Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Siliņu

Rīta Panorāma

Dzintaros gaidāms festivāls "Laima Vaikule Radez-vous"

"Plīvo stumbri" — Lauras Pīgoznes gleznās

Stumbri plīvo, lapas pārvietojas, koki pastaigājas Lauras Pīgoznes gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 11.jūlijam galerijā "Istaba" Rīgā aplūkojami gleznotājas Lauras Pīgoznes pēdējo gadu darbi personālizstādē "Plīvo stumbri". Izstādei māksliniece iedvesmu radusi Marokas ceļojuma laikā, bet gleznas nosapņojusi.

Šai gleznu sērijai iedvesma rasta pirms gadiem Marokas ceļojumā, apmeklējot Mažorela dārzu Marakešā, kas izrādījies pagrieziena punkts mākslinieces glezniecībā. Ja iepriekš gleznotie motīvi sakņojās latviešu mitoloģijā un Latvijas dabā, tad, gleznieciskajai pieejai paliekot līdzīgai, nu Lauru Pīgozni aizrāvušas ziemeļāfrikāniskās dabas interpretācijas.

"Ceļojums ļoti pastiprināja to dzīvo iespaidu, kas nogulsnējās un pēc tam nāca ārā kā iedvesma un idejas. bet latviskais nekur nav pazudis, tas ir dziļi sirdī līdz mūža galam. Manu darbu iekšējā būtība nemaz tik tālu nav aizgājusi, tāpēc ka mitoloģija man ir interesanta arī jebkurā citā valstī," uzsver Laura Pīgozne.

Izstādes nosaukumā "Plīvo stumbri" ietverta mākslinieces iekšējās pasaules brīvības ideja, pasaules, kurā viss ir citādāk, fizikas likumi nedarbojas, pasaules, kurā viss izpaužas tieši tā, kā māksliniecei saka priekšā viņas sirds.

"Ir tā, ka ir daži darbi, kurus esmu nosapņojusi. Gleznieciskais paņēmiens ar daudzpunktu atnāca vīzijā, un tad es tam pieķēros un pēc tam sapratu, ka tas ir tik ļoti nogulsnējies manā zemapziņas sistēmā, ka es varu tā vienkārši sapnī ieraudzīt jau gatavu gleznu. Tas nav bieži, bet tad ir tāda ļoti skaista sajūta, jo tā sapnī izskatās vēl skaistāk, un tad es vienkārši cenšos to uzgleznot," skaidro māksliniece.

Laura Pīgozne spēlējas ar krāsām, tās mērķtiecīgi samaina vietām un darba vēl klāt pieliek kādu aplikācijas akcentu. Viņa nerosina meklēt kādu konkrētu dabas reālismu, bet aicina vērot viņas sajūtas par Ziemeļāfrikas dabu.

Stumbri plīvo, lapas pārvietojas un koki pastaigājas - tieši tik brīvs ir mākslinieks savā radošajā darbā, norāda māksliniece.

"Brīvība man ir svarīgākā lieta dzīve, lai iekšēji es justos brīva. Varbūt tāpēc, ka dzīvē es jūtu - ikdiena kaut kur uzliek pārāk daudz rāmju, tāpēc es laužos uz brīvību," pauž Laura Pīgozne.

Laura Pīgozne 1999.gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu, kopš 1998.gada ir Latvijas Māksinieku savienības biedre. Pirmā personālizstāde sarīkota 1996.gadā Limbažos. Līdzšinējās nozīmīgākās personālizstādes ir "Zemes izjūta" (1999) un "Meža elpošana" (2002), kā arī gleznu izstāde galerijā "Laipa" 2006.gadā Valmierā. Vairākkārt rīkotas personālizstādes kopā ar tēvu - gleznotāju Jāzepu Pīgozni. Laura Pīgozne piedalījusies daudzās grupu izstādēs, vairākos starptautiskos un vietējās nozīmes mākslas plenēros. Kopš 2004.gada strādā par zīmēšanas un gleznošanas skolotāju Praktiskās estētikas skolā.

Izstādes "Plīvo stumbri" norises laikā galerijā Istaba tiks rīkotas arī Lauras Pīgoznes vadītās radošās darbnīcas bērniem vecumā no pieciem gadiem. Pirmā no tām - radošā darbnīca "Zīmējam Āfriku" - paredzēta 4.jūnijā plkst. 11.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti