«Rīga IFF uz Perona» – aicina uz kino mūzikas nakti «Hanzas peronā»

Sestdien, 14. oktobrī, Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kultūras telpā "Hanzas perons" viesosies mākslinieks, mūziķis un kino mūzikas autors Alekss Žangs Hungtajs (Alex Zhang Hungtai) no Kanādas, un nakts gaitā par dejām gādās mūziķi no Bristoles dueta "Giant Swan", iejūtoties dīdžeju lomās, pavēstīja koncerta rīkotāji.

Aleksa Žanga Hungtaja vārdu klausītāji iepazina 2005. gadā, kad mākslinieks kļuva pazīstams ar skatuves vārdu "Dirty Beaches". Viņa mūzika tolaik bijusi visai revolucionāra – "lo-fi" estētikā ierakstīti hipnotizējoši un, šķiet, nebeidzami ritmi, spocīgi greizas elektriskās ģitāras skaņas un balss, kā no nez un caur kurieni ausīs un apziņā ieplūstoša dūmaka, kurā tā vien gribas izšķirt Elvisa Preslija siluetu, teikts par mākslinieka daiļradi.

Vēlāk sekoja divi viens no otra atšķirīgi studijas albumi "Drifters/ Love Is The Devil" un "Stateless", pēc kuru iznākšanas mākslinieks paziņoja par "projekta" galu. Viņš atgriezās pie sava īstā vecāku dotā vārda.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lai arī dalība dažādos mākslas kino un mūzikas video projektos Aleksa Žanga Hungtaja radošajā darbībā bijusi paralēla līnija jau ilgstoši (piemēram, viņš spēlējis arī saksofonu Deivida Linča (David Lynch) kulta seriālā "Tvinpīka" ("Twin Peaks") epizodē), tieši pēdējo gadu pievēršanās lielākoties kinematogrāfam ir kļuvusi ne tikai par mākslinieka galveno nodarbi, bet arī nesusi panākumus. Hungtajs sarakstījis mūziku filmai "Dievzeme" ("Godland"), kas izrādīta gan Kannu kinofestivālā, gan uzvarēja 2022. gada Rīga IFF pilnmetrāžas filmu konkursā.

Koncerta rīkotāji uzsver, ka Alekss Žangs Hungtajs koncertē reti, tāpēc viņa viesošanās Rīgā šī gada festivāla laikā ir jo īpaša.

Savukārt "Giant Swan" ir bērnības draugu Robina Stjuarta (Robin Stewart) un Harija Raita (Harry Wright) no Bristoles elektroniskās mūzikas duets jeb "enerģiskas, agresīvas deju mūzikas, trīcošu basu un hipnotizējoša elektroniska trokšņa smeldzīga laulība". Žurnāls "Wire" raksturojis, ka Robs un Harijs ir "divi jauni panki, kuri reiva kodu uzlauzuši negadījuma pēc un nu vienkārši to izbauda".

Šī gada Rīga IFF sadaļā "Festival Selection" iekļauta arī režisores Džoannas Hogas (Joanna Hogg) Venēcijas kinofestivālā pirmizrādītais darbs "Mūžīgā meita" ("Eternal Daughter") ar Tildu Svintoni (Tilda Swinton) galvenajā lomā, kuras skaņu celiņā dzirdama arī "Giant Swan" mūzika.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Rīga IFF uz Perona" ir galvenais ārpus kino programmas notikums šī gada festivālā, ļaujot kino cienītājiem iepazīt un performancēs nepastarpināti piedzīvot ar festivāla filmām saistītos mūziķus. Un otrādi – mūziķu daiļrades cienītājiem, iespējams, pirmoreiz tādējādi uzzināt par to sānsoļiem kinematogrāfā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti