācijas vienkopus, ieturot vienotu naratīvu, ir kaut kas pirmreizīgs. Izstrādājot scenāriju, šis formāts, kas sevī apvieno ļoti daudz dažāda materiāla un tajā pašā laikā ir ļoti kompakts, daudzkārt lika mums ar klipa režisoru Rihardu Gēci iet ārpus ierastā mūzikas klipu īstenošanas paterna. Un tas bija pats interesantākais. Esam ļoti gandarīti par rezultātu un to, ka klipa tapšanā iesaistījās video producentu kompānija "film naked", kuri to realizēja ārkārtīgi augstā profesionālā līmenī. Apjoms bija liels, jo filmēšanas laukumā dažbrīd bija ap 70 cilvēkiem," muzikālās īsfilmas tapšanas procesu komentē Gustavo.

Marko – 56 ("Latvijas Rapper Tag")

"Latvijas Rapper Tag" jeb Latvijas reperu stafetes sākums bija 2013. gadā, un šajā laikā izaicinājumu pieņēmuši vairāk nekā 50 mākslinieki. Reperis Hotte stafetes kociņu padeva Marko, kas veica "56." repa uzdevumu, iekļaujoties ne vairāk kā 16 rindās un spēlējoties ar ritmu un tempu, kā arī videoklipu viņš uzfilmējis Ņujorkā. Un kā nākamo reperu stafetē Marko nominējis Odu.

"Tu te" – "Cilvēkam būt"

Projekta "Tu te" kodolu veido Lelde Tuče un Miķelis Dobičins. Kompozīcijā "Cilvēkam būt" var novērtēt, kā savienojas Leldes dziļā balss ar Miķeļa minimālistisko elektroniku, un arī klausītājus ieved  eksistenciālu jautājumu pasaulē. 

Folkloras kopa "Upīte" – "Ak, dzeive"

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" folkloras kopa "Upīte" apkopo novadā kolhoza laikos dziedātās dziesmas – jau apkopotas simts dziesmas. Daļu no tām plānots atjaunojot, dodot tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu un katru mēnesi 21. datumā publicējot jaunu dziesmu. Martā tiek izdota dziesma "Ak, dzeive", kas veltīta vienam no sāpīgākajiem Latvijas tautas notikumiem – izsūtīšanai un līdz ar to cilvēku sadzīšanu kolhozos. 

Folkloras kopas vadītājs Andris Slišāns un šīs dziesmas video autors saka: "Dziesmas video stāsts ir veidots kā 20. gadsimta 80. gadu diskoballīte, kur mūziķis, kas uzstājas tam laikam raksturīgajās disko skaņās izpilda ļoti nopietnu un ar dziļu domu dziesmu. Jaunieši izklaidējas, nedomājot par savu vecāku un vecvecāku likteņiem, jo pagājuši vairāk kā 30gadi no sāpīgajiem notikumiem, nomainījusies paaudze, turklāt starp viņiem protams ir "ciema caca" – komjauniešu vadītāja, kura ir izteikta okupācijas varas slavinātāja. Bet šajā disenītē arī ierodas patriotiski noskaņots vīrietis, kurš ir kā baltais zvirbulis, viņa pārliecības dēļ tiek izsmiets, bet viņam sanāk parādīt pareizo ceļu."

"Singapūras Satīns" – "Organizētā Grupā"

"Singapūras Satīns" jaunākais singls "Organizētā Grupā" ir veltīts grupas saliedētībai, kurai pateicoties astoņu gadu laikā grupa ir guvusi izaugsmi un panākumus. Paši mūziķi saka: "Satīns ar šo kārtējo reizi pierāda, ka ir ne tikai mūzikas grupa, ne tikai supergrupa, bet arī organizēta grupa."

Antra Stafecka – "Dziļumā"

Dziesma "Dziļumā" tapusi Antrai Stafeckai sadarbojoties ar Ingaru Viļumu. Tā ir pavasarīgās noskaņās un tematikā, un paši mūziķi to dēvēt par modernizēto tautasdziesmu.

"Dziļumā" ir drīzumā gaidāmā albuma "Mana zemes sirds" vēstnese. 

Waterflower – "Not Your Dream"

Avantpopa māksliniece Waterflower  singls "Not Your Dream" atspoguļo cīņu, kas rodas, mēģinot saprast un pieņemt šo stāvokli. Mūzikas video ir uzņemts divās nozīmīgās vietās – biotopu bagātajā dabas parkā "Piejūra" un mākslinieka Andra Eglīša projektā "Brick Bar" bijušās tekstilrūpnīcas "Boļševička" teritorijā. 

Māra – "Devil Herself" 

Pēc ilgākas pauzes pie klausītājiem atgriežas ar dziesmu "Devil Herself" atgriežas death-metal grupa "Māra". Tās soliste Māra Lisenko izceļas ar savu izkopto ekstrēmās dziedāšanas manieri un ir starp labākajām metāla dziedātājām pasaulē. Jaunajā dziesmā "Devil Herself" brutālās vokāla partijas mijas ar melodisku, tīru dziedājumu, grūvīgiem ģitāras rifiem un spēka pilnām bungu zalvēm. 

"Witherian" – "Laima"

Arī grupa "Witherian" izdevusi jaunu dziesmu "Laima", kas ieturēta progressive death-metal sitilistikā, priecē ar ekstrēmā vokāla varenību, meistarīgiem ģitāras rifiem, bungu dārdiem, un, atsaucoties uz latviešu folkloras tematiku, aicina mosties. 

Keitija Bārbale – "Drāšu žogs"

Dziesminiece Keitija Bārbale publicējusi jaunu dziesmu "Drāšu žogs", kas pauž domu par to, cik svarīgi ir saglabāt uzticēšanos pašai sev.

Keitiju Bārbali varēs dzirdēt Latvijas Kultūras akadēmijas festivālā "Valpurģi 2024" kopā ar vēl citiem jauniem, talantīgiem mūziķiem. 

"Zvīņas" – "Savās Nāsīs"

Projekta "Zvīņas" kompozīcija "Savās Nāsīs" ir melodiska, elektroniska, ritmiski dejojama. Tās videoklips Antona Grauda režijā – sirreāls un iztēli raisošs. Arī "Zvīņas" būs dzirdamas "Valpurģi 2024" festivālā. 

"Yūt" – "Tuvu"

Dziesma "Tuvu" ir apvienības "Yūt", kuru veido veido Emīls Deivids Zučiks un Matīss Jānis Berzinskis, debijas singls. "Tuvu" ir pavasarīgi enerģiska sintpopa dziesma, kas stāsta par divu cilvēku attiecībām – tā var būt cieša draudzība, tā varbūt ir mīlestība, to izlems katrs pats. 

"Aptiekas Bēru Ansamblis" – "Pulksteņa dziesmiņa"

"Pulksteņa dziesmiņa", kurai labi veicas "Radio Naba" topā, ir atrodama "Aptiekas Bēru Ansamblis" martā izdotajā albumā "Tunku cincis".

Ansamblis radās 2018. gadā kroga "Aptieka" telpās, tā sastāvu veido septiņi mūziķu un tā muzicēšanas stilu varētu apzīmēt kā "neo-eklektiskā-panka-indie-šlāgeri" jeb starpžanru mūziku, un grupa labprāt uzstājas visos svarīgākos dzīves notikumos, tajā skaitā kāzās, bērēs un dzimšanas dienās.

Gatis Mūrnieks – "Vai tur būs laiks?"

"Vai tur būs laiks?" ir mūziķa Gata Mūrnieka veltījums mūžībā aizgājušajam tēvam, pateicoties kuram Gatis ir uzsācis mūziķa gaitas.

Viņš saka: "Pateicībā par visu, es ļoti gribēju viņam uzrakstīt muzikālu veltījumu, taču ceru, ka šī dziesma kalpos par mazu mierinājumu katram, kurš ir zaudējis ko ļoti nozīmīgu un tuvu."

"Credo"– "Mēs svinēsim!"

Grupa "Credo" šogad godāta "Zelta Mikrofons" ar mūža ieguldījuma apbalvojumu, svin savas pastāvēšanas 50. jubileju un, sākot ar maiju, uzstāsies Latvijas pilsētu brīvdabas estrādēs un koncertzālēs. Par godu šim notikumam ir izdota arī jauna dziesma "Mēs svinēsim!", lai paši sev atgādinātu to, cik ļoti patīkami ir svinēt dzīvi. 

Atis Ieviņš un Igors Novikovs – "Trumpis"

Pie klausītājiem atgriežas Igors Novikovs, kurš pazīstams kā rokgrupas "Rebel" ģitārists. Šoreiz sadarbojoties ar Igoru Lingu kā teksta autoru, tapušas jaunas dziesmas, kuras iedziedājuši dažādi vokālisti.

Kā pirmais tiek publiskots "Trumpis" sadarbībā ar Ati Ieviņu. Drīzumā klajā nāks otrais singls, kurā Atis dziedās duetā ar Sabīni Berezinu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti