Rīta regtaims

Komponiste Renāte Stivriņa un jaundarbs "Fēniksa atdzimšana" festivālā "Rīgas Doms 2023"

Rīta regtaims

17. gadsimta ukraiņu baroks Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā

Būs džezīga ballīte! Par festivālu "Saulkrasti Jazz 2023" stāsta Tālis Gžibovskis

Būs džezīga ballīte! Saulkrastu festivālam 25. jubileja

Laikposmā no 20. līdz 22. jūlijam notiks Saulkrastu džeza festivāls jeb "Saulkrasti Jazz". Festivāla 25. jubilejā uz meistarklasēm atkal pulcēsies jaunie mūziķi, bet Saulkrastu pilsētas estrādē ik vakaru skanēs bigbendi. Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" ar "Saulkrasti Jazz" programmu iepazīstina festivāla mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis. 

"25 gadi – principā tā ir vesela paaudze," Saulkrastu džeza festivāla jubilejas reizei tuvojoties, teic Tālis Gžibovskis. "Pa šiem 25 gadiem piedzīvotas visādas lietas, bet ar visu, paldies Dievam, ir tikts galā. Es domāju, ka arī šoreiz tā tam vajadzētu notikt."

Trīs dienu garumā "Saulkrasti Jazz" klausītājiem būs iespēja piedzīvot astoņus koncertus. 20. jūlijā festivālu atklās vokālā grupa "Accent". "Tie ir seši vīri no piecām dažādām valstīm, tāda starptautiska izlase. Varētu pat teikt, ka "Accent" ir jauna vēsma a cappella mūzikas attīstības posmā. Viņi ir draugos ar mūsu "Latvian Voices".

Zinot, ka vokālā mūzika Latvijā ir pietiekoši augstu novērtēta, klausītājiem tas varētu būt interesanti. "Accent" nav kārtējā a cappella grupa, viņi ir nedaudz savādāki gan ritmiski, gan melodiski,"

ar mūziķiem iepazīstina "Saulkrasti Jazz" mākslinieciskais vadītājs. 

Lūgumu izcelt vēl kādu no festivāla koncertiem, Tālis Gžibovskis atsmaidīdams salīdzina ar spiešanu stūrī – tik grūti ir izvēlēties –, un tomēr... "Kā jau tādā lielākā pasākumā pienākas, bigbends ir zināma svinīguma, kvalitātes un atbildības sajūta. Bigbends skanēs katru dienu – ceturtdien, piektdien un sestdien," viņš pastāsta. "Pirmajā dienā ar "Mirage Jazz Orchestra" uzstāsies itāļu trombonists Masimo Morganti (Massimo Morganti) un vokāliste Marta Džulioni (Marta Giulioni) – ļoti spilgti mūziķi. Otrajā dienā būs Šauļu bigbends ar Cecīliju Verni (Cecilia Verny), kura jau ir bijusi mūsu pasākumā. Trešajā dienā būs Liepājas [Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas] bigbends ar Denisu Paškeviču." 

Gžibovskis atgādina, ka festivāla koncerti izšķirami divās sadaļās:

"Viena sadaļa ir lielie vakara koncerti, kas notiek Saulkrastu estrādē, un otra sadaļa – dienas un pēcpusdienas koncerti, kas notiek divās vietās: pie Zvejniekciema kultūras nama un Saules laukumā Saulkrastu centrā. Dienas un pēcpusdienas koncerti ir par brīvu."

Pilna "Saulkrasti Jazz" programma izzināma festivāla tīmekļvietnē

Jāatzīmē, ka ikgadējais džeza notikums ir slavens ne tikai ar koncertiem, bet arī ar meistarklasēm jaunajiem mūziķiem, kas šogad, pēc trīs gadu pārtraukuma, atkal notiks. 25. festivālā savas zināšanas un prasmes pilnveidos 30 jaunieši vecumā no 12 līdz 20 gadiem. Tālis Gžibovskis piebilst, ka meistarklasēs kopumā piedalījušies 2018 cilvēki un daudzi no jaunajiem mūziķiem piedalījušies vairakkārt, tai skaitā mums visiem labi zināmais komponists un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti